'İthal et ancak ilk yardım olur, tedavi bir an önce yapılmalı'

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus, et ithalatıyla ilgili bir açıklama yaptı. Canlı hayvan ithalinin ancak bir ilk yardım olabi

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus, et ithalatıyla ilgili bir açıklama yaptı. Canlı hayvan ithalinin ancak bir ilk yardım olabileceğini söyleyen Çelikus, "Son bir yılda ciddi bir sorun haline gelen hayvancılık ve et fiyatları için bir an önce yurt çapında tedbirler alınmalı ve acil eylem planı ortaya konmalı." dedi.

Mahmut Çelikus, "Et fiyatlarındaki ani artış üreticiyi, kasap ve sakatatçı esnaflarımızı olduğu kadar vatandaşlarımızı da mağdur etmektedir. Et piyasasında canlılığın kalmaması, geçimini bu yolla sağlayan pek çok esnafı yeni bir krize sokmuştur. Son aşamada ise Türkiye, dünyanın en pahalı etini tüketen ülke konumundadır. Artık buna dur denmelidir." diye konuştu.

Mahmut Çelikus, "Hayvan organize sanayi bölgeleri oluşturulmalı, gebe hayvan kesimleri engellenmeli, süt damızlıklarının kesilmemesi için etkin denetimler yapılmalı ve KDV oranları da düşürülmeli." ifadelerini kullandı.

HASTALIKLAR DA İTHAL EDİLMEMELİ

Karkas et ithaline sıcak bakmadıklarını belirten Mahmut Çelikus, canlı hayvan ithalatının ülkemiz için katma değer bakımından daha doğru olacağını söyledi. "Hayvanlarla beraber hastalıkları da ithal edilmesin." diyen Çelikus, ülkemizin hayvan hastalıkları görülmeyen az sayıdaki ülkelerden bir olduğuna işaret ederek ithal edilecek hayvanların her türlü sağlık denetimlerinin ciddiyetle yapılması gerektiğini vurguladı. Et ve Balık Kurumu'nun canlı hayvan ithal etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Çelikus, "Sadece ithalatta değil, EBK sektörde düzenleyici ve denetleyici bir fonksiyona sahip olmalıdır." dedi.

--