Türk Askerleri Tarafından Eğitilen Afgan Askerler Türkçe Öğreniyor

Afganistan'da ISAF bünyesinde görev yapan Türk subaylar tarafından eğitilen Afgan askerler, Türk askeri gibi giyinip, Türk askeri gibi yürüyüp, "Men Askerem" şeklinde marşını söylüyor.

Birçok Afgan subayın Türkiye'de eğitim görmesi ve Afgan askerlerin Türk askerler tarafından eğitilmesi nedeniyle Afgan askeri komut terimlerinde birçok Türkçe kelime bulunuyor. Askeri eğitim alırken bir yandan da Türkçe terimler öğrenen Afgan askerler eğitimden ve Türkçe öğrenmekten çok memnun olduklarını söylerken, Afgan yetkililer ise Türk subaylar tarafından eğitilen askerlerin son derece disiplinli ve çalışkan olduğuna dikkat çekiyor.
Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde Türk subaylarının yanında eğitim veren Afgan Ulusal Ordusu Subayı Yüzbaşı Abdul Metin, daha önce Türkiye'de askeri eğitim gördüğünü belirterek, "Bizim için çok onur verici bir şey, geçtiğimiz hafta 126. taburun eğitimini tamamlayarak 600 kişiyi mezun ettik. Şahsen ben 600 kişinin her birini tek tek gözlemledim. İnzibat, hareket ve disiplinlerini gözlemledim. Türk askerlerin verdiği eğitimden çok memnunuz, övülecek bir eğitim gerçekten. Dost ve kardeş Türk askerleri bizimle
yan yana ortak mesai yaparak askerleri eğitiyorlar. Bu çok gurur verici bir davranış" diye konuştu.
Türk askerleri ile Afgan askerlerinin benzerliğine dikkat çeken Metin, "Bizim askeri birliğimizdeki hareketler ile Türk askerlerinin hareketleri çok benziyor. 'Dikkat', 'Yat', 'Kalk' terimleri ile selam verme şeklimiz aynı" dedi. Afgan ordu subaylarının daha önceden Türkiye'de eğitim gördüğünü ifade eden Metin, "Daha öncelerde ordumuzun subayları olarak Türkiye'de eğitim görmeye gidiyorduk. Bugün mutluluk verici şey, Türk kardeşlerimizin gelip bizi burada eğitiyorlar olmaları. Türkerlere bu davranış ve
yardımlarından ötürü teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Men Askerem" şeklinde marşlarını okuyan Afgan askerler, komutanlarının "Aferin asker" ifadesine 'Sağol' cevabını veriyor. NATO standartlarına göre bir askerin silahını 1 dakika içinde takması gerektiği belirtilirken, Türk eğitmenler de parçalara ayrılmış silahların takılması için Afgan askerine 1 dakika veriyor. Silahını 1 dakikada takabilen asker önce Türk asker selamını, ardından da kendi dilinde tekmilini veriyor.
Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde eğitim veren Üstteğmen Deniz Yılmaz, "Her ne kadar dil farklılığı olsa da, benzeyen tarihi ve kültürel bağlarımız Afgan askerlerinin istekliliği ve azmiyle çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz" dedi. Yılmaz, iki ülkenin tarihteki dostluğuna da atıfta bulunarak, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Gazi Amanullahan'ın başlattığı tarihi dostluğun bir devamı olarak 2 Şubat 2010 tarihinde kurulan Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde Afgan Milli Ordusunda görev yapacak Afgan
askerlerin eğitiminde katkıda bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde eğitim gören Afgan asker Atiullah, "Türk ve Afgan komutanlarımızdan memnunuz. Bize çok iyi eğitim veriyorlar biz de iyi bir şekilde öğreniyoruz. Şimdi öğrendiklerimizi uygulayabiliyoruz" derken, daha önce hiç Türkçe bilmeyen Ahtar Muhammed ise "Daha önce Türkçeyi anlamıyordum. Türk kardeşlerimizin yanına geldikten sonra anlamaya başladım. Türk kardeşlerimizin hepsine minnettarız" diye konuştu.
Afganistan'da görev yapan Çokuluslu Destek ve Yardım Gücü ISAF'in Kabil Bölge Komutanlığı'nı üstlenen Türkiye, 1 Şubat 2010 tarihinde kurulan Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde önceki ay 456 Afgan askeri mezun etmişti.