Nevşehir Üniversitesi'nde Biyografi Sempozyumu

Nevşehir Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof.Dr.Mustafa İsen adına, Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu düzenlenecek.

Nevşehir Üniversitesi'nde Biyografi Sempozyumu
Nevşehir'de 6-8 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç, sempozyum hakkında gazetecilere bilgiler verdi. Toplantıda üniversitelerin sadece eğitim ve öğretimin görüldüğü, hocaların sadece derslerde ders anlatarak eğitim ve öğretimin yapıldığı kurumlar olmadığını belirten Prof.Dr.Filiz Kılıç, üniversitelerin bir ülkenin çağdaşlaşmasında ve gelişmesinde çok önemli rolleri olduğunu vurguladı. Prof.Dr.Kılıç, "Bu bakımdan biz öğrencilerimizi sempozyumlarla, konferanslarımızla, düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle öğrenim dışında eğitimlerini de her bakımdan iyi bir şekilde yapmaları için çaba gösteriyoruz. Şimdiye kadar son iki yıldır pek çok kongre, konferans, sosyal etkinlikler düzenledik. Bu anlamda Prof.Dr.Mustafa İsen adına gerçekleştireceğimiz Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu üniversitemiz ve öğrencilerimiz için büyük önem taşıyor.Başta uluslararası olması açısından çok önemli. Sempozyuma Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kazakistan'dan 100'e yakın akademisyen bildirileriyle katılacak. Bunun yanı sıra çok sayıda bürokrat ve üniversite rektörü sempozyuma katılacaklar arasında." dedi.
Sempozyum da üniversite öğrencilerinin sahasında uzman çok önemli akademisyenleri bir arada görme şansını yakalayacağını ifade eden Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Filiz Kılıç, Türk edebiyatının duayenlerinin üniversite öğrencileri ile bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklarını vurguladı. Sempozyumun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof.Dr.Mustafa İsen adına düzenlendiğini hatırlatan Rektör Prof.Dr.Filiz Kılıç, "Bunun sebebi Prof.Dr.Mustafa İsen, klasik Türk edebiyatında biyografi alanında duayenlerden biri. Türkiye'de bu tür çalışmaları ilk başlatanlardandır. Biyografinin tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk örneklerini biz Yunan edebiyatında, kültüründe görüyoruz. Daha sonra doğuya baktığımızda İslamiyet ile birlikte Hz. Muhammed'in hayat hikayesini ayrıntıları ile verebilmek ve özellikle hadislerinin sahih yada sahih olmadığını belirleyebilmek adına, bu hadisleri rivayet eden ravilerin hayat hikayelerine bakılarak ne kadar güvenilir olduklarını belirlenmek adına ilk biyografik çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Türk edebiyatına baktığımız zaman da ilk örneklerine 15. YY'da rastlıyoruz. Bu güne kadar da özellikle şairler hakkında biyografik eserler günümüze kadar hiç ara vermeden gelmiş. Biyografik eserler edebiyatın en önemlilerinden. Bu konuda Türkiye'de şimdiye kadar bu kadar geniş çaplı bir kongre, sempozyum düzenlenmedi. Bizde bu manada bir ilki gerçekleştiriyoruz. " diye konuştu.
Toplantının son bölümünde sempozyum konuları hakkında bilgi veren Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Filiz Kılıç, 6 Mayıs 2010 tarihinde Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılışı gerçekleştirilecek olan sempozyumda yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin 'Biyografik Eserlerde Edisyon Kritik Yöntemiyle İlgili Notlar, Eski Türk Edebiyatında Biyografik Metinlerin Eleştirisi, Biyografik Kaynaklar Olarak Şiir Mecmuaları, Biyografik Çalışmalarda Bilgisayarın Yeri, Biyografi Kaynağı Olarak Mecmualar' gibi çeşitli konularda bildiri sunacaklarını kaydetti. Prof.Dr.Kılıç ayrıca sempozyumun açılış oturumunda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof.Dr.Mustafa İsen'in de 'Teskireden Biyografiye' konulu bir konuşma yapacağını sözlerine ekledi.