Niagara'nın diyalog Oskarları sahiplerini buldu

ABD'nin Chicago kentinde Türk toplumunun katkılarıyla kurulan Niagara Vakfı'nın geleneksel hale getirdiği 5. Barış ve Diyalog ödülleri, 'topluma hizme

ABD'nin Chicago kentinde Türk toplumunun katkılarıyla kurulan Niagara Vakfı'nın geleneksel hale getirdiği 5. Barış ve Diyalog ödülleri, 'topluma hizmet', 'medya', 'adanmışlık' ve 'diyalog' alanında sahiplerini buldu. '

Ödül töreninin sunuculuğunu NBC 5 televizyonu ana haber bülteni spikeri Allison Rosati yaptı. "Ortak yönlerimiz, farklılıklarımızdan fazla." diyen Rosati, Türklerin nezaketi sayesinde Müslüman kültürünün kendisi ve ailesince çok güzel olarak tanındığını ifade etti.

Törenin açılışı Illinois eyalet valisi Pat Quinn'in "Niagara'nın çalışmaları toplumumuzu güçlendiriyor, ortaklık ve beraberliğimizi kuvvetlendiriyor." şeklindeki tebrik mesajı ile başladı.

Onursal başkanlığını Fethullah Gülen hocaefendinin yaptığı Niagara Vakfı'nın ödül törenine, Gülen de tebrik mektubu gönderdi. 2007 Fethullah Gülen ödülü sahibi Profesör Scott Alexander'in okuduğu mektupta şu ifadelere yer verildi: "Dünyamız ve geleceğimizin barışa her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Evrensel barış ve mutluluğa, birbirimizin farklılıklarına saygı duymayı öğrenerek, evrensel değerleri öne çıkararak, farklı kültürlerin zenginliğini öne çıkararak ulaşıp, gelecek kuşaklar için model toplumlar kurmalıyız. Evrensel barışa ulaşırken, diyalog ve iletişim eksikliğinden güçlüklerle karşılaşabiliriz. Bunların üstesinden, diyalog yapmayı öğrenerek, ortak idealleri öne çıkararak, birbirimizin konumuna saygı göstererek geleceğiz."

Kişi ve kurumların daha mutlu bir dünya kurmaya yönelik azimli çabaları ile yarınların daha aydınlık olacağını ve sözde medeniyetler çatışması yaşanmayacağını belirten Gülen, şöyle devam etti: "Bugün bu kişi ve gruplar yüksek idealler için zorluklara katlanmış ve toplumumuzda barış adaları inşa için bizlere umut vermişlerdir. Bu kişi ve kurumları tanıtma ve onurlandırma, toplumumuzu daha iyiye götürecektir. Barış ve diyalog çabaları, kutlanmalı ve alkışlanmalıdır. Böylece olası şiddet ve çatışma dalgalarına karşı barış adaları oluşturmaya bizimde bir katkımız olabilir. Böyle çabalar ve benzerleri, dünyamızda bir kardeşlik oluşturacaktır. Bu ödüller farklı alanlarda diyalog, barış ve güçlü bir toplum için çalışan kişi ve kurumları kutlamak içindir. Bütün ödül alanlara, örnek çalışmaları için samimi teşekkürlerimi sunarım. "

'FETHULLAH GÜLEN ÖDÜLÜ' RUM ORTODOKS KİLİSESİ RAHİBİNE VERİLDİ

2010 Niagara Barış ve Diyalog ödüllerinin adanmışlık kategorisinde sahibi, Deloitte şirketinin yönetim kurulu başkan yardımcısı Deborah Dehaas aldı. Dehaas "Bu ödül beni çok onurlandırdı. Niagara'nın kültürel çeşitliliği ve kültürler arası diyalogu savunma misyonunu takdir ediyorum. Organizasyon şehrimizi oluşturan farklı toplulukların sesi oluyor. Chicago'nun bir dünya şehri olma özelliğine katkıda bulunuyorsunuz." şeklinde konuştu.

Medya kategorisinde ise ödüle, Chicago Uluslararası Film Festivali adına, kurucu ve artistik direktör Michael Kutz layık görüldü. Kutz, Niagara'dan medya ödülü almaktan onur duyduğunu ifade etti.

Fethullah Gülen adına verilen bu yılki ödülünü ise Rum Ortodoks Kilisesi'nin Chicago Başkanı Rahip Demetrios of Mokissos'a verdi. Profesör Richard Rosengarten, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un bugün için özel olarak Rahip Demetrios Mokissos'a gönderdiği takdir mektubunu dinleyenlere okudu. Patrik Bartholomeos, Gülen ödülü almasından dolayı Rahip Demetrios Mokissos'u takdir ederken, Gülen ile dostluk ilişkisindeki samimiyete değindi ve Türk-Rum toplumları arasında ilişkilerin geliştirilmesinde bunun önemine vurgu yaptı.

Konuşmasında 'Allah bizim burada olmamızı istiyor, burada olmak ne güzel' ifadelerini kullanan Demetrios Mokissos, aldığı ödüle layık olmaya çalışacağını, barış ve diyalog için daha yoğun gayret göstereceğini belirterek, Bartholomeos ve Fethullah Gülen'in ortak çabalarının herkese örnek olması gerektiğini ifade etti. Rahip Demetrios "Bu gece birlikte uyum içinde yaşamanın bir örneğidir. Hoşgörünün önüne geçerek, birbirimizi kardeş olarak kabul ettik. Tarihi çekişmelerin üstesinden gelip, barış içinde yaşayabilir, dünyayı daha iyi bir yer yapabiliriz. Tam anlamı ile bir barış gecesi yaşıyoruz." dedi.

"GÜLEN VE SEVENLERİNİN ÜMİT DOLU MESAJLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Gecenin son ödülü Yaşam Boyu Liderlik Ödülü kategorisinde İllinois Eyaleti Bakanı Jesse White'a verildi. White "Niagara ile birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü dünyadaki bütün toplumlara barış getirme gibi bir misyonları, dünyada barış ve uyum içinde birlikte yaşama gibi bir hayat felsefeleri var. Bu salona baktığımda tüm Amerika'yı görüyorum. Amerika hakkında bir kitap yazmak, film çekmek isteyen olursa, sadece buraya gelip bu mükemmel insanlık gösterisine, insanların birbirini sevdiğine, uyum içinde yaşadığına tanıklık etmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Gecenin kapanış konuşmasını Chicago Dini Liderler Konseyi Başkanı Rahip Stanley Davis yaptı. New York'taki yeni terör olayına dikkat çeken Davis, bazılarının bu olayı bütün Müslümanları karalamak için kullanması tehlikesine dikkat çekti. Bu süreçte hoşgörülü Müslümanların sesinin daha çok çıkması gerektiğine dikkat çeken Davis, şunları söyledi: "Niagara bu salonda Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Budist farklı dinlerden herkesi adalet, eşitlik ve diyalog için bir araya getirdi. Misyonu Fethullah Gülen'in düşünceleri doğrultusunda şekillenen Niagara gibi kuruluşlar hoşgörüye öncülük ediyor. Gülen ve sevenlerinin ümit dolu mesajlarına teşekkür ediyoruz, burada bulunarak ve dualarımızla destekliyoruz."

Ödül Töreni sahnede aile fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.