Nevşehir'de Turizm Haftası etkinliği

Nevşehir'in Göreme beldesinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi'nde 34. Turizm Haftası gösterilerle başladı.

Nevşehir'de Turizm Haftası etkinliği
  Ç ; ok sayıda yerli ve yabancı turist gruplarının da izlediği tö ; ren ö ; ncesinde Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanı Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanı Ertuğrul Gü ; nay ' ın yayınladığı mesaj okundu . Gü ; nay mesajında , geç ; en yıl global kü ; resel ekonomik kriz nedeniyle dü ; nya turizminde ziyaretç ; i sayısının yü ; zde 4 . 1 oranında azalmasına karşın , Tü ; rkiye ' nin 2 . 1 oranında artış sağladığını dile getirdi . Gü ; nay mesajında ö ; zetle şunları vurguladı :
&ldquo ; Dü ; nyanın en hızlı gelişen sektö ; rlerin biri olan turizm , ü ; lke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra kü ; ltü ; rlerin birbirlerini tanımasında , kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında ö ; nemli bir araç ; tır . Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanlığı olarak Tü ; rkiye ' yi dü ; nya ç ; apında bir turizm markası yapmak amacıyla doğaya tarihe ve bü ; tü ; n bir ç ; evreye duyarlı bir anlayış iç ; erisinde sü ; rdü ; rü ; lebilir rekabetç ; i bir turizm politikası uygulanmaktadır . Dü ; nya Turizm Ö ; rgü ; tü ; raporlarına gö ; re kü ; resel ekonomik kriz 2009 yılında turist sayısında dü ; nya genelinde yü ; zde 4 . 1 oranında azalmasına karşın , . Tü ; rkiye yabancı turist sayısında 2 . 81 oranında bir artış gö ; stererek 27 milyon turist sayısını aşmıştır . Tü ; rkiye ' nin turizmden daha fazla gelir elde etmesini umut ediyoruz . &rdquo ;

TURİZMDEKİ PAYI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ

Gö ; reme Belediye Başkanı Nuri Cingil konuşmasında turizmde daha fazla pay alabilmenin mü ; cadelesi iç ; erisinde olunması gerektiğini belirtti .
İnsanların tanışma ve kaynaşmasının yanında başka toplumların kü ; ltü ; rel ve toplumsal yapılarının ö ; zellikle ö ; ğrenilmelerine olanak sağlayan turizmin hoşgö ; rü ; ve anlayış ortamı oluşturarak barışın yeşermesine katkıda bulunduğunu vurgulayan Cingil &ldquo ; Tü ; rkiye kü ; ltü ; r , doğa , genç ; lik , kongre , inanç ; ve termal değerleri ile dü ; nyada ö ; nemli bir potansiyel oluşturmaktadır . Dü ; nya turizminin gelirlerinin sayısal bü ; yü ; klü ; ğü ; , turizmin ekonomi alanında yaşamsal ö ; nemi ortaya koymaktadır . Bu kapsamda ü ; lkeler bu noktada daha fazla pay alabilme mü ; cadelesi iç ; erisindedir . Bu potansiyel ç ; ok iyi bir şekilde değerlendirerek turizmde kaliteyi artırıp turizmdeki paydan daha fazla oranda payı almaya zorunlu hale getirmektedir .

Eşsiz kü ; ltü ; r ve doğal zenginlikleri ile tü ; m dü ; nyanın ilgisini ç ; ekmektedir . Toplumda turizme yö ; nelik ilgiyi artırmak ö ; ncelikli olarak gö ; revlerimizden biri olmalıdır . &rdquo ; dedi .
Nevşehir Kü ; ltü ; r ve Turizm İl Mü ; dü ; rü ; Velettin Birsö ; z de turizmin 38 hizmet sektö ; rü ; ne ö ; nemli istihdam desteği sağladığını ifade ederek &ldquo ; Turizm sektö ; rü ; sağladığı ö ; nemli dö ; viz girdisi ile 38 hizmet sektö ; rü ; ne verdiği istihdam imkanı ile Tü ; rkiye ' nin ekonomisinde ö ; nemli bir konumdadır . Geç ; en yıl iç ; erisinde gerç ; ekleştirilen alt yapı ç ; alışmaları , yurt iç ; i ve yurt dışı fuarlarda etkin tanıtım , ç ; evre projeleri ile sektö ; r temsilcileri ile artırılan işbirliği ile ö ; nemli bir gü ; ce ulaşmış ve toplamda Tü ; rkiye 27 milyon turist ve 21 milyar Dolar dö ; viz girdisi sağlamıştır . Bö ; lgemizde 1 . 8 olan geceleme sayısının da 3 gü ; ne ç ; ıkartılması ö ; nceliğimiz olmaktadır&rdquo ; şeklinde konuştu .

YÜ ; KSEK GELİR DÜ ; ZEYİNE HİTAP ETMELİ

Kapadokya Turistik İşletmeler Derneği ( KAPTİD ) Başkanı Ahmet Tok ' da turizmin amiral gemisi konumundaki konaklama tesislerinin etkin birliklerinden biri olan KAPTİD gibi sivil toplum ö ; rgü ; tlerinin yasal bir dayanağa kavuşturulması gerektiğini sö ; yledi . Tok , ulaşım hizmetlerinin genellikle hava yolu ile yapılmasına karşın , ü ; lkenin her yerine kolay ulaşımın sağlanması iç ; in oto yol ağı ve tren yol ağının da hızla devreye sokulması gerektiğine inandıklarını belirterek &ldquo ; Turizmciler olarak daha yü ; ksek gelir dü ; zeyine hitap etmeli , inanç ; turizmini geliştirmeli , yatırımın Anadolu ' ya yayılmasına katkı sağlamalı , ç ; evreci olmalı ve kurumsallaşmalıyız . &ldquo ; dedi .

TURİZM ANLAYIŞI HIZLA DEĞİŞİYOR

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ü ; nver , geç ; mişten gelen turizm anlayışının ciddi bir farklılaşma iç ; erisinde olduğunu dile getirerek &ldquo ; Artık turizm denildiğinde akla sadece gezelim , gö ; relim , eğlenelim mantığının yanı sıra , turizm faktö ; rü ; nü ; n bir ç ; ok işlevsellikle bir araya geldiğini tü ; m dü ; nya ile birlikte bizde fark ettik . Oysa turizm konusunda konferanslarda , tü ; m sö ; ylemlerimizde ve derslerimizde bahsettiğimiz her şey , turizmde gezilsin , gö ; rü ; lsü ; n , anlatılsın , bilinsin , yeni yerler keşif edilsin noktasında idi . Ancak artık insanlar yü ; rü ; mek iç ; in , dağ bisikleti iç ; in , gü ; zel ata binebilmek iç ; in , inanç ; ları iç ; in turizm hareketi yapıyor . Bunları yaparken de eğleniyor . Tü ; rkiye ' de bu potansiyel fazlasıyla var . Turizmdeki bu potansiyellerimizi insanlara sunabilmenin yanı sıra anlatabilmekte gerekiyor . Nevşehir Belediyesi olarak bu yö ; nde ö ; nemli tanıtım ç ; alışmaları yaptık . İç ; erisinde bö ; lgemizdeki turistik işletmelerin bilgilerinin yer aldığı yayınları dü ; nyanın dö ; rt bir yanına gö ; nderiyoruz . &rdquo ; dedi .
Tü ; rkiye ' nin en zengin mü ; zelerinden birisinin Nevşehir ' de olduğunu kaydeden Ü ; nver , bu mü ; zenin gerektiği gibi ziyaret alanı haline getirilemediğini ifade etti . Ü ; nver &ldquo ; Nevşehir Mü ; zesi Tü ; rkiye ' nin en zengin mü ; zelerinden birisi . 24 bin civarında tarihi eseri barındırıyor , ancak bunun bin civarındakini sergileyebiliyoruz . Nevşehir Belediyesi olarak Nevşehir ' de bir mü ; ze kazandırabilmek iç ; in dü ; nyadaki ö ; rnekleri de ç ; ok iyi tahlil edilerek bir mü ; zeyi , bö ; lgemizin de ö ; zelliklerini yansıtan 350 bin metrekarelik kü ; ltü ; r parkımız iç ; erisinde hizmete kazandırmayı planlıyoruz . Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ' da aynı vadi ü ; zerinde 2500 kişilik ç ; ok amaç ; lı kongre merkezinin temeli de ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde atılacak .
Aynı vadi iç ; erisinde 1000 yatak kapasiteli otelin proje ç ; alışmaları sü ; rü ; yor . &rdquo ; dedi .
Turizmin 12 aya mutlak surette yayılması gerektiğine inandıklarını ve bunun iç ; in de kongre turizminin ö ; nemli bir yer tuttuğunu belirten Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ü ; nver , Nevşehir ' i dü ; nyanın sayılı kongre turizmi merkezlerinden biri haline getirici projeler ü ; zerinde ç ; aba harcadıklarını sö ; yledi .

YAŞAMA DAİR DEĞERLERİ GELİŞTİRECEĞİZ


Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Mü ; dü ; r Yardımcısı İbrahim Yazar da Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanlığı olarak 80 ü ; lkede etkin bir tanıtım aktivitesi gerç ; ekleştirdiklerini belirtti . Yazar &ldquo ; Ü ; lkemizde turizm hareketi ç ; oktan başladı . Bu sevindirici bir durum . Bakanlık olarak geç ; en yıl iç ; erisinde İsviç ; re ' den seyahat acentesini bö ; lgeye getirdik , bu yıl da 1 hafta sü ; re ile 100 e yakın basın mensubunu davet ettik . 80 in ü ; zerindeki ü ; lkede profesyonel tanıtım ç ; alışmalarını devam ettiriyoruz . Tü ; rkiye ' de kü ; ltü ; r turizmi aç ; ısından Kapadokya bö ; lgesinin vazgeç ; ilmez bir merkez olduğunu biliyoruz . Tü ; m bu ç ; alışmaları yaparken sektö ; r temsilcileri ve merkezi idarecilerin bü ; yü ; k katkılarını alıyoruz . 15 Mayıs ' da da sektö ; rü ; n tü ; m temsilcilerini bir araya getirip bundan sonraki yol haritasını belirleyeceğiz . Biz bu gü ; ne kadar yapısal planlamalarda ç ; ok ö ; nemli hususlara dikkat ediyoruz . Sü ; rdü ; rü ; lebilir turizm anlayışı ç ; ok ö ; nemli , Yaşama daire insanı iç ; ine alan her tü ; rlü ; etkinliği geliştirmek zorundayız . Hizmet standardını geriye dü ; şü ; rmeden yaşama dair değerleri geliştirici ç ; alışmalar iç ; erisinde olmamız gerektiğine yü ; rekten inanıyorum .

SEKTÖ ; R İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDE HEDEFLENEN BAŞARI SAĞLANACAK

34 . Turizm Haftasının aç ; ılışında konuşan Nevşehir Valisi Osman Aydın da , turizm sektö ; rü ; nü ; n bü ; yü ; k bir gelişim iç ; erisinde olduğunu belirtti . Aydın , sektö ; r ile işbirliği iç ; erisinde turizmin geliştirilmesine yö ; nelik ciddi ç ; alışmaların sü ; rdü ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; dile getirerek , 1980 ' li yıllarla oransal anlamda aç ; ıklamalarda bulundu .
Aydın &ldquo ; Ü ; lkemizde , 2009 yılı iç ; erisinde 27 milyon turist ve 21 milyar dolarlık bir dö ; viz girdisi sağlandı . Tü ; rkiye ' de turizm hareketliliğinin başladığı 1980 li yıllarda tü ; m yıl ihracat rakamı 3 . 5 milyar dolar dü ; zeyinde idi . Turizm sektö ; rü ; ile bu oranı 7 kat oranında artırıldı . Geç ; en yıl ihracat rakamımız da 130 milyar doları aştı . Turizmde geldiğimiz seviyeyi elbette yeterli gö ; rmü ; yoruz . Devlet , . ö ; zel sektö ; r ve sivil toplum ö ; rgü ; tlerinin el birliği ve iş birliği ile turistlere verilecek hizmeti daha nitelikli hale getirip , ç ; eşitlendirilmiş turizm ile turizm sektö ; rü ; nü ; n ü ; lke ekonomisi iç ; erisindeki payının 60 milyar dolarlar seviyesine ç ; ıkartılmasının hayal olmadığına inanıyorum . Yeter ki sektö ; r ile birlikle turizmi 12 aya yayalım , deniz , kum turizminin yanı sıra tarih , doğa , inanç ; turizmi gibi turizmin ç ; eşitlendirilmesine ö ; ncelik verelim . Kapadokya bu potansiyeller aç ; ısından oldukç ; a zengin bir merkez . Kayadan oyma kiliseleri , doğal vadileri , Hacıbektaş-ı Veli gibi değerlere sahip bir turizm bö ; lgesi . Nevşehir ö ; yle inanıyorum ki turizm pastasından daha fazla pay alır hale gelecektir&rdquo ; şeklinde konuştu .