Ermeni Milliyetçiliğinde Amerikan Misyonerlerinin Etkisi

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Dalyan, "Ermeni Milliyetçiliğinde Amerikan Misyonerlerinin Etkisi" konulu konferans verdi.

Mustafa Vehbi Koç, konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Servet Ekmekçi, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Gökhan Dalyan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sosyal kültürel yaşamları, gelenek ve görenekleriyle Türk toplumu ile benzerlik gösteren Ermenilerin 19. yüzyıldan itibaren milliyetçiliğe yönelmelerinde Amerikan Misyonerlerinin Ermeni toplumuna yönelik geliştirdikleri politikaların büyük bir etkisi olduğunu söyledi.
19. yüzyıla kadar Anadolu'nun değişik yörelerinde bulunan Ermenilerin sıradan bir yaşam sürdürdüğünü belirten Dalyan, Amerikan Misyonerlerinin faaliyetlerini yoğunlaştırmaları ile birlikte Ermeni toplumunda milliyetçiliğin yaygınlaşmaya başladığını kaydetti.
Dalyan, misyonerlerin Ermeni milliyetçiliğini yaygınlaştırmak için özelikle eğitime ve dil birliğine önem verdiklerini belirterek, "Geri kalmış sıradan bir yaşam süren Ermenilere yönelik açılan okullarla birlikte, öncelikle dil birliği yaratılmaya çalışıldı. Fakir ailelerin küçük yaştaki çocukları bu okullarda eğitilerek milliyetçilik yaygınlaştırılmaya çalışıldı. Bu okullarda ileride komitacı olacak birçok çocuk yetiştirildi. Kiliselerde seçkinlerin kullandığı Ermenice yerine, halkın günlük yaşamında
kullandığı Ermenice ile ayinler yapılmaya başlandı. Eğitimden sosyal yaşama kadar her alanda Ermeni milletçiliğinin yaygınlaşıp taban bulması sağlandı" dedi.
Dalyan, misyonerlik faaliyetleri kapsamında Anadolu'da buluna bazı Ermenilerin Amerika ve Avrupa'ya gönderilerek eğitildiğini, bunlardan bir kısmının gittikleri ülkede kalarak diaspora oluşturduğunu da kaydetti.