Yemininize sadık kalın, Anayasa'ya yorum eklemeyin

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyen CHP'nin açacağı dava öncesinde üyelere önemli uyarılarda bulundu. Kılıç, 'Ana...



Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyen CHP'nin açacağı dava öncesinde üyelere önemli uyarılarda bulundu.

Kılıç, "Anayasa'ya sadık kalın." dedi. Üyeler, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili başvuruda yorum yoluyla 367 şartını koymuştu. Kılıç, asıl üyeliğe seçilen Nuri Necipoğlu'nun yemin törenindeki konuşmasında Ana-yasa'nın Anayasa Mahkemesi üyelerine emanet edildiğini hatırlattı. Kılıç, üyelerin Anayasa'nın temel ilkelerinin doğal yapısını bozmadan öngörülen amaca uygun yorum ve düşünceleriyle görev yapmasının anayasal değerlerin güvencesi olacağını vurguladı. Kılıç, "Zira, Anayasa'da olmayanı yorum yoluyla eklemek ya da olanı göz ardı etmek yapılan yemini anlamsız kılacaktır." ifadesini kullandı.
Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine Askeri Yargıtay üyesiyken seçilen Nuri Necipoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende ant içerek, görevine başladı. Yemin töreninden önce konuşan Kılıç, ant içmenin önemine değindi. Kılıç, daha sonra anayasaların genel olarak, devletin temel yapısını ve işleyişini gösteren, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, devlet gücünü sınırlayan, toplumun barış içinde ve özgür bir ortamda yaşamasını sağlayan temel hukuk kurallarının yer aldığı metinler olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin asli görevinin bireyin doğuştan ve sadece insan olmasından dolayı sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri korumak olduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı: "Anayasa yargısının özü ırk, renk ve inancı ne olursa olsun insanoğlunun ortak paydasına sahip herkesin sahip olduğu onurunu yüceltmektir. Bu kutsal görevi başarıyla yürütebilmek ancak adil ve tarafsız kalmayı becerebilen yargıçların varlığıyla mümkündür."

Zaman