TUSKON 14 milyar dolarlık bağlantı kurdu

Kabuğunu kırarak dünyaya açılan Türk işadamları artık dünyanın dört bir yanında iş kovalıyor.

Bu muazzam başarıda 15 bin üyeli TUSKON'un büyük emeği söz konusu. 2005'te kurulan konfederasyon, aradan geçen kısa sürede 10 farklı 'dış ticaret köprüsü' programı düzenledi. 135 ülkeden 8 bin 500 işadamının katıldığı bu toplantılarda toplam 14 milyar dolarlık iş bağlantısına imza atıldı.

Ülkenin dört bir yanından 15 bin işadamının üye olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 5 yıllık kısa geçmişine dünya çapında bir başarı öyküsü sığdırdı. Konfederasyon Başkanı Rızanur Meral'in verdiği bilgiye göre şimdiye kadar gerçekleştirilen 10 farklı ticaret köprüsü programı, 14 milyar dolarlık iş bağlantısına vesile oldu. Bunun 12 milyar doları doğrudan Türkiye'nin ihracat karnesine eklendi. Programlarda 135 farklı ülkeden 8 bin 500 yabancı işadamı Türk meslektaşlarıyla bir araya gelirken, 200 bin iş görüşmesine imza atıldı.

Önceki gün 40 işadamıyla birlikte yeni bir ticaret köprüsü için Endonezya'ya çıkarma yapan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, bu organizasyonlarla temelin sağlam atıldığını, bundan sonra iş bağlantılarındaki büyümenin daha da hızlanacağını söyledi. Bu çerçevede Endonezya'ya büyük önem verdiklerini ifade eden Meral, "Çalışmalarımız bu ülkede yakından takip ediliyor. Endonezyalı bakanlar ve iş dünyasının önde gelen isimleri Avrupa'ya Türkiye'den açılmayı istiyor. İhracatçıları ise daha dünyayı yeni yeni tanıyor. Bu konuda bizden destek talep ediyorlar." diye konuştu.

TUSKON 14 milyar dolarlık bağlantı kurdu

Başkent Cakarta'da gerçekleştirilen programa Endonezyalı işadamları büyük ilgi gösterdi. Açılış toplantısının yapıldığı salona, izdihamı önlemek için sadece 400 katılımcının girmesine izin verildi. Diğer davetliler ise ikili görüşmelerde Türk heyeti ile bir araya geldi. Halen Endonezya'da 6'sı madenci olmak üzere Türkiye'den toplam 10 yatırımcı faaliyet gösteriyor. Bu sayının kısa sürede hızla artması bekleniyor. Öte yandan Endonezya Cumhurbaşkanı ve ticaret ve yatırımlardan sorumlu bakanları önümüzdeki aylarda Türkiye'ye gelecek. İkili programlarla Türkiye'yi Endonezya'nın gündemine taşıdıklarını dile getiren Rızanur Meral, "Endonezya bugüne kadar ihmal ettiğimiz, fakat yeni yeni dışa açıldığı için fazla gecikmediğimiz bir ülke." değerlendirmesini yaptı. Meral, bu ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalanması gerektiğini bildirdi.

'TİCARET HACMİNİ İKİYE KATLAYALIM'

Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Endonezya Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Hariyani Sukamdani ise Türkiye ile yaptıkları ticareti 5 yılda 2'ye katlamayı hedeflediklerini aktardı. Sukamdani, "Endonezya, demir-çelik, elektronik, enerji, tarım, tekstil, telekom ve eczacılık alanında Türk yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Ancak ticaret hacmimiz 2 milyar doları bile bulmuyor." diye konuştu. Endonezya Ticaret Bakan Yardımcısı Mahendra Sinjar da, "Çoğu Asya'da bulunan ve gelişmekte olan ülkeler bundan böyle dünya ekonomisinin motoru olacak. Endonezya krizden en çabuk çıkan ülkelerden oldu. Çünkü ihracatımızın yüzde 45'ini Asya'ya yapıyoruz. Sizin de Asya'ya açılan kapınız Endonezya olsun." çağrısında bulundu. Endonezya, ekonomik kriz döneminde yüzde 4,5 oranında büyüdü.

Endonezya'ya patlayıcı satacak

Malatya'da toz patlayıcı üreten Anadolu Nitro'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karabekmez, şirketin yüzde 25'ini İspanyol Maxam'a sattıklarını belirterek, "Sivil patlayıcılar konusunda Türkiye'nin 4 önemli üreticisinden birisiyiz. Yeni ortaklık yapımızla birlikte yılda 600 bin ton sivil patlayıcı kullanılan Endonezya pazarında söz sahibi olmak istiyoruz. Madenciliğin hızla geliştiği bu ülke yılda 200 bin tonluk toz patlayıcı ithal ediyor." dedi. Suni çim üretimi yapan Hatko Spor Teknolojileri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ünlü Çetinkaya, Endonezya'ya yatırım için kolları sıvadı. Bu ülkede üretim ile maliyetlerin yarıya indirilebileceğini ifade eden Ünlü Çetinkaya, "Suni çim pazarında FIFA kriterlerine uygun 2 yıldız almış dünyadaki 24 firmadan birisiyiz. Dünyanın dört bir yanına yılda 900 bin metrekare suni çim ihracatı yapıyoruz. 2010 yılında Güney Kore'ye 300 bin metrekare suni çim ihracatı yapmak için de ön anlaşma imzaladık." bilgisini verdi.

Zaman