Kraft'tan çifte vatandaşlık açıklaması

9 Mayıs'ta Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde yapılacak seçimler için bir panele katılan SPD'nin NRW Eyaleti Başbakan Adayı Hannelore Kraft, eğitim, yerel seçim hakkı ve çifte vatandaşlık konularındaki hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kraft'tan çifte vatandaşlık açıklaması
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde 9 Mayıs'ta yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Hannelore Kraft, milletvekili adayı Tayfun Keltek ile birlikte Köln'de düzenlenen bir panele katıldı. Köln Komed'de düzenlenen panelde konuşan Hannelore Kraft, başta eğitim olmak üzere, yerel seçim hakkı ve çifte vatandaşlık konularında önemli açıklamalar yaptı. Kraft, Köln 4. seçim bölgesinden milletvekili adayı olan Tayfun Keltek için de destek istedi.

Panelde yaptığı konuşmada seçim programlarında eğitimde reform konusunun ön plana çıktığını belirten Hannelore Kraft, DHA aracılığıyla Türk kökenli seçmenlere yönelik şunları söyledi: “Bu seçim eyaletimizin daha adaletli, sosyal ve başarılı bir geleceğe sahip olması açısından çok önemli. Göçmen vatandaşlarımızın yerel seçim hakkına sahip olması, çifte vatandaşlık hakkını tekrar elde etmesini gibi sorunlarının çözülebilmesi için önemli bir şans. Ama en önemlisi, artık eğitim sisteminde köklü bir değişme gitmemiz gerekiyor. Eğitim reformuyla tüm çocukların eşit eğitim haklarına sahip olmasını sağlamalıyız. Eğitimini tamamlayan öğrenci sayısını arttırmalıyız. Göçmen çocuklarının gönderildiği, hiçbir vizyon içermeyen Hauptschule sistemini sona erdirmeliyiz. Benim amacım göçmen çocuklarına da eğitimde eşit hakların tanınmasını sağlamak. Bunun için çalışacağım. Sizlerden 9 Mayıs'taki seçimlerde destek bekliyorum.”

Paneldeki konuşmasında eğitimin ücretsiz olması gerektiğine de değinin Kraft, “Göçmen anne-babalara destek vermeliyiz. Onlar yardım almak için gelmiyorlarsa, biz onlara gitmeliyiz” diye konuştu.

SPD milletvekili adayı Tayfun Keltek ise mevcut hükümetin özellikle uyum konusunda sınıfta kaldığını belirtti. NRW Uyum Bakanı Armin Laschet'in çalışmalarına da değinin Keltek, “Bakan Laschet iyi sinyaller verdi. Ama partisi içinde sözünü dinletemedi. Bu nedenle uyum konusunda eyaletimizde son beş yıldır yol alınamadı. Göçmenler açısından hiçbir gelişme yaşanmadı” dedi.

Keltek, Alman vatandaşı olan tüm Türk kökenlileri ülkede yaşayan tüm Türk göçmenlerin hakları için oy kullanmaya çağırdı.

çoğunluğu Türkler'den oluşan yüze yakın izleyicinin katıldığı panelde şovmen Muhsin Omurca da bir stand-up gösterisi yaptı. Gösterisinde uyumun Almanya'da adeta bir sektör haline getirildiğine dikkat çeken yaptığı esprilerle izleyenleri kahkahaya boğdu.