Bebek Ölümleri Azalıyor

Adana'da Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen Neonatal Resüsitasyon Programı Uygulayıcı kursunda aralarında doktor, anestezi teknisyeni, ebe- hemşire ve acil tıp teknisyeni 46 sağlık çalışanı daha sertifikalandırıldı

Bebek Ölümleri Azalıyor
Adana'da Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen Neonatal Resüsitasyon Programı Uygulayıcı kursunda aralarında doktor, anestezi teknisyeni, ebe- hemşire ve acil tıp teknisyeni 46 sağlık çalışanı daha sertifikalandırıldı.
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Yüreğir Yerleşkesinde 3 gün devam eden 28. Neonatal Resüsitasyon Programı Uygulayıcı Kursu'nun (Yenidoğan Canlandırma) başarı ile tamamlandığını söyledi.
Kemik, Adana'da doğumların Yenidoğan Canlandırma Sertifikalı Sağlık Personeli ile gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bütün bu çalışmaların, bebek ölüm hızının binde 17'ye, neonatal ölüm hızının binde 13'e, postneonatal ölüm hızının da binde 4'e düşmesine katkısı olmuştur. Hedefimiz, tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ölüm oranlarını binde 10'un altına çekebilmektir. Program kapsamında Adana'da Yenidoğan Canlandırılması Programı Uygulayıcı Eğitimleri düzenli olarak sürdürülmektedir. 28. kez düzenlenen bu kurs ile Adana'da 441'i son iki yılda olmak üzere 373 hekim, 65 anestezi teknisyeni, 927 ebe-hemşire ve acil tıp teknisyeni toplam bin 291 sağlık personeli sertifikalandırıldı."
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nden Prof. Dr. Mehmet Satar, bilindiği gibi solunum sıkıntısına asfiksiye bağlı ölümlerin ve sonrasında gelişecek rahatsızlıkların sekellerin önlenmesi amacıyla, her doğum salonunda doğuma müdahale edecek mutlaka eğitilmiş en az bir personelin bulunmasının amaçlandığı ifade etti. Prof. Dr. Satar, "Yenidoğan Canlandırılması (NRP) Programı, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında başlatıldı. Program kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak bin 347 uygulayıcı kursunda, 27 bin119 sağlık personeli eğitildi."dedi.
Adana Başkent Hastanesi Kışla Yerleşkesinde gerçekleştirilen 28. NRP kursuna 17 doktor, 4 anestezi teknisyeni, 11 hemşire, 12 ebe ve 2 acil tıp teknikeri katıldı.
3 gün devam eden kursta eğitmen olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Satar, Prof. Dr. Nejat Narlı, Doç. Dr. Hacer Yıldızdaş, Doç.Dr. Hakkı Ünlügenç, Uz. Dr. Ferda Özlü, Uz Dr Birgül Mutlu, Uz. Dr. Ümran Güleç Küçükgöz, Çukurova Devlet Hastanesinden Uz. Dr. Gülser Erdem, Adana Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinden Uz. Dr. Muzaffer Çalık, Uz Dr. Erkan Özer, Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinden Doç. Dr. Hande Gülcan, Hemşire Mediha Gürdoğan, Özel Hacettepeliler Cerrahi Tıp Merkezinden Uz Dr. Rıza Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman ve Dr. Nurten Kalmış görev aldı.