Dünya Sağlık Örgütü Raporu Açıkladı:'kadınlar Sağlıkta Da Eşit Değil'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün 'Kadın ve Sağlık' raporu, dünya üzerinde bir çok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde olduğunu gösterdi.

Rapor; kadınların erkekler ile aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitelisiz ve sağlıksız sürdürdüklerini gösterdi.

"KADINLARIN ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA DÖRDÜNCÜ SIRADA İSE 'SİGARA' VAR"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün 'Kadın ve Sağlık' raporuna göre, dünyada 20-59 yaş grubu kadınların en önemli ölüm nedenlerini sırasıyla AIDS, doğum ile ilgili sağlık sorunları, kalp hastalıkları, beyin felci oluşturuyor. Rapora göre kadınların hastalıklarında en önemli risk faktörlerinin dördüncüsü ise 'sigara'.

"SİGARA: KADIN ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 6'SINDAN SORUMLU"
Dünyada sigara içen 1 milyar kişinin yüzde 20'sini kadınlar oluşturuyor. Sigarayı bırakan veya sigara nedeniyle ölen müşterilerinin yerine yeni müşteriler arayan sigara endüstrisinin kadınları ana hedef olarak belirlemesiyle, erkekler arasında sigara içme oranları düşüşe geçmişken kadınlarda oran hızla artıyor.
Dünyadaki en ciddi önlenebilir risk faktörlerinden biri olan 'Sigara'nın, kadın ölümlerinin yüzde 6'sından sorumlu olduğunu gösteren DSÖ raporu, sigara içmenin, kadınlarda kronik solunum hastalıklarının yüzde 42'sine, kardiyovasküler hastalıkların yüzde 10'na yol açtığını ortaya koyuyor.
Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71'inin sigaradan kaynakladığı dünyada eğer acil önlem alınmazsa 20 yaş ve üzeri kadınlarda 2004 yılında 1.5 milyon olan ölüm sayısının, 2030 yılında 2.5 milyona çıkacağını gösteren rapor, bu ölümlerin % 75'ine yakın kısmının orta-düşük gelir seviyesindeki ülkelerde olacağını gösteriyor.

"DSÖ, GENÇ KIZLARDA ARTAN SİGARA KULLANIMINA DİKKAT ÇEKİYOR"
Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Kadın ve Sağlık' raporu, genç kızlara yönelik artan sigara reklamlarına dikkati çekerek, sigaranın zararlarının cinsiyet ayrımı olmadan anlatılması gerektiğini, her iki cinsin de cinse özel sigaraya bağlı sağlık etkileri konusunda bilinçlendirilmeleri gerekliliğini vurguluyor.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr Margaret Chan; "Kadın sağlığını korumak ve geliştirmek sadece bugünün değil gelecek nesillerin sorumluluğu olmalıdır. Bu yüzyılda tütün kullanımı bir milyar kişinin hayatına mal olacaktır. Kadınlarda tüketimin azalmasının sağlanması bir çok ölümü durdurabilecektir." dedi.

"CİNSİYET AYRIMI SAĞLIĞI ETKİLİYOR"
DSÖ'nün 'Kadın ve Sağlık' raporu, düşük sosyo-ekonomik düzeydeki ülkelerde varolan sosyal normların, kadınların ve kız çocuklarının sosyal olarak aşağılanmasına neden olduğunu, buna paralel olarak bu durumun sağlıkta eşitsizliği ve kadına özgü sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini gösteriyor.
3.3 milyar kadının çoğunun orta-düşük gelirli ülkelerde yaşadığı dünyada kadınların sadece yüzde 15'inin yüksek gelirli ülkelerde hayatlarını sürdürüyor.
Bu doğrultuda her üç kadından birinin düşük gelir düzeyli ülkede bulunduğunu gösteren rapor, ekonomik olarak güçlü olmayan ülkelerde yaşayan kadınların çoğunun önlenebilir hastalıklara tutulduğunu ve yaşamlarını kaybettiklerini ortaya koyuyor.
(YC-YC-E)