Alman Büyükelçi Lokomotife Bindi

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Konya'da Alman mimar ve mühendisler tarafından yapılan Konya Garı'nı ziyaret ederek tarihi lokomotife binip fotoğraf çektirdi.

Konya gezisine Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret ederek başlayan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, şeref defterini imzaladı. Ziyarette konuşan Vali Doğan, Konya'da 4 ülkenin fahri konsolosluğu bulunduğunu, bu ülkeler arasında Almanya'yı da görmek istediklerini söyledi. Vali Doğan, "Selçuklu İmparatorluğu döneminde Almanya ile başlayan diplomatik ilişkilerin ihya edilmesi anlamında böyle bir (fahri konsolosluk) ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Konya'nın Türk ekonomisi içinde yeri ve gücü
arttıkça buna bağlı olarak sosyal ilişkiler ve diplomatik ilişkilerde yeni bir çehre kazanıyor. Konya sahip olduğu tarımsal büyüklük, sanayi büyüklüğü ve turizm etkinliği bakımından önemli, bir ekonomik değere sahip şehir. Bunu geliştirme ve değerlendirme kararlılığına sahip bir il" dedi.
Büyükelçi Cuntz ise, Almanya ile Konya arasındaki işbirliğinin çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğünü kaydetti. Bunun daha da geliştirilebileceğini anlatan Büyükelçi Cuntz, fahri konsolosluk için görüşmeler yapacağını dile getirdi. Büyükelçi Cuntz, "Ekonomik alanda potansiyelin daha da geliştirilebileceğine inanıyorum. Kültürel açıdan da işbirliği imkanları var. Öğrenci değişim programlarına Almanya'ya giden öğrencilerin sayısının artmasını isteriz. Fahri konsolos konusunda, bu konunun
üzerinde düşünülmesi gerektiği kanısındayım. Alman ve Türk hükümetlerinin buna onay vermesi gerekir. Bu konuda çok uygun bir gelişme olur diye düşünüyorum. Türkiye'de en çok fahri konsolosu olan yabancı ülke Almanya" diye konuştu.
Büyükelçi Cuntz ziyaretin ardından Alman mimar ve mühendisler tarafından inşa edilen tarihi Konya Tren Garı'nı gezdi. Yetkililerden bilgi alan Cuntz, şuan personel yatakhanesi olarak kullanılan 3 katlı tarihi bir binaya çıkarak balkondan tren garını izledi. Alman yapıtı binaları dikkatle inceleyen Büyükelçi Cuntz, tren garı girişindeki tarihi lokomotife binip hatıra fotoğrafı çektirdi.
Büyükelçisi Eckart Cuntz ve beraberindekiler daha sonra Almanya Büyükelçiliği, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün birlikte düzenledikleri, "Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100 Yılı" konulu fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Sergi, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda 29 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında Konya'da görülebilecektir.
Sergide Alman tarihçi Peter Heigl tarafından derlenmiş tarihi fotoğraflar, Nürnberg Alman Demiryolları Müzesi Müdürü Dr. Jürgen Franzke'nin 2000 yılında demiryolu güzergahı boyunca yaptığı gezide çektiği fotoğraflar ile Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü arşivlerinden temin edilen fotoğraflar yer alıyor.