Baykal'ın istifasına tepkiler (4)

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Siyasetçileri siyasi yolla mağlup edebilirsin. Ama çirkin silahlar kullanılmak suretiyle siyasetçileri tahri

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Siyasetçileri siyasi yolla mağlup edebilirsin. Ama çirkin silahlar kullanılmak suretiyle siyasetçileri tahrip etmenin büyük bir ahlaksızlık olduğu kanaatindeyim.

Gazeteci-yazar Bülent Korucu: CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifası talihsiz bir olay. Bu kötü bir final oldu. Bundan sonra Türk siyasetinde yeni bir yapılanmanın olacağı kesin. CHP yeniden yapılanacak. Yeni solu, yeni CHP'yi göreceğiz. Bu değişimin amacı çok farklı bir CHP olacak. CHP'yi zorlayan kesim daha etkili bir sol parti çıkmasını istiyor. Ayrıca CHP'nin olağan kongresinde kongreyi Baykal'ın düşüncesinden farklı bir kesimin kazanması halinde partinin farklı bir boyut kazanması beklenebilir.

Gazeteci Yazar Hüseyin Gülerce: CHP kurultayı Deniz Baykal'sız yapacakmış. Kurultay ertelenmeyecek deniyor ama Baykal'sız CHP nasıl olacak merak konusu. Bu değişim Türk siyasetini ve solu etkileyecek. Domino teorisi var. Domino taşının en büyüğü diğerlerinin üzerine doğru gidiyor. Baykal'ın komplonun adresi olarak hükümeti göstermesini çok ağır bir ifade olarak değerlendiriyorum. CHP'nin kafasının çok karışık olduğunu kesin. Baykal kaseti kesin bir dille inkar etmedi. Kaset eğer doğruysa bu dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez bir durum.

CHP eski milletvekili İnal Batu: Sayın Baykal doğru bir karar vermiştir. Komplo olarak nitelendirdi. CHP'nin yanında olan, sıcaklık duyan çok sayıda yazarımız da Baykal'ı istifaya davet ediyordu. Buna mukabil CHP içinde varlıklarını Baykal'a borçlu olan, onun ayrılmasıyla parti içerisinde etkinliklerinin kalmayacağını düşünenlerde onu vazgeçirmeye çalışıyorlardı. Talihsiz bir girişim daha oldu. Dikkatleri başka yere çekmek için Sarıgül'e bazı suçlamalarda bulundular. Bu da yadırgandı tabi. Baykal doğru bir karar verdi. Ancak Baykal hem bir komplo dedi ve reddetti ama istifa etti. Burada bir anlaşılmazlık var. Komployu hükümete isnat ettiğine göre elinde deliller vardır. Hükümeti de dikkatle dinlemek lazım. Dilerdim ki siyasi liderler seçim başarılarına veya başarısızlıklarına göre istifa etme geleneğini Türkiye'ye yerleştirsinler. Belli kişiler Baykal'ı vazgeçirmek için can havliyle çalışacaktır. Benim temennim Baykal bunlara kulak asmasın. Parti beklenen ve özlenen bir değişim geçirsin.

Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila: Baykal iktidarın bir işi olduğunu söyledi, iktidarı adres gösterdi. Fethullah Gülen hareketiyle bir ilgisi olmadığı mesajını da verdi. Oradan gelen destek mesajlarına samimi olduğuna inandığını söyledi. Bu işi doğrudan hükümete bağlamış oldu. Baykal'ın yeniden aday gösterilmesi gündeme gelebilir. Bazı kesimlerin beklediği istifa kararını açıklamakla gereğini yapmıştır diye düşünüyorum. Yayınlanan görüntülerin gerçek olmadığını ifade etti Baykal. 'Bu görüntüler gerçektir, istifa ediyorum' demedi. Montaj olduğunu ima etti. Hukuki mücadele başlatacağını söylemişti. Bu süre içerisinde bunun doğru olmadığını kanıtlamak için çabaları olacaktır. Aklanma söz konusu olursa da kurultayda yeniden başkanlığı gündeme gelecektir. Baykal doğru bir karar verdi, en azından tartışmaları sonlandırmış oldu. Bu süreç içerisinde önemli olan bu görüntülerin gerçek olup olmadığının ortaya çıkmış olmasıdır. Doğru olmadığı ortaya çıkarsa da Baykal yeniden genel başkan seçilebilir. Baykal güçlenerek çıkar.

Gazeteci Saygı Öztürk: Baykal'ın başına gelen olay zamanlama açısından dikkat çekicidir. Türkiye'nin siyasi açıdan en kritik dönemde olduğu bir zaman diliminde, hem de doğru sınavlar vereceği bir zaman diliminde 50 yıldır siyaset sahnesinde olan, ismi yolsuzluğa hırsızlığa karışmamış bir politikacının kritik bir dönemde ayrılması son derece üzücü. Önümüzde anayasa değişikliği var. Referandum var, bu bile tek başına önemlidir. Türkiye'nin yapısında köklü değişiklikler oluyor. Türkiye'nin değişim sürecine sokulmak istendiği dönemde, mücadele verecek en baştaki kişinin genel başkanlık dışında kalması üzücü. Bu işten kimlerin çıkarı var bakmak gerek. CHP genel başkanının yolu kesilmiş oldu. Parti kendi iç sorunlarıyla uğraşacak. Genel başkanlık tartışması olacak. Şunu göz ardı etmemek gerekir ki CHP Deniz Baykal'dan kolay kolay vazgeçmez. Yeniden genel başkanlığa seçilecektir. Aday yapılacak çünkü böyle bir dönemde Baykal'a çok ihtiyaç var.

24 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Akif Beki: Teslim olmayacağım mücadele edeceğim' demesi bu işi burada bırakmayacağım anlamını taşıyor. Kurultay'daki seçimlerde orada olacak. Soru almaması da bunu gösteriyor. Bu karar parti MYK'sında da kabul görmeyebilir. Baykal'a yapılan bel altı siyaset kabul edilemez. Baykal'ın bu durumu da siyaseten yanlıştır. Eğer hesap buysa, o yönteme bu yöntemle cevap vermek yanlış. İstifa etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kötülüğü yapanların kazanmaması gerekirdi. Bu siyasi hesaplaşma hareketi olacak bir durum olmamalıydı. Bu mahrem görüntüler hedefini bulmamalıydı.

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya: CHP ve Türkiye için Baykal'ın istifası doğru bir hamledir. Buradan kötü bir sonuçta çıkacak. Artık siyaset bel altına inmiştir. Bu bir zafiyettir. CHP Başkanı'nı yıpratmak ve koltuğundan etmek için yapılmıştır. Artık bunun yolu açılmıştır. Büyük operasyon yapıldı. Bugün not olarak düşülmeli. Kongreye kadar takip edilsin. Baykal'ın devam etmesi kimseyi şaşırtmasın. Öyle kritik bir zaman ki Baykal ne isterse o olacak. Bu dizayn edilecek.

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu: Bundan sonra Baykal'ın yanındakilerin de bir hamlesi olacaktır. Önder Sav, Gürsel Tekin gibi isimlerin ağırlığı var. Baykal onların tavrını da bekliyor. Baykal'a yeniden başkanlık teklif edilirse kabul etmesi doğru olmaz. Değişim olmaz. Baykal'a yakın biri gelir.

Gazeteci yazar Mehmet Metiner: Baykal istifasıyla kamuoyunu tatmin etmiştir. Baykal bu süreçte kurmaylarıyla yeni bir oy stratejisi geliştirdi. Onurlu bir insan olarak istifa etmesi gerekiyordu. İl başkanlarının ortak bildiri yayınlaması ve Baykal'ı kurultaya davet etmesini görebiliriz. Emanetçi bir başkanla devam edilmez. Başbakan'a teşekkür etmeliydi. Komployu başka yerde aramalı. AK Parti'nin önünü kesebilecek bir CHP'nin ancak Baykal'ın gitmesiyle olacağını düşünenler de var. Bu açıdan çevresinin boşaltılmasını sağlayacak bir operasyon olabilir.