Uşak Sağlık Müdürü Dr. İsmail Alkan'dan Aşı Haftası Açıklaması

Uşak Sağlık İl Müdürü Dr

  Uşak Sağlık İl Müdürü Dr . İsmail Alkan 24 Nisan-01 Mayıs Aşı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada , aşının insanları hastalıklardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını söyledi .
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinin girişimleri ile kabul edilen ve 2005 yılından buyana kutlanan Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ' nin amacının halkı bilinçlendirmek olduğunu ifade eden İsmail Alkan , Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında okullarda resim , şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenleneceğini kaydetti . Dr . İsmail Alkan , etkinliklerinin ana temasının Dünya Sağlık Örgütü tarafından " Kızamık ve Kızamıkçık Eliminasyonunu sağlamak amacıyla aşılama çalışmalarına ağırlık verilmesi " olarak belirlendiğini ifade etti . Mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelere aşı isminin verildiğini dile getiren Sağlık Müdürü İsmail Alkan , " Aşılama her çocuk için yaşamsaldır , her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır . Dünyada her yıl ; difteri , boğmaca , yenidoğan tetanozu , kızamık , verem , hepatit B , menenjit ve pnömokok nedeniyle 5 yaşın altında 2 milyon 500 bin çocuk hastalanmakta ve ölmektedir . Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır . Genişletilmiş Bağışıklama Programı ' nın temel amacı ; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak aşılanması ile boğmaca , difteri , tetanoz , kızamık , kızamıkçık , kabakulak , tüberküloz , poliomiyelit , hepatit-B , hemofilus influenza tipB ve pnömokok gibi hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesidir " dedi .
Türkiye ' de 2002 yılından bu yana kızamık eğliminasyonu , 2006 yılından bu yana ise kızamıkçık eliminasyonu ve konjenital kızamıkçık sendromunun kontrolü programı yürütüldüğünü de ifade eden İsmail Alkan şunları söyledi ; " Hedefimiz , 2010 yılı sonuna kadar ülkemizde yerli virüs geçişini durdurmak , 2010 yılından sonra ülkemize dış ülkelerden gelecek virüslerin yerleşmesini önlemek ve kızamığa bağlı ölümleri engellemektir . Aşılar ; Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır . Ülkemizde gerçekleştirilecek olan 5 . Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile eksik aşılı/aşısız çocukların ( 0-5 yaş ) aşılarının tamamlanması , sağlık personelinin sürveyans konusunda bilgilendirilmesi , duyarlılığının artırılmasının toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması hedeflenmektedir "