Yapay Resif Projesi Karadeniz'i Kurtaracak

Düzce İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Bilgin, su canlılarının deniz altında barınabilecekleri toplu alanlar olarak bilinen 'Yapay Resif' projesinin, Akçakoca ve Karadeniz için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi

Düzce İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Bilgin, su canlılarının deniz altında barınabilecekleri toplu alanlar olarak bilinen 'Yapay Resif' projesinin, Akçakoca ve Karadeniz için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Bilgin, Akçakoca ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan Yapay Resif Projesi'ne ilişkin ilk adımın atıldığını ve projenin tanıtımının yapıldığını söyledi. Toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilgin, Düzce Valisi Bülent Kılınç'ın projeye sahip çıktığını işaret etti.
Toplantıda Ege Üniversitesi Su Altı Bölümü profesörleri tarafından katılımcılara bilgiler verildiğini belirten Bilgin, "Bu konuda uzmanlaşmış profesörler, bu işin ne kadar önemli olduğunu, sadece Akçakoca'yı değil, Karadeniz'i kurtaracak bir proje olduğunu ifade ettiler. Karadeniz, bütün bilim adamlarının çok merak ettiği gizemleri olan, halen keşfedilmemiş birçok özelliği barındıran bir deniz. Karadeniz hızlı bir şekilde yeşeren, hareketlilik gösteren bir bölge olduğu için denizi de böyle. Denizin altında da yapay resif yapılır yapılmaz hemen yosunların oluşacağı, çok hızlı bir şekilde canlı yaşamını barındıracak bir alan olacağı görüşleri var" dedi. Karadeniz'de geçmişte 80 tür balık bulunduğunu, ancak zaman içerisinde 20 türe düştüğünü dile getiren Bilgin, projenin hayata geçmesi ile birlikte balık çeşitliliğinde de ciddi bir artış olacağını belirtti. Bununla birlikte küçük balıkçılara da büyük katkılar sağlanacağının altını çizen Bilgin, "Bu tip yapay resiflerle balıkların yaşayabilecekleri doğal ortamlar oluşturularak, balık türlerinin tekrar çoğalacağı, artacağı ve yörenin özellikle küçük balıkçılara çok büyük katkısı olacağını söylediler. Ben bunun sadece yörenin balıkçılarına değil, turizme çok ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Türkiye'de 4 bin civarında dalgıç varmış ve bunların büyük bölümü Ankara'daymış. Dolayısıyla Ankara'dan o insanlar Ege'ye, Akdeniz'e gitmek yerine Karadeniz'e gelerek dalış yapabilecekleri bir ortam hazırlanmış olacak. Yani bu neresinden bakarsanız bakın çok güzel bir proje olacak" dedi.
Projenin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Bilgin, "Ben bilim adamlarımız bunları açıklayınca daha da çok heyecanlandım. Orada bulunan özellikle Akçakocalıların çok heyecanlı olduklarını gördüm" şeklinde konuştu.
İzmir Hekim Adası'nda uygulanan projenin sonuçları hakkında da bilgiler veren Bilgin, şöyle konuştu: "Projenin ardından yapılan araştırmada birinci yıl 5 balık türü varken, ikinci yıl 15 türe çıkmış. Sekizinci yılda 28 tür balık varmış. Yani göçmen balıklar bile gelip yerleşiyorlar. Çünkü hayvanlar barınabilecekleri, yaşayabilecekleri, kendilerine güven ortamı sağlanan yerler buldukları zaman oraya yerleşiyorlar."
Projenin Düzce'ye büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Bilgin, "Hocalarımız deniz altındaki harita üzerinde yerleri tespit ettiler. Şu anda Tarım İl Müdürlüğü ve valiliğimiz ile yapmış olduğumuz anlaşma gereği de proje hazırlayacaklar. Hazırlayacakları projeyi bakanlığa sunacağız. Bakanlıktan izin alacağız. Her şey resmi, kurallarına uygun, bilimsel bir şekilde olacak. Belki de bu çalışmalar başlar başlamaz Düzce Üniversitesi'nde de su altı bölümü açılması sağlanmış olunacak. Bunlar da yine ilimize ve ilçemize katkı sağlayacak. Düzce'nin geleceği için güzel bir yatırım olacak" dedi.