Kazıdıkça Tarih Çıkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kültür merkezine çevirmeyi planladığı tarihi Ayavukla Kilisesi'nin duvar boyaları altında kaybolan figür ve yazılar, konservasyon çalışmalarıyla yeniden belirginleşmeye başladı

Kazıdıkça Tarih Çıkıyor
  İzmir Büyükşehir Belediyesi ' nin kültür merkezine çevirmeyi planladığı tarihi Ayavukla Kilisesi ' nin duvar boyaları altında kaybolan figür ve yazılar , konservasyon çalışmalarıyla yeniden belirginleşmeye başladı . İzmir Büyükşehir Belediyesi ' nin tarihi Ayavukla Kilisesi ' nde bir süredir sürdürdüğü restorasyon çalışmaları sırasında bulunan kutsal figürlerin konservasyon ( koruyarak belirginleştirme ) çalışmaları başlatıldı . Yıllar içerisinde arda arda yapılan boya ve sıva tabakalarının altında kalarak kaybolan kutsal figürlerin orijinal haline gelmesi için yürütülen konservasyon büyük bir titizlikle sürdürülürken , o dönemin yapı malzemeleri baz alınarak yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra duvarlardaki yazılar ve melek figürlerinin orijinalinden farksız olacağı tahmin ediliyor . İnşaatına 1887 yılında başlanan ve 1905 yılında tamamlanan Ayavukla Kilisesi ' nde yapılan son çalışmalarda , boya tabakalarının ardında gizli kalmış olan Hz . İsa figürü ile melekler Cebrail ve Mikail ' i simgeleyen duvar resimlerinin yanı sıra , ilk yapılmış haliyle siluet şeklinde " Pantakrator İsa " olduğu düşünülen bir duvar resmi daha ortaya çıkarılmıştı . Rölöve , restitüsyon ve restorasyon projeleri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü tarafından hazırlanan Ayavukla , İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal ve kültürel çalışmaların yapıldığı bir merkez olarak kullanılacak . Bu tarihi yapıda 2009 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2010 yılı sonunda bitirilecek .
KİLİSENİN TARİHÇESİ
Rum Ortodoks Cemaati tarafından inşa edilen Ayavukla Kilisesi , İzmir tarihinde önemli bir olay olan 1922 yangınında kurtulan tek Rum kilisesi olarak akıllarda kaldı . Yapı 14 Şubat 1924 tarihinde , Mustafa Kemal Atatürk ' ün direktifiyle , İzmir ve çevresine ilişkin eski eserleri sergilemek amacıyla Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmet vermeye başladı . Daha sonra Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak tahsis edildi . Bu süre içinde yapının bir yangın geçirmesi nedeniyle boşaltıldığı ve böylece günümüzdeki metruk biçimini aldığı biliniyor . Önceden , Mülkiyeti Maliye Hazinesi ' ne ait olan yapı , " Korunması Gerekli Kültür Varlığı " olarak tescil edildi . Yapı , Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ' ne tahsis edildi . Pantakrator İsa : Hz . İsa , Ortodoks kiliselerinde kullanılan bu figüründe sakallı olarak tasvir edilmiştir . Sağ eli ile takdis işareti yaparken , sol elinde Yeni Ahit ' i tutmaktadır .