Özbekistan'ın dış ticareti yüzde 4.6 oranında geriledi

Özbekistan'ın dış ticaret hacmi bu yılın ilk periyodunda düştüğü bildirildi.

2009'da global ekonomik krize rağmen Özbekistan'ın 0.1 oranında artış

Özbekistan'ın dış ticaret hacmi bu yılın ilk periyodunda düştüğü bildirildi.

2009'da global ekonomik krize rağmen Özbekistan'ın 0.1 oranında artış gösteren dış ticareti bu yılın ilk üç ayında düşüşe geçti. Devlet İstatistik Komitesi(DİK)'nden yapılan açıklamada, Ocak-Mart 2010 dönemindeki dış ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 oranında düştüğü kaydedildi. Söz konusu dönemde toplam dış ticaret hacmi 4 milyar 321 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk üç ayındaki dış ticaretin 2 milyar 212 milyon dolarını ihracat 1 milyar 320 milyon dolarını da ithalat oluşturdu.

Özbekistan'ın bu yılın ilk üç aylık dönemdeki dış ticaretinin yüzde 19.8'inin Rusya, yüzde 12.9'unun Çin, yüzde 7.5'inin İsviçre, yüzde 6.1'inin Kazakistan, yüzde 5.6'sıunın Ukrayna ve yüzde 5.5'inin Güney Kore'yle gerçekleştiği belirtildi.

Bu arada dış ticaretteki azalmaya rağmen yılın ilk üç ayındaki ekonomik büyüme ise yüzde 7.6 oranında kaydedildi. Enflasyonun yüzde 8'in altında seyrettiği ülkede tek teselli dış ticaretin düşüş göstermesine rağmen ithalatın önünde seyrediyor olması.