'Frig Yürüyüş Yolu Projesi' hayata geçiriliyor

Afyonkarahisar-Ankara-Eskişehir-Kütahya illeri arasında kalan vadilerde Friglerin kullandıkları yollar esas alınarak oluşturulacak 'Frig Yürüyüş Yolu

Afyonkarahisar-Ankara-Eskişehir-Kütahya illeri arasında kalan vadilerde Friglerin kullandıkları yollar esas alınarak oluşturulacak 'Frig Yürüyüş Yolu Projesi', Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği'nin (FRİGKÜM) yapılan toplantısında görüşülerek desteklenme kararı alındı.

Afyonkarahisar Valiliği toplantı salonunda Vali Haluk İmga'nın başkanlığında gerçekleşen Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği 4'cü encümen toplantısına Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, her üç ilin İl Özel İdaresi Genel Sekreterleri, İl Genel meclisi üyeleri ile projeyi hayata geçirecek olan Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hüseyin Sarı, Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Songül Sonal ve Makina Mühendisi Naci Beytekin katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Vali İmga, Friglerin başkenti Gordion'un, Afyonkarahisar'ın Seydiler ve Kütahya'nın İncik köyünden başlayarak Eskişehir sınırları içindeki Yazılıkaya anıtında birleşecek yürüyüş yolunun toplam uzunluğunun yaklaşık 400 km olacağını ve uluslararası standartlarda işaretleneceğini söyledi.

Vali İmga, yolun geçtiği coğrafyanın özgünlüğü itibari ile uluslararası ölçekte etki yaratacağı ve bölgenin turizm seçkisini arttırarak yurt dışı tanıtımında da etkili olacağının düşünüldüğünü vurguladı. Vali İmga, Frig Yürüyüş Yolu'nun, Türkiye'deki benzer yürüyüş yollarından farklı olarak bisiklet turları için de uygun bir parkur olacağını da söyledi.

Projenin üç aşamada tamamlanacağını ifade eden Vali İmga, ilk aşamada Seydiler-Yazılıkaya, 2. aşamada Gordion Yazılıkaya ve 3. aşamada ise İncik-Yazılıkaya arasındaki yolların işaretleneceğini belirterek; "Yürüyüş yolunun yaklaşık 18 ay içinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Projenin tamamlanması ile yürüyüş güzergahı uluslararası standartlarda işaretlenmiş, yönlendirici yol işaretleri yerleştirilmiş ve Frig Yürüyüş yolunu gösteren harita hazırlanmış olacaktır. Ayrıca rotayı ayrıntılı tanımlayan ve GPS verilerini içeren bir kitap ve web sayfası da hazırlanacaktır" dedi.

Toplantıda; Frig Vadileri ile ilgili olarak düzenlenen fotoğraf yarışmasının da şartnamesi görüşülerek karara bağlandı. Buna göre; Frig'lerin hüküm sürmüş olduğu, günümüzde Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya İl sınırları içinde kalan Dağlık Frigya, Frigya Yaylasındaki Frig vadilerini ve Frigya kültür mirasını sanatsal kaygılarla fotoğraflamak amaçlı olan yarışmaya her yarışmacı en çok dört fotoğrafla katılabilecek.

Encümen toplantısında alınan karar gereği yarışma takvimi 13-30 Eylül 2010 tarihleri arası olarak belirlenirken, yarışmada birinci olana 3.000 TL, ikinci olana 2.000 TL ve üçüncü olana ise 1.000 TL ödül verilmesi kararlaştırıldı.