KRV meclisine göçmen milletvekili yağdı
Daha önce hiç bir göçmen kökenli milletvekilinin bulunmadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) meclisine altısı Türk kökenli toplam sekiz göçmen milletvekili
Almanya'nın dörtte birine yakın nüfusuna sahip olan ve resmi rakamlara göre 4 milyon göçmen kökenlinin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde 9 Mayıs'taki seçimler yeni bir milat oldu. Göçmen oranı en yüksek eyalet olan ve daha önce hiç bir göçmen kökenli milletvekilinin bulunmadığı eyalette yapılan seçimler sonucu altısı Türk kökenli toplam sekiz göçmen milletvekili parlamentoya girdi.
9 Mayıs'ta yapılan seçimlerle Sosyal Demokrat Parti (SPD) Türk kökenli adaylar Bochum'dan Serdar Yüksel, Moers'ten İbrahim Yetim'in yanı sıra, Hırvat kökenli Gordan Dudas, Polanya kökenli Josef Neumann'ı meclise gönderdi. Yeşiller Partisi'den ise Köln adayı Arif Ünal KRV parlamentosuna seçildi. Türkiye kökenli milletvekili rekorunu ise Sol Parti kırdı. Sol Parti Köln'den Özlem Demirel, Münster'den Ali Atalan ve Hagen'den Hamide Akbayır'ı milletvekili seçtirmeyi başardı. Cihan'a konuşan çiçeği burnunda milletvekilleri en önemli konularının, göçmenler için hayati önem taşıyan ve uzun süreli birlikte eğitimi ön gören eğitim reformu olduğunun altını çizdi.
ÜNAL: YEŞİLLER OYUNU İKİYE KATLADI
Yeşiller Partisi'nden milletvekili seçilen Arif Ünal, "Güzel bir netice oldu. KRV'de bir ilki başardık. Türkiye kökenli bir insanın girmesini başardık, bu çok önemliydi. İkinci olarak oylarımızı iki katına çıkardık, bu da Yeşiller açısından çok önemli bir gelişme. Üç hedefimizden biri olan CDU-FDP hükümetini düşürmek de başarıldı. Sevinçli bir akşam yaşıyoruz. Bundan sonra somut çalışmalara başlamamız gerekiyor." dedi. Hükümet kurmak için tercihlerinin SPD olduğunu ancak diğer ihtimallere de açık olduklarını belirten Ünal, "Seçmen öyle bir netice koydu ki; herkes herkesle konuşmak zorunda. Yeni hükümetin kurulması zor olacak. Bence en büyük tehlike büyük koalisyon" dedi. Göçmenlerle ilgili yapmak istediklerini aktaran Ünal, "Önce koalisyon görüşmelerine göçmenlerle ilgili bölümleri sokmaya çalışmamız çok önemli. Seçim öncesinde ne söylediysek onları gerçekleştirmeye çalışacağız." diye konuştu.
YÜKSEL: KÜÇÜKLÜĞÜMDEN BERİ GÖÇMENLER İÇİN ÇALIŞMAYI HAYAL ETTİM
Duygularını ve hedeflerini anlatan SPD'li milletvekili Serdar Yüksel, seçim kampanyası ve seçim gecesinde büyük bir heyecan yaşadığını aktardı. Kendisinin KRV meclisinde göçmenlerin sorunlarının çözümüne angaje olacağını kaydeden Yüksel, en önemli konularının eğitim reformu olduğunu vurguladı. Yüksel, "Göçmen çocuklarının eşit şansla liselere gitmeleri, oradan da üniversiteye gitmeleri gerekiyor. Harçlar kaldırılmalı." dedi. Göçmenler için çalışmayı küçüklüğünden beri hayal ettiğini vurgulayan Yüksel, "Eyalet meclisine bizim insanlarımız için çalışmaya gidiyoruz. O kadar dışlamalar, haksızlıklar, hatta ırkçılıklar var ki, nereden başlayacağımı bilemiyorum ama kafamda ağırlıklı 5-6 konu var. Çifte vatandaşlık hakkı, yerel seçim hakkı, göçmenlerin diplomalarının kabülü öncelikli konularımızdan." dedi. Köln'den Tayfun Keltek'in seçilememesinin kendisini de çok üzdüğünü kaydeden Yüksel, göçmen aday olduğu için Alman seçmenin SPD'ye oy vermeme ihtimal vermek istemidiğini, kendisinin büyük bir farkla seçimi kazandığını hatırllatı.
YETIM: EĞİTİM REFORMU YAPILACAK. CDU BU YÜZDEN SEÇİMİ KAYBETTİ
SPD'li diğer milletvekili İbrahim Yetim de en önemli konularının eğitim reformu olduğunu vurguladı. Sosyal alanlarda çalışmak istediğini, sosyal komisyona girmek istediğini belirten Yetim, NPD'nin yasaklanması için önerge vermek istediğini kaydetti. "Tayfun Keltek'in seçilememesi yazık oldu." diyen Yetim, "Eğitim reformunun yapılacağından eminim. Bu konu bizim seçim kampanyamızın en önemli konusuydu. CDU da bence eğitim politikaları yüzünden seçimi kaybetti. Ben, eğitimde yeni bir yapılanma oluşturacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.
DEMİREL: SOL PARTİ ÜÇ GÖÇMEN MİLLETVEKİLİ İLE EŞİTLİKTE SAMİMİYETİNİ GÖSTERDİ
Henüz 26 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Sol Parti milletvekili Özlem Alev Demirel ise, "Sol parti olarak şu an büyük bir başarı kutluyoruz. İlk kez eyalet meclisine girdik." dedi. Hükümeti kurmak için SPD ile Yeşiller'in sandalye sayısının yetmediğini hatırlatan Demirel, "Ya CDU ile SPD arasında bir hükümet kurulacak. Ya da SPD-Yeşiller ve Sol Parti mümkün. Biz diğer partilerle görüşmeye açığız. Onlar da bu eyalette politikaların değişmesini istiyorlarsa gelsinler görüşelim." dedi. En önemli taleplerinin eğitim alanında olduğunu bildiren Demirel, "Harçların hemen kaldırılmasını, okullarda 10 sınıfa kadar birlikte eğitimi istiyoruz. Bunun için ilk adımlar hemen atılmalı. 1 Euro'luk işçlerin azaltılması gerek. Ayrıca sosyal taleplerimiz var. Sol Parti, üç göçmen kökenli milletvekilini parlamentoya göndererek eşit haklar konusundaki samimiyetini göstermiştir. Ben ve partim göçmenlere eşit haklar için hep birlikte çaba göstereceğiz." diye konuştu. Demirel, genç yaşta mecliste girmekten çok Sol Parti'nin parlamentoya girmesinin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
AKBAYIR: EĞİTİM EN ÖNEMLİ KONUMUZ
Sol Parti'den Hamide Akbayır ise, "Üç göçmen arkadaş özellikle göçmenlere eşit haklar verilmesi için gösteriyoruz, göstereceğiz. Ben kadın siyaseti, çevre ve ekoloji alanında çalışıyorum. Göçmen kökenli konularla yakından ilgileneceğiz. Eğitim reformu için biz meclise girdemeden de yoğun çalışıyorduk, şimdi de mecliste çalışacağız. Yabancı kökenli öğrenciler büyük sorunlar yaşıyor." dedi.
BIG GENEL BAŞKANI YILDIZ: 25 PARTİ ARASINDAN 13. OLDUK, BİZ UZUN VADELİ DÜŞÜNÜYORUZ
Çoğunluğu göçmen kökenli akademisyenlerin kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi (BIG) Genel Başkanı Haluk Yıldız ise henüz iki aylık bir parti olmalarına rağmen yüzde 0,3'e denk gelen 14 bin oy alarak 25 parti arasından 13. olduklarını, bunun da bir başarı olduğunu söyledi. Göçmen kökenlilerin sandığa yeterince gitmediğini belirten Yıldız, gidenlerin bazılarının da, bazı organizasyonlar tarafından yanlış şekilde başka partilere yönlendirildiklerini kaydetti. Yıldız, "Biz uzun vadede başarı beklediğimizi söylüyorduk. Uzun vadeli düşünüyoruz." dedi.