Sporda Hoşgörü Ve Sevgi Çalıştayı Başladı

-SPORDA HOŞGÖRÜ VE SEVGİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI -DEVLET BAKANI ÖZAK: 'SPORUN HOŞGÖRÜ, SEVGİ, SAYGI OLDUĞUNU  GENÇLERE ANLATAMAZSAK, SPORDA ŞİDDETİN  ÖNÜNE-

 

-SPORDA HOŞGÖRÜ VE SEVGİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

-DEVLET BAKANI ÖZAK :

' SPORUN HOŞGÖRÜ , SEVGİ , SAYGI OLDUĞUNU

GENÇLERE ANLATAMAZSAK , SPORDA ŞİDDETİN

ÖNÜNE GEÇEMEYİZ '

( FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ )

ANKARA ( A . A ) - 20 . 04 . 2010 - Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak , ' Sporun hoşgörü , sevgi , saygı olduğunu gençlere anlatamazsak , sporda şiddetin önüne geçemeyiz ' dedi .

Herkes İçin Spor Federasyonu ' nca düzenlenen ve iki gün sürecek ' Sporda Hoşgörü ve Sevgi Çalıştayı ' , Rixos Otel ' de başladı . Çalıştaya , Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1 . Lig ' de mücadele eden kulüplerin temsilcilerinin yanı sıra taraftar derneklerinin yöneticileri , tribün liderleri , akademisyenler , hukukçular , psikolog ve sosyologlar da katılıyor .

Bakan Özak , çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada , Türkiye ' de sporun ve sporcunun çok sevildiğini , ancak aynı oranda spor yapılmadığını belirtti . Türkiye ' nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Özak , buna karşın ülkede 2 , 5 milyon lisanslı sporcu bulunduğunu söyledi .

Spor yapan kişilerin güleryüzlü , demokrat ve sağlıklı olduğunu ifade eden Faruk Nafiz Özak , spor yapanların sayısı arttıkça , toplumun daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını vurguladı .

Özak , şiddetin sadece yasalarla önlenemeyeceğini dile getirirken , ' Her 100 kişiden 50 ' si spor yapsa , hastanelere bu kadar çok giden olur mu? Şiddet görüntüleri bu kadar çok olur mu? ' diye sordu .

Şiddetin önlenmesi için eğitimin önemine de değinen Bakan Özak , şunları kaydetti :

' Eğitimle bu çalışmaların yan yana gitmesi lazım . Sporun , hoşgörü olduğunu öğretene kadar daha çok işimiz var . Bunları yöneticilere , sporculara , teknik heyete ve taraftarlara öğretmemiz lazım . Bu konuda basına da çok iş düşüyor . Sporun hoşgörü , sevgi , saygı olduğunu gençlere anlatamazsak , sporda şiddetin önüne geçemeyiz . Sporda şiddetle ilgili yasa çıkarttık . O konuyla ilgili 28 yeni madde getiriyoruz . Bunu , bu haftaki Bakanlar Kurulu ' nda ele alacaktık . Anayasa değişikliği nedeniyle erteledik . İnşallah önümüzdeki dönemde getireceğiz .

Spor kulüpleriyle ilgili de yasal düzenleme yapacağız . Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ' nun yapısında da değişikliğe gidiyoruz . Yeni düzenlemede İstanbul ' u ön plana çıkaracağız . Olimpiyatları ülkeler alır , ama tüm dünyada şehirler ön plandadır . Dünya Anti-Doping Ajansı ' nın ( WADA ) Türkiye yapılanmasını da sağlayacağız . Türkiye ' nin önü çok açık . '

-EURO 2016 ADAYLIĞI-

Türkiye ' nin , 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ' nın ev sahipliğine hak kazanması halinde , şampiyonanın ilk kez Asya ve Avrupa ' da aynı anda yapılacağını dile getiren Özak , Türkiye ' nin genç nüfusunun da şampiyonanın burada yapılmasını çok istediğini ifade etti .

Bakan Özak , şampiyona için Türkiye ' nin tarihi , turistik altyapısının çok müsait olduğunu , konaklama konusunda da hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek , ' Dünyanın en iyi 225 otelinin 25 ' i Türkiye ' de ' dedi .

Dünya Basketbol Şampiyonası ' nın Türkiye ' de yapılacağını hatırlatan Özak , istenmeyen şiddet görüntülerinin sergilenmesi ve bu görüntülerin dünyaya yayılması halinde , 2016 Avrupa Şampiyonası adaylığının tehlikeye girebileceğini kaydetti .

Milli Eğitim Bakanlığı ile ileriki günlerde , tüm spor tesislerinden ve eğiticilerden genç nüfusun tamamının yararlanmasını öngören bir protokol imzalanacağını anlatan Özak , iki bakanlığın da gerekli hazırlıkları tamamladığını bildirdi .

-DİĞER KONUŞMACILAR-

Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Mehmet Kocatepe de çalıştayın , sporun topluma sevdirilmesi , fair-play ruhunun topluma kazandırılması için düzenlediğini söyledi . ' Hoşgörü , sevgi , toplumsal birliktelik için çıkılan yolda zaman zaman fauller yapabiliyoruz ' diyen Kocatepe , bu duruma , ağırlıklı olarak eğitim eksikliğinin neden olduğunu ifade etti .

Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Erdal Zorba da sporda hoşgörünün önce sokakta başladığını , bu nedenle şiddeti her aşamada ve her kesimde çözmek zorunda olduklarını belirtti . Zorba , bu konuda kendi federasyonlarına çok iş düştüğünü kaydetti .

Öte yandan , toplantının başlangıcına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Tüzmen de geldi . Aynı otelde düzenlenen başka bir toplantıya katılacak Tüzmen , toplantıları karıştırdığını anlayınca , çalıştaydan ayrıldı .

Çalıştaya verilen arada , Turkcell Süper Lig ' in yeni takımı Karabükspor ' un taraftarları , Bakan Özak ' ın yanına gelerek , kulübün rozetini taktılar . Bakan Özak da taraftarlara , ' Stadınızın yapımına başladık . En kısa sürede stadına kavuşacaksınız ' dedi .

( TAM-ÜLK-KAN )

20 . 04 . 2010 12 : 50 : 50