Kosova Güvenlik Gücü'ne Kfor'dan Tören Tepkisi

Kosova Güvenlik Gücü'ne (FSK) bağlı bir müfrezenin Priştine'de düzenlenen bir törende silahlı olarak yer alması, Kosova'da 1999 yılından bu yana barış ve istikrarı sağlayan Kosova Barış Gücü KFOR'da büyük tepkilere yol açtı

Kosova Güvenlik Gücü'ne (FSK) bağlı bir müfrezenin Priştine'de düzenlenen bir törende silahlı olarak yer alması, Kosova'da 1999 yılından bu yana barış ve istikrarı sağlayan Kosova Barış Gücü KFOR'da büyük tepkilere yol açtı.
Kosova'da doğa afetlere müdahale ve halka yardım sunulması görevini üstlenen Kosova Güvenlik Gücü'ne bağlı bir müfrezenin Priştine'deki törende silahlarla bulunması, KFOR komutanlarını kızdırdı. Olaya skandal niteliği verildi. KFOR'un, geçen yıl kurulan ve NATO tarafından eğitilen Kosova Güvenlik Gücü ile ilişkilerini dondurması ve işbirliğini askıya almasını görüştüğü açıklandı. KFOR'a yakın kaynaklar, Kosova Güvenlik Gücü'nün bu törende silah taşıması için KFOR'dan izin almadığına dikkat çekti.
Kosova'da geleceğin ordusu gözüyle bakılan Kosova Güvenlik Gücü'nün kaldığı kışlalarda belirli sayıda hafif silah taşıması kararının ihlal edildiğini savunan KFOR yetkililerinin, KSF'ye eğitim verilmesini destekleme kararını askıya alacağı bildirildi. Kosova yetkilileri ise Priştine'de düzenlenen törende Kosova Güvenlik Gücü'ne bağlı şeref kıtasının yer aldığını savunarak, skandaldan söz edilemeyeceğini duyurdu. Olayla ilgili olarak gerek KFOR gerek ise Kosova yetkilileri kameralar karşısında konuşmak
istemedi. Olay, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) 1998 yılında Sırp güçlerine karşı mücadele vermesinin yıldönümü töreninde yaşandı. Çok sayıda yerel yetkilinin katıldığı törende yer alan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taçi de birer konuşma yaptı.