Mhp'li Taner Yel Değirmenlerini Sordu

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Koçarlı ilçesinde bulunan tarihi yer değirmenlerinin durumunu sordu.

Bakan Günay'ın cevaplaması için TBMM başkanlığına yazılı soru önergesi veren MHP'li Taner, "Koçarlı ilçemiz Çakırbeyli köyünün Yeltepe mevkiinde bulunan halk tarafından 'Rum Değirmeni' olarak adlandırılan Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma kurulunca 1996 yılında tescil edilen ve yapılan incelemelerde Roma dönemine ait bir höyük olduğu belirtilen iki adet yel değirmeni Milli mücadele yıllarında ise Kuvayi Milliyenin işgal kuvvetlerini gözetlediği bir alan olarak milli mücadele tarihinde yerini almıştır. Yel değirmenlerinin restore edilerek turizme kazandırılması ile Aydın, Çine, Koçarlı yol kavşağındaki çam ağaçlarının arasındaki alan hem Çakırbeyli hem de Aydın için güzel mesire alanlarından biri halin gelecektir" dedi.
Bakan Günay'a yel değirmenlerini restore ederek turizme kazandırmayı düşünüp düşünmediklerini soran Taner, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "İzmir 2 nolu tabiat ve kültür varlıklarını koruma kurulunca 19 Haziran 1996/5905 sayılı kararlarıyla tescil edilmiş ve bölgede roma döneminden kalma çatı kiremitleri bulunduğu belgelenmiş olmasına rağmen bu güne kadar bu eserlerle ilgili niçin hiçbir çalışma yapılmamıştır. Mülkiyeti hazineye ait olan bu alanda yapılacak çalışma, hem kendi tarihimize hem de burada yaşayan eski medeniyetlere saygının bir gereği olduğuna göre, neden yok olmasına göz yumulmaktadır"