Erdoğan'a Yunanistan'dan cami hediyesi
Yunan hükümeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinden 15 gün önce, Atina'ya yapılacak camiye ilişkin ayrıntıları kamuoyuna duyurdu. Bakanlar K
Yunan hükümeti, Atina'ya en kısa sürede cami yapılmasına yeşil ışık yaktı. Ülkenin ağır ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde Atina'ya cami konusunda bir sonraki aşamaya geçileceğinin duyurulması, şehirde yaşayan on binlerce Müslüman tarafından sevinçle karşılandı. Yunan gazeteleri, haberi ilk sayfadan duyurdu.
Atina'ya cami konusunda bolca söz veren, meclis kararlarını ise bir türlü hayata geçirmeyen Yunanistan, 2006 yılında Kostas Karamanlis hükümeti döneminde kararı alınan araziye cami yapılmasını kabul etti. Ancak Avrupa'da camisi olmayan tek başkent olarak bilinen Atina'ya yapılacak camiye minare inşa edilmeyecek. Yunan gazeteleri, hükümetin 14-15 Mayıs'ta Atina'yı ziyaret edecek Erdoğan'a ilk hediyesini verdiği yorumunu yaptı. Başbakan Erdoğan, Atina'ya cami yapılması konusunu daha önce gündeme getirmişti.
MİNARESİZ CAMİ 500 KİŞİ KAPASİTELİ OLACAK
Cami, Karamanlis hükümeti döneminde belirlenen Atina merkezine yakın Deniz Kuvvetlerine ait Votanikos semtindeki araziye inşa edilecek. Arazinin birkaç yüz metre yakında metro durağı da bulunuyor. Bakanlar Kurulu'nda Atina'ya yapılacak camiye ilişkin bilgi veren Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Anna Diamantopulu, Deniz Kuvvetleri'nin boşaltacağı araziye inşa edilecek caminin minaresinin olmayacağını açıkladı. Buna göre kamuoyuyla ilk defa paylaşılan camiye ilişkin ayrıntılar şöyle:
Caminin inşa masrafları Yunan devleti tarafından karşılanacak. Yabancı devlet ya da kurumlardan yardım kabul edilmeyecek.
Cami yönetim kurulu, 7 kişiden oluşacak: Yunan hükümetini temsilen 5 memur ve Atina'daki Müslüman'lara ait kurumlar tarafından önerilecek 2 Müslüman üye. İbadete açılacak caminin imamı ise Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın onayından sonra atanacak.
Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis'in verdiği bilgiye göre, caminin kapasitesi 500 kişilik olacak. Cami, Müslümanların ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inşa edilecek. Projenin takibini üstlenen kurulun başkanlığını ise Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos yapacak. Kurul, Milli Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Vatandaşı Koruma bakanlarından oluşacak.
MÜSLÜMANLAR MİNARE DE İSTİYOR
Caminin inşa edilmesinden başka Yunan hükümeti, daha önce gündeme gelen Shisto bölgesindeki yaklaşık 100 dönümlük araziye Müslüman Mezarlığı da yapacak. Atinalı Müslümanlar, cenazelerini ya Batı Trakya'ya gönderiyor ya da büyük paralar harcayarak soydaşlarının yaşadığı ülkelere naklediyor.
Bu gelişmeyi olumlu karşılayan Atina'daki Müslümanlar, artık kazmanın vurulmasını bekliyor. Atina'daki Pakistan toplumunun öncülerinden Cavit Aslam, "Yıllardan bu yana din özgürlüklerimize saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Ancak uygulamaya geçirilmeyen sözler işitiyoruz." dedi. Aslam, gelişmeyi olumlu karşılamakla birlikte "şimdi koşulları da görmek istiyoruz" diyor. Atinalı Müslümanlar, Yunan hükümetinin cami projesini kendileriyle diyalog halinde hayata geçirmesini istiyor. Ayrıca camiye minare yapılmaması düşüncesini ise karşı olduklarını belirtiyor.
"YAPILMAMASI UTANÇ VERİCİ"
Newsweek dergisinin Atina temsilcisi Anthee Carasava, Atina'ya cami inşa edilme kararının gerçekten çok önemli olduğunu söyledi. CİHAN'a konuşan Carasava ihtiyatlı: "Şimdi geriye bunun gerçekten hayata geçirildiğini ya da yeni engeller mi çıkarılacak bu görmek kalıyor." diyor.
Atina'da 18 yıldır yabancı medya kuruluşları için görev yaptığını hatırlatan Carasava, "Hiçbir konunun, bu kadar geniş boyutlar aldığını hatırlamıyorum" cümlesiyle bir gerçeğin altını çiziyor. Yunan gazeteci şu önemli tespitlerde bulunuyor: "Bütün bu yıllar içerisinde bu konunun çözümlenmemesi 'utanç verici'. Hiçbir Yunan'ın bir başka Avrupa başkentine gittiğinde, kilise aradığında bulamadığını sanmıyorum. Cami konusunun siyasi bir boyut alması kötü. Bu insan haklarına saygı meselesi. Geri kalan bütün yaklaşımlar, hem tehlikeli hem de gerçeği çarpıtmak olur." Carasava, hükümetin cami inşa etmeye başlamadan önce şehirde yaşayan Müslümanlar ile diyaloga geçmesinin gereğini vurguluyor.
Avrupa'da camisi olmayan tek başkent Atina'ya cami yapılması konusu, 2006 yılında Başbakan Kostas Karamanlis liderliğindeki Yeni Demokrasi hükümeti döneminde meclisten onay almıştı. Ancak proje, Yunan kilisesi ve dönemin Atina Başpiskopos'u Hristodulos ile aşırı sağcı grupların katı tutumu nedeniyle bir yıl sonra dondurulmuştu. PASOK hükümeti döneminde ilk görüşme geçen ay yapılmıştı. Bu toplantıda Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ve Atina Büyükşehir Belediye Başkanı Nikitas Kaklamanis, cami yapılması konusunda anlaşmıştı.
Atina'da yaklaşık 200 bin civarındaki Müslüman, daire, bodrum ve garajlarda ibadet yapmak zorunda kalıyor. Atina'da Osmanlı döneminden kalan ve Akropolis eteklerinde yer alan iki cami bulunuyor. Biri seramik müzesi olarak kullanılan ve 1759 yılında inşa edilen Mustafa Ağa Cami diğeri ise ona 500 metre uzaklıkta ve Fatih Sultan Mehmet'in Atina'yı ziyaret etmesinin ardından 1458 yılında inşa edilen Fethiye Cami.