Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Arap Birliği'ne akredite oldu

Türkiye ve Arap Birliği arasında hızla gelişen ilişkilere yeni bir halka eklendi. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Arap Birliği'ne akredite oldu. Türk

Türkiye ve Arap Birliği arasında hızla gelişen ilişkilere yeni bir halka eklendi. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Arap Birliği'ne akredite oldu. Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı dün Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yı makamında ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanan akreditasyon mektubunu sundu.
Arap Birliği de yılbaşında Fas asıllı diplomat Muhammed Fatih el Nasıri'yi Ankara'ya büyükelçi olarak atamıştı.
Türkiye ve Arap Birliği arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Ortadoğu'da daha aktif bir rol almak istemesinin de sonucu olarak 2003 yılından itibaren hızla gelişmeye başladı. 2004 yılında örgüt ile mutabakat zaptı imzalayan Türkiye, 2006 yılında da Türk-Arap Forumu oluşturulması konusunda karar alınmasını sağladı. Mart 2006 yılında Sudan'ın başkenti Hartum'da yapılan Arap Birliği devlet başkanları zirvesine de Türkiye ilk kez davet edildi. Bu davetler daha sonraki yıllarda gelenek haline geldi.
11 Ekim 2008'de ilk toplantısını İstanbul'da gerçekleştiren Türk-Arap Forumu, ikincisini de geçtiğimiz yıl Şam'da yaptı. Üçüncüsünün de bu yıl haziran ayında yine İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Forum dolayısıyla 22 Arap ülkesinden çok sayıda dışişleri bakanının yanı sıra Arap dünyasından pek çok fikir ve siyaset adamı ile tanınmış sanatçının da İstanbul'a gelmesi bekleniyor.
2008 yılı sonunda gerçekleşen Gazze saldırıları sırasında ve sonrasında çok aktif bir politika izleyen Türkiye, 29 Ocak'taki Davos toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e tepki olarak salonu terk etmesi ile de bir anda Arap sokaklarının gözdesi haline geldi.
Türkiye ve Arap Birliği arasındaki ilişkiler, geçtiğimiz ay Libya'nın Sirte kentinde yapılan Arap Birliği devlet başkanları zirvesiyle yeni bir döneme girmişti. Genel Sekreter Amr Musa, Türkiye ve İran'ı da içine alan 'Arap Komşuluk Yaklaşımı' projesini önermiş, ancak bu öneri bazı ülkelerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Ekim ayında görev süresi sona erecek olan Musa, bu projenin rafa kaldırılmadığını ikna turlarını sürdüreceğini belirtiyor.