BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras: İstemezükçü, retçi cephenin parçası değiliz

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, partinin genel eğilimine uyduklarını söyledi. BDP'nin baştan beri talepleri bulunduğ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, partinin genel eğilimine uyduklarını söyledi. BDP'nin baştan beri talepleri bulunduğunu ve AK Parti'nin bu talepleri dikkate almak zorunda olduğunu kaydeden Uras, partinin paket ve paket dışında bir dizi önerisi olduğunu aktardı. Uras, "Bu tür politik jestler BDP'nin kendi pozisyonunu yeniden değerlendirmesine vesile oluyor. Yapıcı bakıyoruz hiçbir zaman istemezükçü, retçi cephesinin parçası değiliz. Yeter ki bu anayasa halkın taleplerine cevap versin." dedi.

Meclis'te basın mensuplarının soruları cevaplayan Uras, BDP'nin taleplerinin yerine getirilmesiyle bir destek olabileceğini dile getirdi. En fazla oy alınan bölgelerde seçim barajının kaldırılması terörle mücadele yasası ve çocuklarla ilgi konularda yapılacak jestlerin desteği kolaylaştıracağını anlatan Uras, partinin genel eğilimine uygun davranacaklarını ifade etti. Taş atan çocuklarla ilgili Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin önerisinin hatırlatılması üzerine, "Çok olumlu uzun zamandır herkesin önerisi bu. Bir rejim çocuklardan hırsını alıyorsa, doğru değil. Burada bir mutabakatın olması çok anlamlı. Hırsımızı, hıncımızı çocuklardan almayalım." karşılığını verdi.

"330'UN ALTI ERGENEKON BAŞARISI"

330'un altında kalan oylamaların Ergenekon başarısı hatırlatması üzerine Uras, "Anayasa değişikliği önemli ama yeterli değil. Daha yetkin hale gelmesini istiyoruz. 330'un üstüne geçmesini istiyoruz." dedi.

Gazetecilerin ısrarla 'Ergenekon mu kazanır?' sorusuna "Tamamıyla. 12 Eylül rejiminin sürmesi retçi bir anlayış. Ben umutvârım. Önümüzdeki süreçte farklı yaklaşımlar olacaktır. BDP özel olarak hayırcı ret cephesi içinde olmuyor. Kendi önerilerinin de dikkate alınmasını istiyor. Bu tarihi fırsat bunu bir değerlendirelim hep beraber." diye konuştu.

BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani ise 330'un altına düşmeleri halinde AK Parti'ye destek verilecek açıklamalarının milletvekillerinin kişisel görüşleri olduğunu aktardı. Bu ülkenin demokratikleşmesine toplumsal barışına hizmet eden her şeye destek vereceklerini aktaran Geylani, "Çatışmanın ayrışmanın parçası olmayız. Sadece AKP'nin ihtiyaçları ve öncelikleri hedef alınmıştır. Oysaki hukuk reformları toplumsal ihtiyaçtan doğmalıdır. Bu ihtiyaçları içermediği için bu konuda tavrımızı koyduk. Siyasi partilerin kapatılması bu konuda biz mesaj verdik. 5 arkadaş olumlu oy kullandı. Bu mesajın anlaşılıyor olması gerekir. Parti kurullarımız bundan sonrasını da görüşüp karar verecektir." dedi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da grup olarak parti merkezi olarak 330'un altına düşülmesi halinde AK Parti'yi destekleme yönünde bir kararları bulunmadığını söyledi.

Yıldız, "Şu ana kadar sergilediğimiz muhalefeti sergilemeye devam edeceğiz. Seçimlerden sonra yeni bir Anayasa yapacağını belirtirse parlamentoyu rahatlatan tutum içine girebiliriz. Referanduma kadar bu alanlarda düzenleme yaparlarsa, referandumda tutumumuzun değişeceğini söyleyebiliriz. Taleplerimizi görmezden gelen yaklaşım sergiliyorlar. Bir esneklik ve AK Parti'ye son şansını kullanması açısından." ifadelerini kullandı.

Taş atan çocuklarla ilgili önerilere ise Yıldız, çocukları büyüklerle aynı kefeye koymayan bir yaklaşım ortaya koyulmasını istedi.