'Vereceği karara da saygı duyması gerekli''

CHP lideri Baykal'ın Abdullah Gül hakkında 'Partizanlıktyan kurtulamamış' sözleri hakkındaki görüşü sorulan Bülent Arınç soruya ilginç bir yanıt verip '367' sürecinde yaşananları hatırlattı.

  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; , ' ' Sayın Baykal , Cumhurbaşkanı ' ndan bir şö ; valyelik beklediğine gö ; re o zaman 367 ile kabulü ; iç ; in oy verip sonunda Sayın Cumhurbaşkanı ' nın hukuki dü ; şü ; ncesine , vereceği karara da saygı duyması gerekli ' '

Kanal 24 ' te canlı yayınlanan ' ' Moderatö ; r ' ' programında Yaşar Taşkın Koç ; ' un sorularını yanıtlayan Arınç ; , CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ' ın Anayasa değişikliği ile ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ' ü ; muhatap aldığını sö ; yledi .

CHP ' ye 30 maddenin beğenmediklerine oy vermemesi , beğendiklerine oy vermesi ancak tü ; mü ; oylanırken ' evet ' oyu kullanması ö ; nerisinde bulunan Arınç ; , ' ' O zaman demektir ki 367 ' nin ü ; zerinde ç ; ıkacak gibi bu . Nereye gidecek , Cumhurbaşkanı ' na . O zaman kendi sö ; zü ; nü ; n muhatabı olan makamın yapacağını beklesin . Cumhurbaşkanı bakacak 367 ' nin ü ; zerinde , olabilir ki MHP de katılacaktır olabilir ki diğer partiler de . . . Belki 400 , 420 . . . O zaman onların doğrudan yayımlanması iç ; in gö ; nderebilir . Bakacak , eğer CHP ' nin iddiası doğruysa 330 civarında kalmış olan maddeleri Sayın Cumhurbaşkanı kendi yetkisiyle referanduma sunabilir ' ' dedi .

Kendisinin Cumhurbaşkanı Gü ; l ' e yol gö ; sterme noktasında olmadığını belirten Arınç ; , ' ' Ama Sayın Baykal Cumhurbaşkanı ' ndan bö ; yle bir şö ; valyelik beklediğine gö ; re o zaman 367 ile kabulü ; iç ; in oy verip sonunda Sayın Cumhurbaşkanı ' nın hukuki dü ; şü ; ncesine , vereceği karara da saygı duyması gerekli ' ' diye konuştu .

' ' 330 verdi , verdi . Ama sonunda beğendiği maddeler var onlara da oy verecek . Peki beğendiği maddelerin ç ; ıkması iç ; in oy vermesi gerekiyorsa onların kabulü ; iç ; in de sonunda tü ; mü ; nü ; n oylamasında ' evet ' vermesi lazım ' ' diyen Arınç ; , sonunda ' ' evet ' ' demeyecekse CHP ' nin beğendiği maddelerin de kabul edilmesi ihtimalinin de olmadığını sö ; yledi .

' ' BAYKAL TÜ ; MÜ ; NE ' EVET ' DEMELİ ' '

Deniz Baykal ' ın birkaç ; gü ; n ö ; ncesinden farklı olarak bugü ; n , ' ' Bü ; tü ; n engelleri ç ; ıkaracağım . Bunu Tü ; rkiye iç ; in yapacağım . Bunlar yanlıştır . Bunlar tehlikelidir ' ' dediğini anımsatan Arınç ; , ' ' O zaman bü ; tü ; n engelleri ç ; ıkaracaksan ben geç ; mişteki bü ; tü ; n kö ; tü ; ö ; rneklere bakarak senden kuşku duyacağım o zaman ' ' dedi .

Baykal ' ın , Anayasa oylamasının tü ; mü ; ne 367 verilirse beğendiği maddelerin de kabul edileceğini kaydeden Arınç ; , şunları sö ; yledi :

' ' Tü ; mü ; ne 367 ç ; ıksın diye ' evet ' oyu verip de ilk gü ; n muhatap aldığı Sayın Cumhurbaşkanı ' nın bu konudaki gelişmelere bakarak ne yapacağını beklemesi lazım . Ne yapabilir Sayın Cumhurbaşkanı? Hepsi 367 ' nin ü ; zerinde kabul edildiğine gö ; re doğrudan yayımlanmak ü ; zere Resmi Gazete ' ye gö ; nderebilir veya Tü ; rkiye ' deki gelişmelere bakarak ' 3 ' ü ; , 4 ' ü ; , 5 ' i referanduma gitsin diğerleri de oradan yayımlansın ' da diyebilir . Bunu Cumhurbaşkanımız sadece CHP istediği iç ; in değil , belki kendi hukukç ; ularının da gö ; receği lü ; zum ü ; zerine bö ; yle bir karar da verebilir . Ama bunu bu şekilde yapıyor olması , CHP ' nin bu Anayasa değişikliğinde asıl amacının ü ; lkenin bö ; yle bir Anayasa ihtiyacı olduğunu dü ; şü ; nmesinden geç ; er , diye sö ; ylü ; yorum .

Bü ; tü ; n bunları yaparken ' Ben bü ; tü ; n bunlara baştan kategorik olarak karşı ç ; ıkmıştım . O yanlış bir siyasetti ama doğrusunu şimdi yapıyorum ' diyerek bu Kutlu Doğum Gecesi ' nin gü ; zel vesilesiyle yeni bir siyasi sayfa aç ; ması lazım . Ç ; ü ; nkü ; CHP geleneği , tek parti geleneğidir . Tek parti geleneği de totaliter bir anlayıştır . Totaliter bir anlayışta da hiç ; bir zaman uzlaşma vs . yoktur . Eğer Sayın Baykal bu tabuyu yıkacaksa yani İttihat ve Terakki geleneğini , tek parti geleneğini , Milli Şeflik geleneğini bir kenara koyup da artık , gerç ; ekten adında olduğu gibi Avrupa ' daki arkadaşları , dostları siyasi partiler gibi halk iç ; in , halka gö ; re , halkla beraber bir siyaset anlayışını benimsediğini gö ; sterecekse referandum en tabii haktır , demokratik bir yoldur . ' Halk bu konuda ne karar verirse başımın ü ; stü ; nde yeri var ' demesi lazım . ' '

' ' MUHALEFET ŞERHLERİ ASLINDA HAZIRDI ' '

Deniz Baykal ' dan kimsenin korkmadığını dile getiren Arınç ; , şö ; yle devam etti :

' ' Onun bir siyasi lider , figü ; r olarak bu konuda yapacağı ç ; ok hayırlı bir iş varsa biz onu , geç ; mişi bir kenara bırakalım . Geç ; mişi ama bunu da bir insanın sö ; ylemesi lazım . Yani ben , karşıdan ç ; ıktım , her şeyi sö ; yledim . Madde madde yazdım , grup konuşmalarını , basına aç ; ıklamalarını . . . Yenilir , yutulur şeyler değil . Hiç ; bir şeyimiz kalmamış bizim . Zaten Tü ; rkiye ' de bir gerginlik var , bir gerilim var . İnsanlar birbirlerine kuşkuyla bakmaya başlıyorlar . ' Bunlar vatanı mı satıyorlar , toprağı mı satıyorlar ' . . . Bir mayınlı arazilerin temizlenmesinde bile hiç ; bir şeyimiz kalmadı , hiç ; bir kutsalımız kalmadı . Yü ; ksek yargı ile ilgili konular bize gö ; re ç ; ok ö ; nemli konulardır ve mutlaka değişmelidir . Ona gö ; re yanlıştır , değişmemesi gerekiyor .

Bu samimiyetsizliğe ve gü ; vensizliğe bir sebep olarak da şunu sö ; yleyebilirim , ne dedi? ' 24 ' ü ; ne evet vereceğiz ama 3 tanesine karşıyız ' dedi . Ama ne yaptı biliyor musunuz? Anayasa Komisyonundan ç ; ıkarken iki gü ; n istediler muhalefet şerhi yazmak iç ; in . Muhalefet şerhleri aslında hazırdı . O sö ; zlerinin aksine şeyler yazdı . O 29 maddenin hepsine itiraz ettiler . İşin kö ; tü ; sü ; hepsini Anayasa ' nın 2 ' nci ve 4 ' ü ; ncü ; maddeleriyle bağlantılı gö ; sterdiler . ' Yani Anayasa şeklen değişiyor ama Anayasa ' nın ruhunu değiştiriyorlar . Aynen 10 ve 42 ' de olduğu gibi bunu iptal edin ' dediler . Bu ne perhiz , bu ne lahana turşusu . Hem diyorsun ki ' 24 ' ü ; ç ; ok gü ; zel , ç ; ok gü ; zel , ç ; ok cici , ç ; ok bö ; yle parlak . ' Ama onları da tehlikeli buluyorsun . Anayasa Mahkemesi ' ne yazacakları dilekç ; eleri o aslında . Muhalefet şerhi olarak da komisyon raporuna koyuyorsun . ' '

' ' YA ORADA YA REFERANDUMDA KABUL EDİLECEK ' '

CHP Genel Başkanı Baykal ' ın uzlaşmak iç ; in Pazartesi gü ; nü ; ne kadar sü ; re vermesini eleştiren Arınç ; , ' ' Yanlış bir ü ; slup . Gö ; rü ; şmeler başladığında ' bu iş kolay olmaz ' diyor . Belki kendisi sö ; ylemedi ama Sayın Ö ; zyü ; rek , Sayın Hakkı Sü ; ha Okay tehdit ediyor . İç ; tü ; zü ; kten gelen bü ; tü ; n haklarınızı kullanırsınız . Ama kavga mı edeceksiniz , bir şey mi yapacaksınız ama bunu bizim bö ; yle gö ; zü ; mü ; zü ; korkutacak ü ; sluplarda sö ; ylemeleri ç ; ok yanlış olur ' ' dedi .

Kendilerinin de TBMM İç ; tü ; zü ; ğü ; ' nü ; n verdiği hakları sonuna kadar kullanacaklarını sö ; yleyen Arınç ; , ' ' Ama sonunda bu Anayasa değişikliği ya olacak , ya olmayacak . 330 ya ç ; ıkacak , ya ç ; ıkmayacak . Ya orada kabul edilecek , ya referandumda kabul edilecek . Başka ihtimaller yok . Rejim Cumhuriyet , Anayasal bir rejim . Parlamenter bir sistem var . Bu iş bugü ; ne kadar bö ; yle olmuş , bundan sonra bö ; yle olmaya devam edecek ' ' diye konuştu .

Doğrudan halka gitmenin yolunun her zaman bulunması gerektiğine dikkati ç ; eken Arınç ; , kendisinin de referandumun 40 yılda bir yapılmasından yana olmadığını sö ; yledi . Batılı ü ; lkelerde yerel yö ; netimlerin bile referandum yaptığını belirten Arınç ; , ' ' Ama diyelim ki halk bunu reddetti , olabilir . O zaman ne diyeceğiz? Halka mı kızacağız? ' Ama halka gitmesin , ç ; ü ; nkü ; halk kabul edecek . Taş ü ; stü ; ne taş koyalım ' derlerse bizim bunun karşısında yeniden ö ; nü ; mü ; z duvarlarla ö ; rü ; lmesin diye bazı teminatlar istememiz gerekebilir ' ' dedi .

Arınç ; , ' ' 330 ile ilgili bir tedirginliklerinin olup olmadığı ve partiden oylamada fire olması ihtimalinin ' ' sorulması ü ; zerine , ' ' Ben partimin bü ; tü ; n milletvekillerinden bü ; yü ; k bir destek olduğu , samimi bir destek olduğu kanaatindeyim . Arkadaşlarımızı tanıyorum . Yaptığımız iş , Tü ; rkiye iç ; in ç ; ok ö ; nemli bir iş . Onlar halkla temas iç ; indeler . Halkın bu konuda olumlu tavırlarını , davranışlarını biliyorlar . Ben , bir ' hayır ' veya ' ret ' oyu vereceklerini prensip olarak kabul edemem . Ama gizli oylamada milletvekili , vicdanı ile baş başa kalır . Benim partimde MHP ' den de CHP ' den de BDP ve diğerlerinden de farklı oy kullananlar bir ihtimal olarak mutlaka ç ; ıkabilir ' ' diye konuştu .