Yüksek Yargı Başkanlarının Hakim Ve Savcılarla Yaptığı Toplantı Sona Erdi

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, anayasa değişikliği paketine ilişkin, ''Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Adliyesi'nde Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Yargıtay ve Danıştay'dan üyeler ile Ankara Adliyesi'nde görevli hakim ve savcıların biraraya geldiği toplantı sona erdi. Toplantının başında yaşanan gerginliğin ardından hakim ve savcılar basına kapalı bölümde anayasa değişikliği paketini tartıştı. Toplantıda hakim ve savcılara seslenen Yargıtay Başkanı Gerçeker, yargı bağımsızlığı ile ilgili
mücadelenin bugün başlamadığını, 12 Eylül Anayasası'ndan bu yana mücadelenin devam ettiğini söyledi. Hakim ve savcıların yargı bağımsızlığıyla ilgili tepkilerini her zaman dile getirdiklerini ifade eden Gerçeker, bunu dile getirmeyi sürdüreceklerini kaydetti. Gerçeker, ''Bu mesleğin çok çilesini çektik. Önümüzdeki dosyaların kapağını açınca içinde insan olduğunu düşünüp tarafsızlık içinde karar vermeye çalışıyoruz. Biz bugün yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini, demokratik, laik, hukuk
devletinin temeli olduğu için savunuyoruz'' diye konuştu.
Anayasa değişiklik çalışmalarıyla ilgili Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bugün toplandığını, oradaki görüşlerin kamuoyuna açıklanacağını hatırlatan Gerçeker, ''Amacımız sizlerle de bu sorunları paylaşmak'' dedi.Yargının iş yükünün giderek arttığını, dosya sayısının çığ gibi büyüdüğünü, alt yapı sorununun devam ettiğini anlatan Gerçeker, bu sorunlar çözülmeden yargı bağımsızlığıyla ilgili yapılacak düzenlemelerin işe yaramayacağını öne sürdü. Gerçeker, ''Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor. Bu
konularla ilgili görüşlerini her zaman söylemeye devam edeceğiz" dedi.
Adliyeden ayrılışında gazetecilerin toplantının başında yaşanan tartışmayı hatırlatması üzerine Gerçeker, "Demokratik ülkelerde bu tür tepkiler doğaldır" değerlendirmesinde bulundu. Gerçeker, toplantıya ilişkin olarak ise, "Özel bir görüşme yaptık. Arkadaşlarımızla sorunlarımızı tartıştık" dedi.
Toplantıda hakim ve savcılara seslenen bir diğer isim HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek oldu. HSYK olarak hedef haline geldiklerini iddia eden Özbek, kurulun yapısının değiştirilmesinin basının imkanlarını ile ivme kazandığını savundu.
Toplantıda, HSYK Başkan Vekili Özbek ile Ankara 12. İş Mahkemesi Başkanı Abdullah Erdem arasında sözlü tartışma yaşandı. Erdem, kürsüde bulunan Özbek'e anayasa değişikliğine atıfta bulunarak, "Bugün mü aklınıza geldi. Neden daha önce gündeme getirmediniz? Yoksa kendi görüşlerinize destek aramak için mi böyle bir program düzenlediniz" sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Özbek, "Evet kendi düşüncelerimize destek arıyoruz. Buradaki hakim ve savcıların bizim gibi düşünmesi gerekirdi aslında" yanıtını verdi.
Erdem, "Yargıtay ve Danıştay'a seçilmek için mutlaka orada tanıdık birinin bulunması gerekiyor. Bu da yeterli değil, HSYK'nın kapısı çalmanız gerekir. Bu sistemin değiştirilmesi gerekmiyor mu" sorusuna ise cevap alamadı. Erdem'in bu sözlerinin ardından yüksek yargıda görev yapan bazı hakim ve savcılar toplantıyı terk etti.
Öte yandan, adliyenin önünde toplanan Genç Siviller üyesi bir grup, toplantıyı protesto etti.