Üniversitenin bahar şenliğine önce destek verdiler, sonra protesto ettiler
Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'nce düzenlenen bahar şenliğinde bir grup öğrencinin olay çıkarmasının perde arkası netleşti.
Şenlikleri protesto ed
Şenlikleri protesto eden Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği (DÜO-DER)'nin önce organizasyona katıldığı, ardından programdan kendi isteğiyle ayrıldığı belirtildi. 'Görüşlerine başvurulmadığı' gerekçesiyle eylem yapan grubun, büyükşehir belediyesi ile birlikte şenlik programından ayrıldığı ve etkinliklere katılmadığı belirlendi.
Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen bahar şenlikleri 9 ay önce projelendirildi. Şenlik için DÜO-DER dahil, bütün öğrenci kulüplerinin görüşü alındı, ortak bir taslak hazırlandı. Üniversite yönetimi şenliğin daha kapsamlı olmasını sağlamak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile de temasa geçti ve olumlu görüş aldı. Belediye ve öğrencilerin önerisi doğrultusunda şenliğin finaline, Kürtçe şarkılar seslendiren 'Koma Azad'ın konseri konuldu. Ancak bir süre sonra belediye hiçbir gerekçe göstermeden şenlikte yer almayacağını bildirdi. Ardından DÜO-DER, şenlik bölgesine Kürt sorununun tartışılacağı bir platform yapılmasını istedi. Üniversite yönetimi, şenlik ve eğlence ortamında sorunların tartışılamayacağını belirterek, diğer öğrenci kulüpleri gibi resmi talepte bulunmalarını istedi. Ancak DÜO-DER herhangi bir talepte bulunmadı. Derneğe bağlı bir grup öğrenci, 'görüşümüz alınmadı' diyerek dün şenlik alanını işgal etmeye çalıştı. Programın başlamasını engelleyen öğrencilere polis müdahale etti ve yaklaşık 70 kişi gözaltına alındı. Ardından da bahar şenlikleri, halk oyunları gösterisiyle başladı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, yüzlerce öğrencinin katıldığı programda gençlerle birlikte halay çekti. Kulüplerin Latin, Kafkas, Tango gibi faklı dallarda sundukları dans gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı. Şenlikte 'Gece Yolcuları' da konser verdi.
KAYA: TEK AMACIMIZ HERKESİ KUCAKLAYAN BİR ŞENLİK YAPMAKTI
DÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü ve Şenlik Koordinatörü İlhan Kaya, öğrencilerin keyifli zaman geçirmelerini sağlamak amacıyla şenliğin düzenlendiğini, üniversitedeki bütün öğrenci derneklerinden de görüş alındığını söyledi. Bir derneğin önce şenliğe destek verdiğini, daha sonra bazı taleplerde bulunduğunu ifade eden Kaya şöyle konuştu:
"Şenliğin politize olmasını istemedik. Öğrencilerin hoş vakit geçirmesini istedik. Ancak bir grup sıkıntı çıkardı. Kürtçe müzik çalmamızdan bile rahatsız oldular. Bu grubun, etkinlikte görev alan bazı öğrencileri tehdit ettiklerini de duyduk. Şenliğin başlangıcında eylem yapan öğrenciler gözaltına alındı. Neden öyle oldu anlayamadım. Bunlar gereksiz yere yaşanıyor. Her şeye rağmen şenliğimiz çok güzel devam ediyor. Öğrencilerimiz doyasıya eğleniyor ve çok mutlular. Şenliğimiz cuma gününe kadar sürecek.''