Londra'dan Belfast'a yetki devri

Kuzey İrlanda'nın emniyet ve yargı yetkileri Londra'dan Belfast'a dün gece yarısından sonra devredilirken, devrin hemen ardından patlama gerçekleşti.

Londra'dan Belfast'a yetki devri
İngiltere'nin iç istihbarat servisi MI5'in Kuzey İrlanda'daki merkezinin yakınlarında bir takside dün gece meydana gelen patlamada hayatını kaybeden olmadı, ancak olayda bir kişi yaralandı ve bölge halkı evlerinden çıkarıldı.

Polis, Belfast yakınlarındaki Holywood ilçesindeki olayın arkasında ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın olabileceğini belirtirken, patlamanın, emniyet ve yargı yetkilerinin Londra'dan Belfast'a devredilmesinden sadece yarım saat sonra meydana gelmiş olmasına dikkat çekiliyor.

Kuzey İrlanda parlamentosunun geçen ayki onayının ardından yapılan devirle, Kuzey İrlanda'nın ilk kez bir adalet bakanı olacak ve bu bakan Belfast'a devredilen emniyet ve yargı politikaları ile mevzuatından sorumlu olacak. Kuzey İrlanda'nın parlamentosunda yapılacak oylamayla adalet bakanının bugün belirlenmesi bekleniyor ve Alliance Partisi lideri David Ford'un adalet bakanı olabileceği belirtiliyor.

Kuzey İrlanda'nın İngiltere'nin parçası olmasını isteyen, Protestan Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile Birleşik bir İrlanda'yı savunan, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın siyasi kanadı olarak bilinen Katolik Sinn Fein, şubat başında 10 gün süren hararetli görüşmelerin ardından anlaşmaya varmıştı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile İrlanda Başbakanı Brian Cowen'ın da devreye girdiği uzlaşma sürecinin ardından varılan anlaşmayla, ülkede düzenlenen ve DUP'un güvence istediği Protestan yürüyüşleri konusunda yeni prosedürler belirlenmesine ve bu konuda yerel halkın görüşlerinin de dikkate alınmasına karar verilmişti.

Kuzey İrlanda'nın kendi güvenliğini Londra'dan bağımsız olarak sağlaması anlamına gelen devir, 1998'deki barış anlaşması ardından bölgede istikrarlı bir siyasi düzenin kurulması için kritik adımlardan biri olarak görülüyor.

Protestanlar ile Katolikler arasındaki çatışmaların sona ermesini sağlayan, 1998'deki Belfast Anlaşması, diğer adıyla "Hayırlı Cuma" anlaşması, İngiltere ve İrlanda'ya barış sürecine ilişkin meselelerde bir tür danışmanlık yetkisi veriyor.