Moskova'da kızıl bayraklarla 1 Mayıs kutlaması

Rusya'nın başkenti Moskova'da her zamanki gibi sakin ve renkli geçen 1 Mayıs İşçi Bayramı'na, bu yıl eski SSCB liderlerinden Josef Stalin'in posterler

Rusya'nın başkenti Moskova'da her zamanki gibi sakin ve renkli geçen 1 Mayıs İşçi Bayramı'na, bu yıl eski SSCB liderlerinden Josef Stalin'in posterleri damgasını vurdu. 'Emek ve Bahar Bayramı' olarak isimlendirilen 1 Mayıs, Rusya'nın birçok kentinde binlerce kişinin katılımı ile kutlanıyor. Komünist Parti'nin etkin olduğu kutlamalarda Liberal Demokrat Parti, işçi federasyonları ve çeşitli muhalif gruplar da yerini aldı.

Eski SSCB kurucusu Vladimir Lenin'nin heykelin bulunduğu Kalujskaya Meydanı'nda sabah saatlerinde binlerce komünist, sosyalist ve emekçi grup bir araya geldi. Farklı gruplara ayıran katılımcılar, yoğun güvenlik eşliğinde slogan atarak yürüdü.

Komünist Partisi öncülüğünde düzenlenen yürüyüşün başında ellerinde kızıl bayraklarla gaziler ve gençleri temsilen beş kişilik grup yürüdü. Ardından da Rusya Komünist Partisi(KPRF) Genel Başkanı Gennadi Zyuganov diğer partililerle birlikte yürüyüşe katıldı.

"NATO ÇİZMELERİNİ KIZIL MEYDAN'DA İSTEMİYORUZ"

Grup, Moskova'da kutlanacak 9 Mayıs Zafer Bayramı'nda NATO askerlerinin yer almasını istemediğini ifade etti. Ardından grup "NATO çizmelerini Kızıl Meydanda istemiyoruz" şeklinde slogan attı.

Yürüyüşe katılan vatandaşların arasında birçoğunun Stalin'in fotoğrafını taşıması, araçlar üzerinde, dövizlerde ve pankartlarda Lenin'den çok Stalin'in yer alması dikkat çekti. Yürüyüş alanında bulunan bir araç Stalin'in posterlerini dağıtarak, "Zafer Bayramı'nda posterlerin asılması yasaklandı ancak biz bu yasağı kabul etmediğimizi göstermeliyiz. Buyurun posterleri alın" şeklinde çağrıda bulundu.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Sergey isimli katılımcı, "Posterin asılması yasaklandı. Ancak ben biliyorum ki Stalin bu ülkenin daha da güçlü olmasını sağladı. Onun sayesinde İkinci Dünya Savaşı'nı kazandık. Bu posteri en güzel yere asacağım" dedi. Stalin'e yönelik büyük ilginin, son günlerde bir çok yerde olumsuz şekilde gündeme gelmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

En büyük etkenlerde birisi de Rusya, 9 Mayıs tarihinde Nazi Almanyası'nın mağlup edilmesinin 65. yıl dönümünü kutlamaları münasebetiyle 10 billboarda dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in posterlerini asmayı planlıyordu. Ancak insan hakları savunucularından gelen yoğun tepkiler nedeniyle Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov kararını değiştirerek, Stalin posterlerinin Zafer Bayramı'nda yer almayacağını duyurmuştu.

ESKİYE ÖZLEM GÖSTERİLERE DAMGASINI VURDU

1 Mayıs'ı kutlamak için yürüyüşe katıldığını anlatan emekli asker Vladimir Çekin ise tüm Türk emekçilerin bayramını kutladı. Çekin, "1 Mayıs benim için çok önemli bayram. Çünkü anlatılan olumsuzluklara rağmen ben iyi yaşıyordum. Eski yılları özlüyorum" şeklinde konuştu.

Geçidin sonunda ise Rusya'da yasaklanan grup Sosyal Bolşevikler ve Rusya'da ırkçılığa karşı olan Anti-faşist gençler yer aldı. Sosyal Bolşevikler 'Siyasi tutuklular serbest bırakılsın', 'Başka bir Rusya istiyoruz' şeklinde slogan atarken, anti-faşist gençler Rusya'da yabancılara karşı yapılan saldırıları kınadı. Yüz kişilik yüzleri maskeli ve tamamen siyaha bürünen anti-faşist gençler 'Özgürlük, Eşitlik, Adalet' yazılı pankart taşıyarak 'Tüm dünya vatanımızdır' diye slogan attı.