İhracat Değerlendirme Toplantısı

Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nde ihracat rakamlarını değerlendirme toplantısı düzenleyen Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Azize Kalkavan ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birli

Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nde ihracat rakamlarını değerlendirme toplantısı düzenleyen Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Azize Kalkavan ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği (AKÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu sektörleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin ihracatta ciddi bir artış yaşadığını kaydeden AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, 2009 yılında kriz nedeniyle ihracatın düştüğünü, bu nedenle de yılın ilk üç ayında elde edilen ihracat rakamlarını 2008 yılı ile karşılaştırmanın daha sağlıklı olacağını söyledi. Antalya için 2010 yılında 500 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze hedefleri olduğunu yılın ilk üç ayında yakalanan rakamlar ile bu hedefe ulaşmakta olduklarını belirten Satıcı, "Kendimize bunun yanında ikinci bir hedef daha koyduk. Türkiye'den yapılan domates ihracatında da Antalya olarak 500 milyon doları yakalamayı hedefliyoruz" dedi. Yılın ilk üç ayında yaş meyve sebze ihracatında geçen yıla oranla miktar bazında yüzde 24, değer bazında ise yüzde 43 artış yaşandığını kaydeden Satıcı, yılın ilk üç ayında Türkiye geneli 167 milyon 110 bin 023 dolar olan domates ihracatının da 150 milyon dolarlık kısmının Antalya'da üretildiğini belirtti. Satıcı, domatesi biber ve hıyar-kornişonun izlediğini söyledi.
DOMATES İLK SIRAYI ALDI
Yılın ilk üç ayı Türkiye geneli yaş meyve ve sebze ihracatının 553 milyon 860 bin dolar olduğunu ve geçen yıla göre yüzde 13 artış sağlandığını kaydeden Satıcı, "İhracatta domates ilk sırada yer aldı. Domatesi sırasıyla limon mandalina, portakal ve greyfurt izledi. Ülke bazında ise ilk sırada Rusya Federasyonu ardından Irak, Romanya, Bulgaristan ve Almanya yer aldı. Yılbaşında Irak 4'üncü sırada iken Mart ayında ikinci sıraya yükseldi. Irak giderek büyüyen bir pazar. Önümüzdeki günlerde Irak'la ilgili sürprizleri görmeye devam edeceğiz" diye konuştu. İhracatın desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Satıcı, "Biz ülkemizde üretimi ve ihracatı artırırsak Türkiye kalkınır. Pazarda ciddi bir rekabet var. Gerek domates gerekse diğer ürünleri ihraç eden ihracatçının elinin güçlendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
TEKSTİL DE YÜKSELİŞTE
ATHİB Başkanı Azize Kalkavan da yılın ilk üç ayında Antalya'dan yapılan tekstil ihracatının 274 milyon 158 bin 196 olduğunu ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.8 oranında artış gösterdiğini açıkladı. Kalkavan, Mart ayında artışa geçen konfeksiyon ve hazır giyim siparişlerinin ihracata dönüşmesi ve turizm sezonunun yaklaşmasıyla turistik deri satışlarının artacağını umduklarını söyledi. Kalkavan, tekstil ihracatında birinci sırayı yüzde 24'lük pay ile Almanya'nın, ardından Fransa, Birleşik Krallık, Birleşik Devletler ve Antalya Serbest Bölgesi'nin izlediğini de sözlerine ekledi. Nisan ayının son gününde genel kurulları olacağını da hatırlatan Kalkavan, Antalya, Isparta ve Burdur'daki ihracatçıları birlik altında kayıt yaptırmaya davet etti.
ÇİÇEK İHRACATÇILARI ALTIN DÖNEMİNDE
Kesme çiçek sektörünün geçen ay yaşanan sel felaketinden sonra kendini toparlayarak ihracatını yüzde 110 artırdığını dile getiren AKÇİB Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ise, ihracattaki bu artışın kesme çiçek ihracatçılarına altın dönemini yaşattığını söyledi. İhracat yapan 23 sektör arasında çiçeğin en küçük sektör olduğunu buna karşın ayakta duran en güçlü sektör olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, "Bu yıl Mart ayında tüm sektörler içinde en büyük artışı yüzde 110 ile kesme çiçek sektörü yaşadı. Dünya genelinde çiçek üretiminin yüzde 40 rakiplerimiz olan Kolombiya ve Kenya gibi ülkelerin ise ihracatının yüzde 30 azaldı. Türkiye ise son bir yılda yüzde 16 artış gösterdi" dedi.Bağdatlıoğlu ayrıca, önümüzdeki dönemde 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla gerçekleştirilen 'Expo 2016 Antalya'nın düzenlenmesi ve sektöre daha geniş üretim imkanı sağlayacak organize tarım bölgeleri oluşturulması ile başta kesme çiçek olmak üzere tüm süs bitkileri sektörü ihracatı ivme kazanacağını kaydetti.