Kiprianu: Doğrudan Ticaret Tüzüğü onaylanırsa yeni başlık açılmasını engelleriz

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun Arupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla dün yaptığı görüşmede KKTC ile doğrud

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun Arupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla dün yaptığı görüşmede KKTC ile doğrudan ticareti öngören tüzüğü gündeme getirdiği belirtildi. Rum basınına göre Kiprianu, tüzüğün onaylanması durumunda, Türkiye'nin AB ile müzakerelerde yeni başlık açılmasına onay vermelerinin söz konusu olmayacağı tehdidinde bulundu.

Politis gazetesi, Kiprianu'nun AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Komitesi toplantısı çerçevesinde bulunduğu Brüksel'de, AB Komisyonu Başkanı Barroso'yla, bir saati bulan görüşmesini sayfalarına taşıdı. Görüşmenin ana konusunu Kıbrıs sorunu ve bununla ilişkili konuların oluşturduğu belirtilirken, Kiprianu'nun Rum tarafının tutumunu net bir şekilde Barroso'ya ilettiği vurgulandı.

Habere göre, Kiprianu, doğrudan ticaret tüzüğüne ilişkin olarak, tüzüğün hukuki temelinin, KKTC'den, AB dışında üçüncü bir ülke olarak bahsetmesinden ötürü yanlış olduğunu ve bu durumun Kıbrıs'ın bölünmesine sebep olabileceğini savundu.

Tüzüğün onaylanmasının çözüm çabalarını tehlikeye atacağını ileri süren Kiprianu, bu durumda Türkiye'nin AB müzakere başlıklarının açılmasına onay vermeyeceklerini net bir biçimde vurguladı.

Gazete, Kiprianu'nun, dünkü temasları çerçevesinde AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb'la da görüştüğünü yazdı.

Kiprianu, bugünkü temasları çerçevesinde ise, Belçika Dışişleri Bakanı ve Yardımcısının yanı sıra AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Sultz've AB Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üysi Olli Rehn'le de görüşecek.

TÜZÜK BEKLENMEDİK BİR ŞEKİLDE DIŞ İŞLERİ KOMİTESİNDE

Öte yandan gazete, Doğrudan Ticaret Tüzüğünün Avrupa Parlamentosu'nda yeni bir boyut kazandığını ve tüzüğün ani bir şekilde ve nasıl, kimin tarafından olduğu bilinmeden, görüş alınmak amacıyla Dış İşleri Komitesi'ne gönderildiğini yazdı.

Gazete, bu gelişmeden Kiprianu'nun dünkü temasları sırasında haberdar olduğunu belirterek, tüzüğün, AB dışındaki ülkelerle ilgilenen Dışişleri Komitesi'ne gönderilmesinin, Komisyon'un tüzüğü dayandırdığı yasal zeminin bir göstergesi olduğunu ifade etti.