Nilüferliler İşsizlere Sağlık Hakkı İçin Yürüdü

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yürüyüş tertiplendi.

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi tarafından organize edilen 'işsizlere sağlık hakkı' yürüyüşüne meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerindeki Nilüfer Kent Konseyi binası önünden başlayan yürüyüş yağmura rağmen büyük ilgi gördü. Ellerindeki döviz ve pankartlarla birlikte Çevre İl Müdürlüğü yanındaki hastane alanına kadar yürüyen kalabalık, herkese eşit ve ücretsiz sağlık hakkı talep etti. Yürüyüşe katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Herkes eşit sağlık hizmetine layık. 1948'de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre tüm insanlar eşit sağlık hakkına sahiptir. Sağlık hakkı devletlerin yurttaşlarına eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmasıdır. Sağlık hakkı, gıda, barınma, eğitim ve güvenlik hakları gibi diğer insan haklarıyla ilişkilidir. Herkes sağlık hizmetlerinden eşit ve ücretsiz yararlanmalıdır. Ülkemizde sağlık hizmetlerine erişim eşit olmayan bir şekilde sağlanmaktadır. İşini kaybedenler sosyal sağlık primlerini ödeyemedikleri için bir süre sonra sağlıktan yararlanma haklarını kaybediyor. Ekonomik ve sosyal çöküntünün üzerine işsiz yurttaşların bir de sağlık hakkını kaybetmesi onları fazlasıyla mağdur etmektedir. Bizler sağlığın herkes için hak olduğunu düşünüyoruz. Sağlıklı kentler sağlıklı yurttaşlarla olur" dedi.
Yürüyüşün son bulduğu yere hastane yapılmasını istediklerini belirten Bozbey, "Yürüyüşün burada sonlandırılmasının sebebi, bu alanın sağlık alanı olması ve buraya bir devlet hastanesi yapılması talebimizi yinelemek içindir. Bu konuda daha önce kampanya başlatmıştık ve Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe buraya hastane yapılacağına dair söz vermişti. Bu sözün yerine getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Nilüfer Belediyesi Sağlık Danışmanı Doç. Dr. Kayıhan Pala ise yaptığı konuşmada, "Nilüfer Belediyesi bu anlamlı günde işsizlere sağlık hakkını gündeme getirmeyi planlamıştır. Ülkemizde işsizlik çığ gibi büyürken, issiz kalanların bir süre sonra sağlık hakkını kaybetmesi önemli bir sorun. Bizler bu sıkıntıların giderilmesi için bu tür etkinlikleri sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.