Kkka'da Erken Tanı Hayat Kurtarıyor Sivas
-KKKA'DA ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR SİVAS (A.A) - 17.04.2010 - CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (CÜ) REKTÖRÜ PROF. DR. İLYAS DÖKMETAŞ, TÜRKİYE'DE KIRIM KONG
-KKKA ' DA ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
SİVAS ( A . A ) - 17 . 04 . 2010 - Cumhuriyet Üniversitesi ( CÜ ) Rektörü Prof . Dr . İlyas Dökmetaş , Türkiye ' de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ( KKKA ) hastalığından ölüm oranının yüzde 5-7 arasında olduğunu belirterek , ölüm oranının düşürülmesinde en büyük etkenin ise tanının erken konulması olduğunu bildirdi .
CÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Hipofiz Çalışma Grubu ' nca düzenlenen ' Olgularla Akromegali ve Hipofiz ' konulu bilimsel toplantının açılış programına katılan Prof . Dr . İlyas Dökmetaş , toplantı arasında basın mensuplarının KKKA Hastalığı ile ilgili sorularını yanıtladı . .
Hastalığın bu yıl diğer yıllara oranla daha erken başladığını anlatan Dökmetaş , bunda kış mevsiminin hafif geçmesinin , baharın erken gelmesinin ve kenelerin toprağa erken çıkmasının etkili olduğunu belirtti .
Dökmetaş , CÜ ' de konuyla ilgili 10 ' un üzerinde çalışma yapıldığını , bunların uluslararası dergilerde yayınlandığını belirtti .
' KKKA , Sivas ve ölüm ' şeklinde kamuoyunda yanlış bir kanı oluştuğunu anlatan Dökmetaş , ' Yani bütün hastalıklar Sivas ' ta , ölümler hep Sivas ' ta oluyor , Türkiye ' nin başka bir yerinde olmuyor . Bu doğru mu? Hayır ' dedi .
Hastalıkla ilgili son 7-8 yıllık verileri sunan Dökmetaş , şöyle konuştu :
' 2002-2009 yılları arasında ülkemizde KKKA hastalığı ile ilgili toplam 4 bin 453 tane olgu var . Bunlardan 218 tanesi ölmüş , yüzde 5 civarında ölüm söz konusu . Sivas ' ta ise 2002-2009 arasında ise 993 şüpheli olguyu hastanemize yatırmışız , bunlardan 858 tanesi yapılan incelemeler sonucunda kesinleşmiş , kesin tanı konulmuş olgular . Bunlardan 63 tanesi kaybedilmiş . Yani yüzde 5 ile 7 arasında ülkemizde ölüm söz konusu . '
Hastanelerine gelen olguların yüzde 70 ' ine yakınının Sivas dışından geldiğini anlatan Dökmetaş , en çok Tokat ' tan olgu geldiğini , son yıllarda Yozgat ve Giresun ile birlikte son 2 yıl içerisinde Sivas ' ta da olgu sayısında artış yaşandığını kaydetti .
Türkiye ' de KKKA ' dan ölüm oranlarının yüzde 5-7 ' lere kadar düşürülmesinde en büyük etkenin tanının erken konulması ve gerekli tedavinin yapılması olduğunu vurgulayan Dökmetaş , ' Bu konuda dünyanın en büyük merkezlerinden birisi , hastaların bize gelmesi nedeniyle Sivas oldu ' dedi .
Basına bu hastalıkla mücadele konusunda önemli görevler düştüğünü , basının halkı bilinçlendirmesi gerektiğini anlatan Dökmetaş , ' Panik bu tür hastalıklarda en tehlikeli şey ' dedi .
Dökmetaş , bu yıl hastanelerine KKKA hastalığı şüphesiyle 14 kişinin geldiğini , bunlardan Tokat ' tan gelen bir hastanın yaşamını yitirdiğini , bazı hastaların tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi .
Dökmetaş , aşı ile ilgili bir soru üzerine ' Bazı hastalıklarda aşı kolay geliştirilebiliyor . Ama KKKA açısından yapılan incelemelerde şu aşamada elimizde olan bir aşı yok . İleride olacak olursa inşallah bunu Türk hekimleri yapar ' diye konuştu .
17 . 04 . 2010 17 : 20 : 52