Atatürk Köprüsü 75 Yaşında

Muğla'nın Ortaca ve Dalaman ilçelerini birleştiren "Atatürk Köprüsünün" 75'inci yaş günü motosiklet tutkunları tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Yolcu Dergisi Sahibi Nadir Şahin'in organize ettiği kutlama etkinliklerine Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Ege ile Akdeniz bölgesi illerinden gelen anlarca motosiklet tutkunu katıldı.
Etkinlikte konuşan Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Atatürk Köprüsü'nün bölge için önemine işaret ederek, "Bilindiği gibi Dalaman Çayı üzerinde iki adet köprümüz var, on birinci yüzyılda yapılan birincisi Ak Köprü'dür. Ak Köprü on birinci yüzyıldan bu güne kadar hayatta kalmıştır. Ayakta durmayı becermiştir. Dalaman Köprüsü Cumhuriyet Tarihi'nin simgesi olan, Cumhuriyetin emaneti olan Atatürk Köprüsü'ne bilhassa sahip çıkmak durumundayız. Bu bizim sorumluluğumuz. Bu bölgede yaşayan hepimizin görevidir. Motosikletleriyle Kuşadısı'ndan, Aydın'dan, Denizli'den, İzmir'den, Marmaris'ten, Fethiye'den, Ortaca'dan Dalaman'dan katılan arkadaşlara bilhassa teşekkür ediyorum. Dalaman Atatürk Köprüsü Ortaca ile Dalaman'ı bir birine bağlayan bir köprü. Aynı zamanda iki bölgeyi birbirine bağlayan 1934 yılında yapımına başlanan 1935 yıllarında sonuçlandırılan bir köprüdür. Atalarımız canları pahasına çalışarak bu köprüyü bizlere bırakmışlar. Bu emaneti çok iyi bir şekilde korumamız lazım. Buradan bir müjde vermek istiyorum. Her iki belediye başkanlarımızı Ortaca ve Dalaman olarak restorasyonunu yapmak istedik bu köprünün. Koruma altında olması nedeniyle Karayolları bu görevi üstlendiler. Şu an ihale aşamasındadır. Proje bitirilmiş durumdadır. Önümüzdeki günlerde kısa bir zaman içinde restorasyon projesi ihalesi yapılarak, restorasyonu da tamamlanmış olacaktır" dedi.
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ise; "Var olmanın yolu kendi tarihi ve kültür değerlerine sahip çıkmaktan geçtiğini artık kafamıza kazımamız gerektiğini biliyoruz. Hepimiz zaman zaman yurt dışına gitmişizdir. Turlar bizi bir yerlere götürür, inanın götürdükleri yerlerin tamamı belki Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Dalyan ve Toparlar yöresinde yok. Artık turizm tarihi ve kültürel değerlerin öne çıkarıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Kumu ve güneşi herkes bir yerde bulabiliyor. Kültür ve tarih derleri yok olduğu zaman bir daha bulamıyorsunuz. Anadolu, onlarla uygarlığa beşiklik yapmış, binlerce esere sahip bir ülke. Bu ülke, kendi iç çekişmelerinden kurtulup, enerjisini dışa yönetmediği sürece ve bunun gibi tarihi eserlere sahip çıkmadığı sürece, kaybolmak durumundadır, sömürge olmak durumundadır, önüne yem atılmış kitle olmuş durumundadır. Önemli olan bu tarihi ve kültürel değerleri sergileyerek, öne çıkararak turizme değer haline getirmektir. Bunlar küçük düşünecek insanların işi değildir. Sevgili Başkanım çok iyi ifade etti. Bizler büyük düşünüyoruz. Biz sadece Ortaca Dalaman değil, ülkemizi düşünüyoruz. Ülkemizin hangi alanları ön plana çıkarılması gerekiyorsa, o alanlarda herkesin iş birliği yapması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan Ortaca ve Dalamanlılar ile motosiklet tutkunları canlı müzik eşliğinde eğlendi. Atatürk Köprüsü'nün üzerinden motosikletleri ile geçen motorcular, etkinliklere ayrı bir renk kattı.