Malatya'daki Arıcılara Eğitim Semineri Verildi

Malatya'daki arıcılara bilgilendirme semineri düzenlendi.

Malatya'daki Arıcılara Eğitim Semineri Verildi
Makro Alışveriş Merkezi'nde Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği'nin organizasyonu ile düzenlenen seminere Vali Ulvi Saran, Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak ile kalabalık bir arı yetiştirici topluluğu katıldı. Seminere konuşmacı olarak ise Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Ömür Gençoy, Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferhat Genç, Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Dairesi Başkanlığından Cüneyt
Serkan Bulut, Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Aziz Gül, Bingöl Üniversitesi'nden Mehmet Ali Kutlu ve Alata Arıcılık Üretme İstasyonu'ndan Cahit Öztürk katıldı.
Malatya Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak, "Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği 2004 yılında 4936 sayılı yasayla kurulmuş olup, 850 kayıtlı üyemiz bulunmaktadır" dedi. Çolak, bal üretiminin kayısıya alternatif olabileceğini söyleyerek, Malatya'nın arıcılık konusunda önemli bir coğrafik özelliği sahip olduğunu ifade etti.
Malatya Valisi Ulvi Saran da "Tarımın önem taşıması ölçüsünde arıcılıkta son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bilindiği gibi Malatya arıcılık kapasitesi itibariyle 81 il arasında 35. sırada yer almaktadır. Oysa Malatya'nın dağ potansiyeli ve meralarının arıcılık için oldukça verimli bir zemin olabileceğini biliyoruz. Şu anda aktif olarak 569 aktif arıcı 59 bin kovan var ve bin 500 ton bal üretimi yapılmaktadır" dedi. Saran, hayvancılık ve arıcılık gibi geniş potansiyele sahip tarım potansiyelinin
kullanılması gerektiğini kaydetti.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise yaptığı sunumda, "Arıcılık, tüm dünyada yapılan en yaygın tarımsal faaliyetlerdendir. Tabiattaki tozlaşmanın yaklaşık yüzde 85'i bal araları sayesinde yapılmaktadır. Günümüzde, dünyada yaklaşık 63.5 milyon arı kovanı bulunmakta ve bunlardan yaklaşık 1.4 milyon ton bal üretilmektedir. Üretilen balın 427 bin tonu ticarete konu olmakta ve dış satımın yüzde 90'ı 20 dolayındaki bal üreticisi ülkelerden yapılmaktadır" dedi.
Yılmaz şu bilgileri verdi:
"Arı kovan sayısına baktığımda Çin 1. sırada Türkiye 2. sırada yer alıyor bu sıralamaya ardından Arjantin, Amerika izliyor Türkiye bal tüketiminde 4. sırada en fazla bal ihraç eden ülke Çin ve Arjantin. Arıcılığın en büyük sorunu ise Çin'in balın kilosunu 2 dolara satıyor olması. Ancak Türkiye'ye ithal edilecek balın 1 kilosu için standart olarak 4.5 dolardan vergi alınacak ve vergisi ise yüzde 50 oranında."