48. AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı

48. Avrupa Birliği-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının ardından basın toplantısı gerçekleştiren Türk ve Avrupa Birliği yetkilileri, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin özellikle dış politikada Avrupa Birliği ile olan ortak çıkarlarını gözetmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Avrupa Birliği Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, fasılların açılması konusunda sadece Avrupa Birliği'ne değil, Türkiye'ye de görevler düştüğünü belirterek, gerek teknik gerekse politik konularda Türkiye'nin standartları sağlaması halinde müzakerelerde ilerlemenin hızlanacağını söyledi. Moratinos, İspanya dönem başkanlığı içerisinde muhakkak birkaç fasıl açılacağını da ifade etti.
Tam bir fasıl sayısı vermekten kaçınan Moratinos'tan sonra konuşan Genişleme Komiseri Stefan Füle ise, açılmasında herhangi bir siyasi engelleme olmayan dört faslın yanı sıra siyasi engelli enerji ve eğitim fasıllarının da açılmasında yana olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, konuşmasında konseyde üç ana başlık üzerinde durulduğunu ifade etti. Davutoğlu, "İlk olarak dış politika ve stratejik perspektifte Avrupa Birliği-Türkiye uyumunu konuştuk ve bu anlamda tam uyum içerisindeyiz. İkinci olarak siyasi reformlara değindik ve en kapsamlı reformları yapmak için çalıştığımızı ve özelikle anayasa konusundaki son gelişmeleri aktardık. Üçüncü olarak da müzakereler için teknik süreci değerlendirdik ve yaşanan sıkıntıları paylaştık. Önceliklerimizi de bu arada özellikle belirttik. Türkiye, geri kabul anlaşmasını tekmil etmeye kararlıdır. Ancak aynı şekilde artık hukuki anlamda da, siyasi anlamda da hakkettiği vize liberizasyonu ile ilgili, vizede muafiyet sistemi ile ilgili görüşmelerin de bir an önce başlamasını arzu etmektedir. Bu konudaki kararlılığımız da kesindir. Bu konuda Avrupa Birliği kurumları ile her türlü görüşmeleri başlatmaya da hazırız. Ayrıca fasıl konusnda ahte vefa ve siyasi sebeplerin arada çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

Bir soru üzerine Avrupa Birliği Dışişleri Temsilcisi Catherine Ashton ile görüşmesine de değinen Davutoğlu, İran konusunun ana başlık olduğunu ve bu konuda yaşanan son gelişmeleri ilettiklerini ve genel bir değerlendirme yaptıklarını ifade etti. Davutoğlu, diyaloğun hala mümkün olduğunu ve Ashton'ın da bunda hem fikir olduğunu kaydetti. Ashton görüşmesinin hemen ardında İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Davutoğlu, Muttaki ile de istişare içerisinde olduğunu vurguladı.