Toplu Satış Yapan Esnaf Uyarıldı

Korkuteli Tarım ilçe Müdürlüğü, ilçede toplu tüketim yerlerinin işletmecilerine yönelik 'Toplu tüketim yerlerinde dikkat edilecek hususları' anlattı.

Korkuteli Tarım ilçe Müdürlüğü, Antalya Tarım il müdürlüğü kontrol şube müdürlüğü iş birliğinde, ilçedeki toplu tüketim yerlerinin işletmecilerine yönelik "Toplu tüketim yerlerinde dikkat edilecek hususları" konusunda toplantı gerçekleştirdi. 70'e yakın işletmecinin katıdığı toplantıda Antalya Tarım İl Müdürlüğü Kontrol şube müdürü Veysel Çelik, Tüketime ve satışa sunulan ürünlerin, kontrol edilmeden işletmeye alınmaması gerektiğini söyledi.
Ürünlerin mutlak suretle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan Üretim izinli veya ithal izinli ürün olması gerektiğini belirten Çelik, "yerli ürünlerde üretim izni, ithal ürünlerde ise ithal izin numarası mutlaka bulunmalıdır. Aldığınız ürünün ambalajı üzerinde mutlaka etiket bilgileri bulunmalıdır. Alacağınız gıdanın ambalajında; Gıdanın Adı, İçindekiler, Son Kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Üretim İzin Tarih ve Nosu, Saklama, Şartları kontrol edilmelidir. Tüketime ve satışa sunulan ürünlerin; Son Kullanma (Tüketim) Tarihi geçmiş olmamalıdır. Ürünler üzerindeki Son Tüketim Tarihine mutlaka dikkat edilmelidir. Kirlenmiş, küflenmiş, bozulmuş, kokuşmuş, bombaj yapmış, ambalajı yırtılmış veya paslanmış gıda maddeleri kesinlikle tüketime ve satışa sunulmamalıdır. Derin dondurucu ve soğutucularda termometre bulunmalıdır. Pişmiş ürünler ile çiğ ürünler aynı dolap içinde muhafaza edilmemelidir" dedi..
Taze gıdalar 0 ila +4 derecede, dondurulmuş gıdaları ise (-18 ) derecede muhafaza edilmelidir diyen Tarım İl Müdürlüğü Kontrol şube müdürü Veysel Çelik, "çalışanların portörleri düzenli olarak yaptırılmalı ve personel hijyenine özen gösterilmelidir.
Temiz ve uygun iş kıyafeti giyilmelidir. Eller temiz ve tırnaklar kısa olmalı, eldiven kullanımına özen gösterilmelidir. Personel için mutlaka ayrı bir oda ve eşya dolabı bulunmalıdır. Alet ve ekipman sağlam, hijyenik ve korozyona uğramayan materyalden yapılmış olmalı, gıda ile temas etmesi sakıncalı olan malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. (ahşap, bakır, alüminyum, üretim izinsiz plastik, gazete kağıtları vs. kullanılmamalıdır). Gıda ile temas eden plastik kaplar Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izinli olmalıdır. Tek kullanımlık kaplar tekrar kullanılmamalıdır" diye konuştu.