Sarkisyan Diaspora baskısı altında

Star gazetesi yazarlarından Selçuk Acar Sarkisyan Diaspora baskısı altında olduğunu yazdı.

Sarkisyan Diaspora baskısı altında
Washington'daki Erdoğan-Sarkisyan buluşması sürecin uzayacağı izlenimi verdi. Diaspora baskısı ağırlığını Erdoğan-Sarkisyan buluşmasında da hissettirdi.

24 Nisan'ın arifesinde ABD'nin başkenti Washington'da bir araya gelen Türk ve Ermeni liderlerin görüşmesinde, ciddi bir 'Diaspora' baskısı altındaki Ermenistan yönetiminin Dağlık Karabağ ve 'Soykırım' konusundaki ısrarı, Türkiye-Ermenisan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi sürecinin zaman alacağı izlenimini uyandırdı. Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın bugün ABD Başkanı Obama'yla çok önemli bir görüşme yapacak. Ermenistan'la ilişkilerin iyiliştirilmesi süreci ve 4 Mart 'Komite' kararı dışında, Obama-Erdoğan görüşmesinin, Afganistan'daki askeri güç konusu ve özellikle ABD'nin İran konusunda BM'de çıkartacağı yeni yaptırımlar kararının hemen öncesine denk gelmesi açısında ayrı bir önemi bulunuyor.

Dün ABD'nin Başkenti Washington'da Başbakan Erdoğan ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan sabah saatlerinde bir toplantı yaptı. Her yıl Türkiye'de büyük yankılar yapan, ABD başkanının 24 Nisan'da 1915 olaylarını içeren anma konuşmasının hemen öncesine iki liderinin gerkçekleştirdiği görüşmeye bir kez daha 'Diaspora' baskısı ağırlığını vurdu.

Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmak üzere ABD'de bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'la yaptığı görüşmenin ardınan, iki ülke arasındaki çalışmaların bundan sonra Dışişleri bakanları tarafından yürütülmesi kararından daha ciddi bir adım atılmadığı öğrenildi. Görüşmede ABD'deki Ermeni diasporasının baskısı altındaki Sarkisyan'ın Ermenistan'ın Dağlık Karabağ konusunda geri adım atmaması, 'Soykırım' konusunu pasif bir tavırla aktif bir manada, ''Soykırımı hiç bir formatta tartışmak istemiyoruz'' açıklaması dikkat çekti.

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin yapıldığı, Washington Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeye, Başbakan Erdoğan ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın, dün 1.5 saatlik görüşmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan'ın özel temsilcisi Feridun Sinirlioğlu katılırken, Ermenistan'dan da, Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan da hazır bulundu.

Görüşmenin gündeminde daha önce 12 Ekim 2009 tarihinde Zürih'te imzalanan ve iki ülke arasında normalleşmeyi öngören protokoller yer alırken, Ermenistan'ın Karabağ konusunda herhangi bir geri adım atmaması nedeniyle sürecin sonucuna yönelik çok ciddi kararların çıkmadığı görüldü.

Başbakan Erdoğan'ın, Ermenistan lideri Sarkisyan'a gönderdiği mektubun detaylı bir şekildi ele alındığı ve 1.5 saat süren görüşmede iki ülke Dışişleri bakanlarının konuyla ilgili çalışmalarının devam ettirilmesi konusunda karar kılındığı belirtildi.

Görüşmelerin kesilmesi konusunda 'Ermeni Diaspora'nın baskısı altındaki Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'la daha önce, Davos Zirvesi'nde bir görüşme yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta da özel temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ile Erivan'a bir mektup göndermişti.

24 NİSAN ve İRAN'A YENİ YAPTIRIMLAR ÖNCESİ OBAMA'YLA GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan, Washington ziyareti çerçevesinde bugün Obama'yla Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili çok önemli bir toplantı yapacak.

Daha önce Beyaz Saray'dan yapılan Obama'nın 'Nükleer zirve'deki görüşme planında, Başbakan Erdoğan'la bir araya geleceği şeklinde bir bilginin olmamasına rağmen, bugünkü Obama-Erdoğan görüşmesi, son anda ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes'in dün yaptığı basın toplantısına ağırlığını vurdu. Rhodes, Obama-Erdoğan görüşmesinin bugün yapılacağını belirterek, ''Başbakan Erdoğan ile istişarelerde bulunma fırsatına sahip olmayı çok istediklerini'' ifade etti.

İki ülke liderinin gerçeleştireceği toplantı, Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı konuşmanın yaklaşık bir hafta öncesine denk gelmesi, geçen yıl Ermeni diasporasını memnun etmemesine rağmen bir ABD başkanının ilk defa Ermenice soykırım manasındaki 'meds yeghern' kelimesini kullanarak iddiaları bir adım daha ileri taşıması nedeniyle büyük önem arzediyor.

Başkan Edoğan'ın Obama'yla yapacağı görüşmeye ayrıca, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 4 Mart tarihli kararı ve bu kararın ardından Türkiye'nin Büyükelçisini geri çekmesine varan iki ülke arasında yaşanan diplomatik gerginliğin hemen ardına denk gelmesi açısından da ayrıca bir önemi bulunuyor.

Obama-Erdoğan görüşmesine, Türkiye-ABD ilişkilerindeki geçici 4 Mart soğukluğu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sürecin hızlandırılmasının ağırlığını vurmasının dışında, Irak ve Afganistan'daki durum, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi gereği gibi konuların konuşulacağı tahmin ediliyor. Görüşmenin, ABD'nin İran konusunda BM'de çıkartacağı yeni yaptırımlar kararının hemen öncesine denk gelmesi açısından da ayrı bir önemi bulunuyor. Obama'nın bu konuda Türkiye'den özel taleplerinin olacağı konuşuluyor.