Bu Meclis yeniden tarih yazacaktır

Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu meclis bugün yeniden burada tarih yazacaktır" dedi.

  Erdoğan : ' Ü ; lkemizde 10 milyon vatandaşımızı ilgilendiren eylem planı 30 başlıktan oluşuyor . Krize karşı esnafımızı koruyacak tarihi nitelikte adımlar iç ; eriyor . Kredi finansmanı konusunda vergi , istihdam ve diğer yü ; kü ; mlü ; lü ; klerin arasında hukuki alt yapı gibi konularda esnafımız iç ; in yeni bir dö ; nemi başlatmış olduk .

Ekonomiye ilişkin olumlu gelişmeler de bu arada devam ediyor . Mart sonunda bü ; yü ; me rakamları aç ; ıklandı . Tü ; rkiye ekonomisi 2009 ' un son ç ; eyreğinde yü ; zde 6 oranında bir bü ; yü ; me kaydetti . Avrupa ' da sıkıntıların daha da arttığı birdö ; nemde Tü ; rkiye bü ; yü ; me noktasında başarılı bir performans sergiliyor . Ö ; nemli bir gö ; sterge olarak İMKB ' nin de son aylarda tarihi rekorlara sahne olduğunu gö ; rü ; yoruz . En son Ç ; arşamba gü ; nü ; 59 bin 330 endeksine ulaşarak bü ; tü ; n zamanların rekorunu kırdı .

İşsizlik oranının Ocak ayında yü ; zde 14 , 5 olarak gerç ; ekleştiğini ö ; ğrendik . İşsizlik rakamlarını ç ; arpıtmak iç ; in kamuoyunu yanıltmaya yö ; nelik ç ; irkin yorumlar yapıldı . Ocak ayında mevsimsel olarak işsizlik oranları her zaman yü ; ksek ç ; ıkar . Hizmet sektö ; rü ; nü ; n ö ; n plana ç ; ıktığı zaman bu rakamlar daha da aşağı dü ; şer .

Memurlarımızla ilgili emeklilik gibi bu noktada aç ; ılan kadrolarla gü ; ndeme geleceğiz . Yeni istihdam alanlarının aç ; ılması iç ; in ö ; nemli dü ; zenlemeler yaptık . Ben bunu ü ; lkemizin en ö ; nemli STK yö ; neticilerine aç ; ık ve net olarak sö ; yledim . Ortalama olarak 1 kişi alırsanız rakamları bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de aşağı ç ; ekeriz .

KAYIT DIŞILIK MİLLİ SERVETE GÖ ; Z DİKMEKTİR

Finans sektö ; rü ; ne her tü ; rlü ; desteği sağlıyor işverenlerimizin ö ; nü ; ndeki engelleri bir bir kaldırıyoruz . Ö ; zel sektö ; r odaklı bir bü ; yü ; me modeli uyguluyoruz . Hü ; kü ; metin , kamunun gayreti ile ç ; ö ; zü ; lemeyeceği aşikardır . Ö ; zel sektö ; rü ; mü ; zü ; nde bir adım atmasını beklemek hakkımızdır diye dü ; şü ; nü ; yorum .

Kimse kırılmasın , darılmasın . Ben yaşanan trajedileri dile getiriyorum . Kayıt dışının ü ; lkemizin gelişimi ö ; nü ; nde bü ; yü ; k bir engel olduğunu işadamlarımız her fırsatta dile getiriyor . Kayıt dışı haksız kazanç ; tır , milli servete gö ; z dikmektir . Bunu kim yapıyor? Ü ; lkede vergi gelirinin yü ; zde 85 ' i hangi kaynaktan geldiği malum . Kayıt dışı yü ; zde 50 ise o zaman bu gelir katlayacak demektir . Bu katlarsa ne olacak Tü ; rkiye ç ; ok daha farklı bir duruma gelecek . Bizim kaynağımızı burası . Burada ç ; alma ç ; ırpma olursa ne olacak? İşadamlarımızın bü ; yü ; k bir kısmının bu hissiyatımızı paylaştığını biliyorum .

BİZ MASADAN KAÇ ; AN TARAF OLAMAYIZ

Sayın Merkel ' i ü ; lkemizde ağırlayarak son derece verimli gö ; rü ; şmelerimiz oldu . Ö ; nceki hafta Bosna Hersek ve Fransa ' da temaslarda bulunduk . Sadece Fransa ' dan değil , Almanya , Belç ; ika ve Hollanda ' dan gelen vatandaşlarımız salonu doldurdu ve iç ; eri giremeyenler dışardan takip etti .

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız , Tü ; rkiye ' nin bü ; yü ; mesinden saygınlık duymasından dolayı bü ; yü ; k gurur duyuyor . 47 Ü ; lke başkanının olduğu Nü ; kleer Zirvesi ' nde herkes gö ; rdü ; ki Tü ; rkiye doğru konuşuyor . Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesi noktasında Tü ; rkiye ' nin samimiyetini vurgularken aynı samimiyeti Ermenistan ' ın gö ; stermesi gerektiğine işaret edildi .

Ç ; atışmadan , kü ; smeden , darılmadan masadan ve uzlaşmadan kaç ; madan hem kendi meselelerimizi hem bö ; lge meselelerini samimiyetç ; e konuşabilen bir ü ; lkeyiz . Aynı anda Ermenistan ile Azerbaycan ile Sırbistan ile Bosna Hersek ile konuşabilen gü ; ven temelinde bir işbirliği geliştirebilen bir başka dü ; nya ü ; lkesi bulamazsınız . İşte bu Tü ; rkiye ' nin gü ; cü ; nden , bö ; lgesel barış arzusundan , itibarından kaynaklanan yeni bir durumdur . Biz sorunların ü ; zerini ö ; rten taraf olamayız . Biz her zaman ç ; ö ; zü ; mden uzlaşıdan yanayız . Ermenistan ile ilişkilerde de uzlaşma istiyoruz .

KIBRIS SEÇ ; İMLERİ

Bu arada dü ; n KKTC ' de seç ; imlerin başarı ile gerç ; ekleşmesinden bü ; yü ; k bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum .

Sayın Eroğlu ' nu kutluyor ve ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde başarılı bir sü ; recin başlamasına vesile olmasını istiyorum . Anavatan olarak KKTC ' nin ve Kıbrıs Tü ; rkü ; ' nü ; n yanında olduk . Bundan sonra da ayın şekilde ç ; abalarımızı sü ; rdü ; rü ; ceğiz .

Haftasonu Edebiyatç ; ılarımızla biraraya geldik . Bizim bu toplantılardan amacımız herkesi aynı ç ; izgiye ç ; ekmek herkesin bizim gibi dü ; şü ; nmesini sağlamak değildir . Biz Tü ; rkiye ' nin can yakıcı meselelerini orada sanatç ; ılarımızla paylaşıyoruz , dü ; şü ; nce dü ; nyamızın temsilcileriyle paylaşıyoruz . Bizi sevsin sevmesin , oy versin vermesin Tü ; rkiye ' nin bö ; yle ortak bir sorununu nasıl gö ; rdü ; klerini ne dü ; şü ; ndü ; klerini anlamaya ç ; alışıyoruz . Gelmeyenlerin canı sağolsun . Eminim geç ; erli sebepleri vardır . Biz o toplantıları nasıl yaparda AK Parti ' nin oylarını nasıl arttırırız diye yapmıyorlar . Biz nasıl eder de acıları sızıları dindirebiliriz , Tü ; rkiye ' nin birlik ve bü ; tü ; nlü ; ğü ; nü ; sağlamak iç ; in yapıyoruz . Katılamayıp mektup gö ; nderenler başka şekilde katkılarını sunanlar oldu . O toplantılardan benim aldığım izlenim şudur , Tü ; rkiye bu meseleleri ç ; ö ; zer ve ç ; ö ; zecektir . Tü ; rkiye bu arzuyu bu ö ; zlemi , bu hissiyatı bü ; tü ; n fertleri ile yü ; reğinde taşıyor . Herkeste bu meseleler iç ; in yü ; reğini ortaya koyuyor .

STATÜ ; KO DUVAR GİBİ HER MESELENİN Ö ; NÜ ; NE Ç ; IKIYOR


Cumhuriyetimiz yıllar boyunca bö ; yle değişime uğradı . Kimi zaman hızlı , kimi zaman yavaş sü ; reç ; ler yaşadı ama her zaman değişti , her zaman değişmeye ilerlemeye devam edecek . Dikkat ediniz 7 , 5 yıl ö ; nce sö ; z konusu edilemeyen , dile getirilemeyen bir ç ; ok konu bugü ; n aşıldı . Dokunulmaz gibi gö ; rü ; nen mevzulara dokunuldu , aşılmaz gibi gö ; rü ; nen engeller aşıldı . Biz 7 , 5 yıl boyunca her an durmak yok yola devam diyerek kendimize yeni hedefler yeni seviyeler belirledik .

Gö ; nü ; l isterdi ki bir gecede enflasyon tarih olsun , işsizlik bitsin . Tü ; rkiye en mü ; reffeh olsun . Gö ; nü ; l isterdi ki bir gecede yasaklar kalksın . Evet gö ; nü ; l bunu arzu ediyor ama on yıllar boyunca Tü ; rkiye ' nin sırtına yü ; klenmiş ağırlıkları bir gecede atıp gitmek olmuyor .

Bizim sırtımızda yumurta kü ; fesi yok . Milletimizin sorumluluğu var . Biz , milletimizin bize yü ; klediği o kutsal emanetin farkındayız . Bugü ; n gerç ; ekleştirmek iç ; in yola ç ; ıktığımız Anayasa değişikliğini AK Parti ve kadrolarıyla bir menfaat bağlantısı kurmaya ç ; alışanlar , bu meselenin ciddiyetinin farkında değiller .

BİZ ASLA UZLAŞMADAN KAÇ ; MADIK , KAÇ ; MAYIZ DA

Ö ; nemli bir kısmı değişmesine rağmen Tü ; rkiye halen kendisine yakışan bir bü ; yü ; klü ; ğü ; yle orantılı bir Anayasa ' ya kavuşamadı . Tü ; rkiye en demokratik değişim iç ; in kolları sıvadı . 2007 ' de başlattığımız bu sü ; reç ; te partimize yö ; nelik kapatma davası ile akamete uğramıştı .

Anayasa konusu ne bugü ; nü ; n konusudur ne AK Parti ' nin konusudur . Onlarca , yü ; zlerce rapor makale gü ; ndeme gelmiştir . AK Parti iktidara geldiğinden bu yana bukonu ü ; zerinde ç ; alışmaktadır . Biz uzlaşmadan hiç ; bir zaman kaç ; madık ve kaç ; mayız . AK Parti ' nin 7 , 5 yıldır yaşattığı mutluluğun altında uzlaşma vardır . Aynı mutabakat arayışını biz Anayasa değişiklik paketinde de aradık . Tü ; m kesimlerle diyalog kurduk . Aynı diyalogu muhalefetten , siyasilerden gö ; remedik . Sayın Meclis Başkanı Toptan davet yaptı kimse kabul etmedi .

Dü ; nyanın hiç ; bir yerinde gö ; rü ; lemeyen bir muhalefet tarzıyla karşı karşıyayız . Karaya ak diyen , aka kara diyen bir muhalefetle karşı karşıyayız . Bu ve buna benzer burada tekrar etmeye , edebimin mü ; sade etmeyeceği ç ; ok sayıda hakaret iddia ve itham tarafımıza yö ; neltildi . Bü ; tü ; n bunlara rağmen biz uzlaşma diyoruz . Randevu talebimize kapılar kapatıldı , uzlaşma ç ; ağrımıza kamera gibi nezaketsiz ç ; abalar gö ; sterildi . Şimdi iki haftadır CHP ' nin gü ; ya uzlaşmaya yanaştığı ve bizim kaç ; tığımıza yö ; nelik hava estirilmeye ç ; alışılıyor . CHP ' nin yaptığı şart kurnazlığı .

2007 ' de buna benzer bir ç ; alışmada Sadece orada AK Parti vardı . Yü ; ce Meclis ' in aldığı kararları sü ; rekli mahkemelik hale getirdiler . Milli egemenliğim temsil yeri olan yasamayı etkisiz kılmaya ç ; alıştılar . Geç ; ici 15 . madde haricinde toptan karşı ç ; ıktılar . Taslağı dahi okumadan mahkemeye gö ; tü ; rdü ; ler . Cumhurbaşkanı şu anda taslak halinde olan bir tasarı hakkında nasıl devreye girer . İstiyorlar ki mindere ç ; ekip orada vurmak yıpratmak . Bu işin ç ; atısı neresi burası . Meclis Başkanlığı! Biz bunu sö ; yledikten sonra Meclis Başkanı ile gö ; rü ; ştü ; ler . İlk ü ; ç ; maddeyi daha sonra ne yaptılar ü ; ç ; ana başlık yapıp 14 maddeye ç ; ıkardılar . Yazdığı başka , sö ; ylediği başka olan , akşam sö ; ylediği farklı sabah sö ; ylediği farklı olan , kendi başka ekibi başka sö ; yleyen bir parti daha yoktur .

Desteklediklerin doğru ise neden AYM ' ye gö ; tü ; rü ; yorsun . Bugü ; ne kadar taslak bu aşamaya gelinceye kadar neredeydiniz . Gerç ; eği bugü ; n mü ; gö ; rdü ; nü ; z . Şimdi en az zararla nasıl ç ; ıkarız diye ç ; ırpınıyorsunuz ama tutarlı bir tavır takınamıyorsunuz . Bakın şimdi yeni bir adım daha atılıyor . Tartışmalara mü ; zakerelere katılıp oylamalarda muhalefet mecliste bulunmayacağını ifade ediyor . Ne oldu parti iç ; i demokrasiniz . Bu parlamentoda milletvekillerinin iradesine ipotek koyma değilde nedir? Nasıl mü ; zakerelere katılıyorsa bırak gelsin bü ; tü ; n vekillerin katılsın iradelerini ordaya koysunlar . Bu yapılan şart kurnazlığıdır , engelleme taktiği , suyu bulandırma taktiğidir . Ne biz ne de aziz milletimiz bu ayak oyunlarına aldanmaz , aldanmayacaktır . Ben CHP , MHP , BBP tabanının bu değişikliğe ç ; ok sıcak baktığını ve destek vereeceğini biliyorum gö ; rü ; yorum . Ç ; ü ; nkü ; ü ; lkeyi dolaşıyorum . Aziz milletim bu değişikliğin artık ertelenemez olduğunu gö ; rü ; yor . Yarının bü ; yü ; k Tü ; rkiye ' sini inşa etme yolunda bu değişimin aciliyetini milletimiz anlıyor .

Tü ; m bu olanlar Sayın Toptan dö ; neminden alınmalar . İktidar ile bu sü ; reci sadece MHP ve BBP ' nin paylaştığını ifade ediyorum . Haftalardır Yargı ' nın siyasallaştırılmak istendiğini savunuyorlar . Sü ; reç ; iç ; ind e yapılan aç ; ıklamalardan , toplantılardan manzaranın aslında tam tersi olduğu ortaya ç ; ıktı . Siyasallaşmanın yargının , bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanmasıdır . Yargının da Yasama ve Yü ; rü ; tme gibi milli egemenliğin tesiri altına girmesidir .

Fransa ' da HSYK benzeri kurum 16 ü ; yeden oluşuyor . Cumhurbaşkanı Kurul Başkanı , Adalet Bakanı doğal ü ; yesi . Danıştay ' dan bir ü ; ye , Sayıştay ' dan ü ; yesi yok .

İtalya ' da ise HSYK benzeri kurumun 26 ü ; yeden oluştuğunu gö ; rü ; yoruz . 7 Ü ; ye Yasama organı tarafından belirleniyor .

İspanya ' da 20 ü ; ye var tamamı Kral tarafından belirleniyor .

Almanya ' da 16 ü ; ye var . 8 ' i Federal Meclis , 8 ' i Federal Konsey tarafından belirleniyor .

Japonya ' da 15 ü ; ye var . Tamamı Bakanlar Kurulu ' nun ö ; nerisi ve imparator tarafından atanıyor .

SİYASİ PARTİNİN KAPATILMASI HAKİMLERİN İKİ DUDAĞI ARASINA MI BIRAKILMALI?

Hangi gelişmiş ü ; lkeye baksanız benzer tabloyu gö ; rü ; rsü ; nü ; z . Tü ; rkiye ' nin ö ; zel şartları var . Neymiş bu ö ; zel şartlar bir anlatır mısınız? İşte o ö ; zel şartlar Tü ; rkiye ' nin bü ; yü ; mesini , kalkınmasını , ileri demokrasilere ulaşmasını istemiyor olay bu . Tü ; rkiye ' nin değişimi adına , gelecek nesiller adına ç ; ok bü ; yü ; k ve tarihi bir adım atıyoruz . 90 Yıl ö ; nce tarih yazan , zafer yazan 90 yıl boyunca millet egemenliğinin tecelli ettiği bu yü ; ce Meclis bugü ; n bir kez daha tarih yazıyor . Bu meclis değil seç ; im sonrası gelen ü ; yeler bu yasayı yapsın diyenler ö ; nce kendilerini sonra millet egemenliğini inkar ediyorlar .

Yargı mensubu suç ; işlediği zaman Yargıtay mü ; sade etmeden yargılanabilir mi? Aynı şekilde TSK . Mü ; sade etmeden yargılanabilir mi hayır . Demokratik hayatın vazgeç ; ilmez bir unsuru olan siyasi partinin kapatılması gibi bir konu Parlamentonun izni olmadan kalkıpta bir erkin iki dudağı arasına mı bırakılacak . Biz bunu aşmak istiyoruz . Farklı bir kü ; ltü ; rü ; n Tü ; rkiye ' de oluştuğunu gö ; stermenin adımlarını atıyoruz . Bu iş artık zorlaşsın . Şu anda parlamentonun yü ; zde 65 ' ine sahip bir parti 5 ' erli bir gruptan oluşacak . 15 Ü ; ye onlardan oluşacak 5 ü ; ye iktidardan oluşacak ve 3/2 olacak . Biz bugü ; nü ; dü ; şü ; nmü ; yoruz . Bugü ; nü ; de yarını da dü ; şü ; nü ; yoruz . Parlamento ü ; yelerinin 3/2 ' si de diyebilirdik . Ama ortasını bulmak istiyoruz .

Bu meclis Anayasa ' yı değiştirecek gü ; ce , yetkiye , fazlasıyla sahiptir . Ben inanıyorum ki Meclis bunu değiştirecektir . İnanıyorum ki muhalefet vekilleri de bu hakkı verecek ve referanduma gerek kalmaksızın Anayasa değişecektir . Eğer burada sonuç ; ç ; ıkmaz ise bu konu Meclis ' in asıl sahibi millete gidecek ve son sö ; zü ; onlar sö ; yleyecektir .

Bizi zorlu bir sü ; reç ; , meşakkatli bir maraton bekliyor . Biz sadece aziz milletimize değil , muhalefet milletvekillerinin de vicdanlarına sesleneceğiz . Değerli arkadaşlarım ben şimdiden sizlere başarılar diliyorum . Yolumuz bahtımız aç ; ık olsun , bir kez daha tarih yazacak bu kadroyu sevgi ile selamlıyor kapalı oturuma hemen geç ; iyoruz .