KRV seçimlerinin kaderini göçmenler belirledi

Almanya nüfusunun dörtte birine sahip olan KRV'deki seçimlerin kaderini göçmenler belirledi. Hıristiyan Demokratların (CDU) vitrin siyasetine prim ver

Almanya nüfusunun dörtte birine sahip olan KRV'deki seçimlerin kaderini göçmenler belirledi. Hıristiyan Demokratların (CDU) vitrin siyasetine prim vermeyen göçmenler, göçmen öğrencilerin eğitim sorunlarını çözme sözü veren Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller'e iktidarın yolunu açtı. Seçimlerde ikisi SPD, biri Yeşiller, üçü Sol Parti'den toplam 6 Türk kökenli milletvekili KRV meclisine girdi

"Küçük genel seçimler" olarak da nitelendirilen Kuzey Ren Vestfalya (KRV) seçimlerinin kaderini göçmenler belirledi. 9 Mayıs'ta yapılan ve federal hükümete "güven oyu" oylaması niteliğinde olan seçimlerde, eyaleti de yönetmekte olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) - Hür Demokrat Parti (FDP) ikilisi büyük oy kaybına uğradı. 1,6 milyonu Müslüman 4 milyon göçmen, göçmen çocuklarına reva görülen Hauptschule okullarına sahip çıkan, aile birleşimi ve vatandaşlığa geçişi zorlaştıran, buna karşılık "Türk kökenli bakan" gibi "vitrin siyaseti" ile durumu kurtarmaya çalışan CDU'nun manevralarına itibar etmedi, federal hükümeti uyardı. Seçmen daha önce benzer bir dersi, vaktiyle tutarsızlıklar gördüğü Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) vermişti.

Göçmen seçmen, göçmenlerin eğitim sorunlarına çare olması için Gemeinschaftschule okullarıyla uzun süreli birlikte eğitimi savunan ve Hauptschule'lere karşı çıkan Yeşiller Partisi ile SPD'ye iktidarın yolunu açtı. "Seçimin galibi" konumundaki parti Yeşiller Partisi, 2005 yılında yapılan eyalet seçimlerine göre oylarını yüzde 5.9 arttırarak 12.1'e yükseltti. Bu şekilde, aralarında Türk kökenli Arif Ünal'ın da bulunduğu 23 milletvekilini KRV parlamentosuna gönderdi. SPD ise yüzde 2,6 gibi bir oy kaybına karşılık CDU'nun yüzde 10.3'lük kaybına karşı önemli bir başarı elde etti. SPD yüzde 34.5'lik oy oranı ile aralarında Bochum'dan Serdar Yüksel, Moers'ten İbrahim Yetim'in de bulunduğu 67 milletvekilini parlamentoya gönderdi. 2005 yılında yüzde 44.9 oy alan CDU'nun oyları yüzde 34,6'ya düştü, 67 milletvekili seçtirdi. Binde birlik bir oranla birinci parti görünen CDU diğer darbeyi ise, hükümet ortağı FDP'nin seçim yenilgisinden aldı. Federal politikalarına duyulan tepkiden dolayı oyları yüzde 6,7'ye düşen FDP'nin hükümette kalma şansı oldukça zayıfladı. Seçimin bir diğer galibi ise en fazla göçmen kökenli milletvekili adayı gösteren Sol Parti oldu. 2005 yılına göre oylarını yüzde 4,7 arttıran Sol Partiyüzde 5.6 oranında oy olarak KRV meclisine girmeyi başardı. Sol Parti, Münster'den Ali Atalan, Köln'den Özlem Demirel ve Hagen'den Hamide Akbayır'ın da aralarında bulunduğu 11 milletvekili seçtirmeyi başardı.

Seçimin kesin sonuçları önümüzdeki Cuma günü açıklanacak. Ancak SPD, mevcut hükümeti devirdiği için şimdiden kutlamalara başladı. SPD KRV Başkanı Hannelore Kraft, eyaleti yönetmeye aday olduğunu açıkladı. Kraft, "Seçimlerde CDU-FDP hükümetine son verildi. Hükümeti kurma görevi bizimdir. Bu sonuçtan biz bunu çıkarıyoruz." dedi.

KRV'nin mevcut başbakanı Jürgen Rüttgers (CDU) ise alınan sonucun sorumluluğunun kendisine ait olduğunu, şimdilik partinin eyalet başkanlığını yürüteceğini söyledi.

Kesin olmamakla birlikte meclisteki milletvekili dağılımı CDU ile SPD arasında kurulabilecek bir büyük koalisyon ihtimalinin de mevcut olduğunu gösteriyor. SPD ile Yeşiller'in 67 ve 23 olan sandalye sayısı hükümeti kurmaya yetmiyor. SPD seçimlerden önce Sol Parti ile hükümet kurmayacaklarını açıklamıştı. Ancak seçim sonrasında özellikle Yeşiller Partisi'nden farklı sinyaller gelmeye başladı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ARD televizyonuna yaptığı açıklamada bütün koalisyon türleri için müzakerelere açık olduklarını açıkladı. Roth, CDU-FDP ve Yeşiller koalisyonunun söz konusu olabileceği gibi Sol Parti ile de masaya oturabileceklerini belirtti.