Balıkesir'de Tarım Sempozyumu

Balıkesir'de, "Tarımsal Desteklemeler" konulu sempozyum düzenlendi

Balıkesir'de Tarım Sempozyumu
Balıkesir'de, "Tarımsal Desteklemeler" konulu sempozyum düzenlendi. Valilik tarafından tertiplenen sempozyumda konuşan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Balıkesir'in tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin Hollanda'sı konumunda olduğunu söyledi. Vali Arslan, Balıkesir bölgesinin tarımsal desteklemelerden yeterince yararlandığının söylenemeyeceğini kaydetti. Sempozyuma katılan Ziraat Bankası genel müdürü Can Akın Çağlar ise Ziraat Bankası'nın Türk ekonomisi ve Türk tarımına sağladığı katkılardan ve mevcut kredi ve destek imkanlarından söz etti.
Asya Termal Otel'de düzenlenen sempozyuma Balıkesir Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme genel müdürü Mehmet Taşan, Ziraat Bankası genel müdürü Can Akın Çağlar, TÜGEM genel müdür yardımcısı Adnan Gültek, İGM Başkanı M. Akif Okur, Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, sanayi, ticaret odaları ile borsa ve ziraat odası başkanları Ziraat Bankası şube müdürleri, tarım danışmanları, çiftçi temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Sempozyumun başında bir sunum yapan Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, Balıkesir'in tarım, süt ve süt ürünleri ile havancılıkta Türkiye'nin en önemli bölgesi olduğunu hatırlattı. Ceyhun Balıkesir içerisinde günlük 70 tır süt üretildiğine dikkat çekti. Hayvancılıkta 2011 yılında yüzde 30 artış beklediklerini kaydeden Ceyhun, tavukçuluk sektörüne de değinirken Balıkesir'de günlük 4 milyon 200 bin adet yumurta üretildiğini, toplam 96 bin kovandan da günlük 2 bin ton bal üretimi yapıldığını, alabalık işinin bölgede gelecek vaat ettiğini ancak deniz balıkçılığında beklenen verimi alamadıklarını söyledi. Anaç sığır desteklemesinde Balıkesir'in son derece ilyli bir konumda olduğunu belirten Ruknettin Ceyhun, bununla ilgili olarak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne özellikle teşekkür etti.

"TÜRKİYE'Yİ DOYURAN MARKA İL BALIKESİR"
Tarımsal Desteklemeler Sempozyumu'nun açılış konuşmasını yapan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, sektördeki teknik sorunları çözmeye yönelik düzenledikleri bu sempozyumun verimli olacağına inandığını kaydetti. Balıkesir'in Türkiye'yi doyuran il olduğunu vurgulayan Vali Arslan, tarımın insanoğlunun yeryüzü macerasında esaslı yer işgal eden bir faaliyet olduğunu belirterek tarım ve hayvancılığın cumhuriyetin kuruluşundan bugüne ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesinde önemli görevler üstlendiğini anlattı. Vali Yılmaz Arslan, Türkiye'de son zamanlarda örgütlülüğü de ön plana çıkaran destekleme politikaları uygulanmaya başlandığını, böylece çiftçinin hem örgütlenerek güçlendiğini hem de yapılan desteklerle korunmaya çalışılarak gelirinin artırıldığını söyledi. Tarım ve hayvancılıkta Balıkesir'in çok önemli bir, "marka şehir" olduğunu belirten Vali Arslan, "Balıkesir tarım ve hayvancılık şehridir. Bu konuda marka bir şehirdir. Topraklarının yüzde 35'i (513.946 ha) tarım toprağıdır. Bereketli toprakları ile ülkemizin öncü illerinden birisidir. Bu kadar bereketli tarım toprağı olan bir il tabi ki tarım ve hayvancılıkla meşgul olacaktır. Tarım ve hayvancılığın en iyisini yapacak, yapmak zorunda ve de yapıyor aslında. Balıkesir çay ve muz dışında tarımın her çeşidinin yapılabildiği bir coğrafyadır. Zeytinin ve zeytinyağının en güzeli, en lezizi Balıkesir de üretiliyor. 850 bin tonluk süt üretimi ile Türkiye'nin süt üretiminin yüzde 4'ü, et üretiminin yüzde 6'sı Balıkesir'de yapılıyor. Süt üretiminde Türkiye'nin Hollanda'sı konumundayız. 18 adet mezbaha ve kombinasıyla et üretiminde önemli bir potansiyele sahibiz. Balıkesir'de üretilen etler Türkiye'nin en kaliteli etleri, özellikle de ilimizde yetiştirilen kıvırcık kuzulardan elde edilen etler dünyanın en kaliteli, lezzetli etleridir. Manda kaymağının ünü sınırlarımızı aşmıştır. İlimiz beyaz et, yumurta ve kanatlı damızlık üretim merkezi olmasının yanında tam entegre tesisleriyle beyaz et üretimi açısından Türkiye tavukçuluğuna yön vermekte, beyaz et ihracatı yapmaktadır. Bunları yeterli görmüyoruz, mevcudun en az 3 - 4 misli arttırılabileceğine inanıyor, bunu sağlayacak adımları atıyoruz. Balıkesir
tarımsal örgütlenme bakımından da Balıkesir bir numaradır. 356 adet köyümüzde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 20 adet Sulama Kooperatifi, 18 adet Su Ürünleri Kooperatifi mevcuttur. Damızlık Sığır, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliklerimiz, Süt Üretici Birliklerimiz, Yem Bitkisi Üreticileri Birliği, Çeltik Üreticileri Birlikleri, Ziraat Odalarımız ilimiz tarım ve hayvancılığımıza önemli katkılar sağlayan örgütlerimizdir. Bu örgütlerimizle de gurur duyuyoruz. Bu güzel ilimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu güne değin devletin uyguladığı tarım politikalarının merkezi, hatta Devletin tarımsal politikalarını oluşturmasına katkı sağlayan bir il olmuştur. Türkiye'de 1934 yılında Devlet tarafından başlatılan merinoslaştırma çalışmaları Balıkesir'de uygulamaya konulmuş, Tahirova koyunu Balıkesir'de geliştirilmiş, sığırcılıkta ANAFİ projesi Balıkesir'de uygulanmıştır. Bu günde 2006 yılından bu yana İlimizde ''Karacabey Merinosu Geliştirme Projes''' uygulanmakta olup, merinos koyunu Balıkesir'den Türkiye'nin her tarafına yayılmaktadır. Gelecek hedeflerimiz arasında Saanen keçi yetiştiriciliği konusunda da Balıkesir'i Saanen keçisi Damızlık merkezi yapmak vardır. Bu amaçla sürü sahiplerine önümüzdeki günlerde Damızlık teke dağıtılacağının müjdesini de vermek istiyorum. Yine kaybolmaya yüz tutmuş olan yerli mandalarımız (Anadolu Mandası) 2005 yılından beri Balıkesir'de koruma altına alınmış ve desteklenmiştir. Bu sempozyum vesilesiyle, İlin Valisi olarak sizlerle bir mutluluğumu daha paylaşmak istiyorum. Tarım Bakanlığımız tarafından verilen sığır ve buzağı desteklerinde 27,5 Milyon TL destekle ilimiz İzmir, Konya, Bursa ve Edirne gibi illeri geride bırakarak Türkiye şampiyonu olmuştur.
Bu sonucun alınmasında üstün gayretleri olan Tarım Müdürlüğü çalışanlarımızı, birliklerimizi ve çiftçilerimizi kutluyorum. Ayrıca bu destekleme mekanizmasını sevk ve idare eden Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker ve bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum. Hayvan ıslahının vazgeçilmezi olan suni tohumlama faaliyetleri ile yıllık 200 bin başı aşan Suni tohumlama ile de Türkiye de rekor kıran il olmanın hatta bu konuda da şampiyonluğun haklı gururunu yaşıyoruz. Bitkisel üretimde Ayçiçeği, mısır, buğday gibi ürünler de Türkiye'deki ilk beş il arasında yer almaktayız. Hedefimiz bitkisel üretim ve desteklemelerde de hayvancılık üretim ve desteğinde olduğu gibi Türkiye şampiyonu olmaktır. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz. Artık verilen destek ve teşviklerle sertifikalı fidanlarla kurdurduğumuz modern Bodur meyve bahçeleri önümüzdeki yıllarda da meyve üretim merkezi olmamızı sağlayacaktır.
Gelecek hedeflerimizde Balıkesir'i Jeotermal kaynakla ısıtılan Seracılık Bölgesi, yapacağımızın Müjdesini vermek istiyorum. Bu konudaki projeleri destekleyeceğiz. İl Özel İdaresi, Tarım Müdürlüğü ve T.C. Ziraat Bankası işbirliğiyle hayata geçireceğimiz hayvancılık projeleri ile bu alanda yatırım yapanlara yol göstereceğiz. Bürokratik süreci kısaltmak için yoğun çaba harcıyoruz. İnsanları bezdirmeden ahırları ve kümesleri dikmek istiyoruz. T.C. Ziraat Bankasının ilimizde bugün açacağımız Tarımsal Şubesini çok önemli bir başlangıç olarak görüyoruz" dedi.

"EN BÜYÜK BANKAYIZ"
Sempozyumda söz alan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise bankanın Türk tarımı ve çiftçisine sağladığı imkan ve katkılardan söz ederken tarımsal kredi kullandıran en iyi banka olduklarını söyledi. Çağlar, sanayideki KOBİ'lere karşılık tarımda, "Tobi" projesini geliştirdiklerini, Tarımsal Orta ve Büyük İşletmeler (TOBİ) ile günlük geçim temin etmekten karlılık ve verimliliğe geçişe çalıştıklarını anlattı. Tarımsal kredi faiz oranlarında ilk defa tek haneli rakamlara çekildiğini kaydeden genel müdür Can Akın Çağlar, "Ziraat Bankası olarak her zaman olduğu gibi çiftçimizin zor gününde hep yanında olduk. 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz ortamında faizler ödenmek suretiyle anaparaların ödemesini 1 yıl öteledik" dedi. 125 milyar TL ile Türkiye'nin en büyük bankası olduklarını kaydeden Çağlar, kendisine yöneltilen soruları da cevapladı. Çağlar, sübvanselerin devlet politikası ile belirlendiğini bunlarla alakalı banka olarak kendi tasarruflarında bir hareketin söz konusu olmadığını, belli bir bütçenin dışına çıkamadıklarını anlattı. Banka olarak her hafta 1 milyar lira kredi kullandırdıklarını vurgulayan Can Akın Çağlar, bu seneki bütçelerinin 445 milyon TL olduğunu bildirdi. Çağlar, kredi teminatlarında da kendilerinin herhangi bir tasarrufta bulunamadıklarını belirtti. Balıkesir'deki sempozyumda bankanın genel müdür yardımcıları da tam kadro hazır bulundular. Sempozyumun öğleden sonra devam eden bölümünde ise katılımcılara tarımsal desteklemelerle alakalı ayrıntılı bilgiler verilip bire bir sorular cevaplandırıldı. Sempozyumun başında göreve yeni atanan Tarım Danışmanları'nın sözleşmeleri de imzalandı. Tarıl İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, Balıkesir'de tarım danışmanı sayısının yeni atananlarla birlikte 109 olduğunu, bunların 700 köye hizmet ettiklerini söyledi. Ceyhun, her 5 köye 1 tarım danışmanı verileceğini, danışmanların 7 gün 24 saat esasına göre köylerde ikamet eden çiftçilere rehberlik yaptıklarını kaydetti.