Çanakkale köprüsü güzergahı değiştirildi

Çanakkale Boğazına yapılması planlanan köprünün güzergahında değişkliğe gidildi.

Çanakkale Boğazı'na yapılması plananlan köprü için belirlenen tartışmalı Sarıçay-Kilitbahir güzergâhı, tarihi Gelibolu Yarımadası'na zarar vereceği endişesiyle değiştirildi ve yeni güzergah belirlendi.

Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü için belirlenen "Sarıçay-Kilitbahir" güzergahı, tarihi yarımadayı korumak için değiştirildi. Yeni güzergâh, tarihi yarımadaya girmeden Sütlüce Şekerkaya Mevkisi olacak.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Çanakkale Köprüsü için Avrupa yakasında Kilitbahir, Anadolu yakasında Sarıçay'ı belirlemişti. 1915 yılında Türk ordusunun destanlar yazdığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nın ortasından geçen bu güzergâha, başta Çanakkaleliler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından tepki geldi. Tepkilerin haklı olduğunu düşünen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Çanakkale Türkiye için çok özel bir yer. Çanakkalelilerin ve Türkiye'nin hassasiyeti var. Bu hassasiyeti ben de görüyorum. Tarihi dokunun zarar görmemesi için güzergâhı tekrar gözden geçiriyoruz. Ayrıca bölgenin neredeyse yarısı, SİT alanı. Çalışma başlattık, bazı değişiklikler olabilir" demişti. Bakan Yıldırım'ın, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne "Yeni bir güzergâh belirleyin" talimatı üzerine yapılan çalışmalar tamamlandı. Yeni güzergah Gelibolu Yarımadası'na girmeden Avrupa Yakasında Gelibolu ilçesinin 7.5 kilometre güneyindeki Sütlüce köyü ile, Anadolu Yakasındaki Lapseki ilçesinin 2.5 kilometre güneyindeki Şekerkaya Mevkisi arasına yapılacak. Güzergahın değişmesi ile köprünün boyu da uzadı. Sarıçay- Kilitbahir arasındaki eski güzergahta 1400 metre olan iki ayak arasındaki uzunluk, Sütlüce-Şekerkaya arasındaki yeni güzergahta 1600 metre olacak. Dünyanın en uzun 4'üncü asma köprüsü olacak yeni köprünün direklerden sonraki bölümleriyle birlikte toplam uzunluğu 2 bin 800 metre olacak.

5 milyar dolarlık projenin en önemli ayağı
Üç gidiş üç geliş olmak üzere toplam altı şerit olarak inşa edilecek köprü, Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyol Projesi'nin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Maliyeti yaklaşık 5 milyar dolar olarak tespit edilen Otoyol projesi içinde yer alacak Çanakkale Köprüsü'nün maliyetinin 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Karayolu araçlarının geçeceği köprü için Ulaştırma Bakanlığı, köprüden demiryolu araçlarının geçebileceği alternatif bir proje daha hazırlattı. Köprüden proje geçip geçmemesiyle ilgili karar ise ihale aşamasında verilecek.

Sabah