Atatürk'ün Diyarbakır'ın Fahri Hemşeriliğine Kabulünün 84'ncü Yıl Dönümü

Atatürk'ün Diyarbakır fahri hemşeriliğine kabulünün 84'üncü yıl dönümü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlenirken, Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda 5 dilde şarkılar söylendi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fahri hemşeriliğe kabulünün 84'üncü yıldönümü nedeniyle Anıt Park'ta düzenlenen ilk törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenkler konuldu. Buradaki törene Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Kılavuz ve 2. Taktik Havva Kuvvet Komutanlığı'nda görevli Hava Pilot Tuğgeneral Muhittin Fatih Sert ile diğer yetkililer katıldı. Çelenk töreninin ardından Başkan Vekili Metin Klavuz
Tuğgeneral Muhittin Fatih Sert ile tokalaşarak ayrılırken, tören Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda devam etti. Belediyede düzenlenen törene askeri erkan katılmazken, Vali Hüseyin Avni Mutlu ve kurum müdürleri protokoldeki yerlerini aldı. Belediyenin girişine "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Diyarbakır'ın Fahri Hemşeriliğine Kabul Edilişinin 84'ncü Yıl Dönümü Kutlamalarına Hoş Geldiniz" pankartı asılırken, protokol davul zurna eşliğinde folklör ekibi ile karşılandı.

"ATATÜRK DİYARBAKIR İLE İLGİLİ PEK ÇOK KONUDA KAFA YORMUŞTUR"
Daha sonra Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda devam eden törende, Başkan Vekili Metin Kılavuz, Diyarbakır'ın Atatürk için ayrı ve çok özel bir yere sahip olduğunu, tarihi surlarına, kültürel dokusuna, geçmişten bugüne getirdiği birikime hayran olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün, bölgede tarım, ekonomi, bayındırlık, kültür ve eğitim alanında önemli atılımlar yapılması gerektiğine inandığını ifade eden Kılavuz, şunları kaydetti:
"Kendisine fahri hemşehrilik verilmesinden sonra, 15 Kasım 1937'de geldiği Diyarbakır'da iki gün kalmış, kentle ilgili pek çok konuda kafa yormuştur. Bu incelemeden sonra da Diyarbakır'da bulunan tarihi eserlerin büyük bir dikkatle incelenmesini emretmiştir. Atatürk'ün tarihi surlarımızla ilgili söylediği 'Yeni Diyarbakır kurulur ve eski Diyarbakır imar ve tezyin edilirken tarihi değeri haiz tek bir eser hırpalanmayacak ve en iyi bir surette muhafaza edilecektir' sözleri Diyarbakır'a ve tarihine verdiği
ehemmiyeti göstermektedir. Atatürk, aynı zamanda bir meydan açılmasını ve kaleyi iç ve dış taraftan bir yolun çevrelemesini, ağaçlandırılmış bir meydan yapılarak bu alandan çeşitli doğrultularda caddeler açılması gerektiğini de buyurmuştu."
Törende daha sonra resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Lazca ve Zazaca şarkılar seslendirdi. Seslendirilen şarkılara Vali Mutlu ve öğrenciler de eşlik ederken, konserin ardından "'Atatürk ve Diyarbakır" konulu fotoğraf sergisinin gezilmesiyle tören sona erdi.