Ermeni Tasarısının Genel Kurul'a Gelme İhtimali Düşük

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını onaylamasının ardından Türkiye, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı istişare için Ankara'ya davet ederken, Amerika Türk Koalisyonu danışmanı David Saltzman, tasarının kabulü sonrası iki ülke arasındaki ilişkileri İHA'ya değerlendirdi

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını onaylamasının ardından Türkiye, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı istişare için Ankara'ya davet ederken, Amerika Türk Koalisyonu danışmanı David Saltzman, tasarının kabulü sonrası iki ülke arasındaki ilişkileri İHA'ya değerlendirdi.
ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin zarar görüp görmediği konusunda bir değerlendirme yapan Saltzman, "Tasarı zaten henüz geçmeden iki ülke arasındaki ilişkileri ciddi bir biçimde etkiledi. Bence bu tasarı komisyona en baştan getirilmemeliydi. Eğer ABD hükümeti daha kararlı bir tutum izleyip önceden harekete geçseydi, bu kararkın gündeme alınması engellenebilirdi. Hükümet çok belirsiz bir sinyal verdi" dedi.
Obama hükümetinin dış politikasını deşifre etmenin zor olduğunu belirten Saltzman, "Hüküme, Ermenistan ve Türkiye arasındaki uzlaşma sürecini teşvik etti ancak bunu yaparken her iki ülkedeki yerel dinamiklerin, bu protokolleri yürürlüğe sokmadaki etkisini pek hesaba katmadı. Obama hükümeti hızlı bir onay sürecinin olacağını düşünerek biraz fazla optimist davrandı" diye konuştu.
ABD'deki Ermeni lobisinin bir sonraki hedefinin tasarıyı Kongre'ye taşımak olduğunu belirten Saltzman, tasarının ucu ucuna geçmesine dikkati çekerek, "Hükümet aslında bu konuda bayağı şanslı, Çünkü hükümet çok fazla caba harcamasına rağmen tasarı çok az bir farkla kabul edildi. Bu sonuç aslında Kongre Başkanı Nancy Pelosi'ye tasarının Genel Kurul'dan geçmekte ne kadar zorlanacağına dair önemli bir işaret nitelinde. Bence bu durum tasarının Genel Kurul'a getirilmesi dahi engelleyecek" dedi.
Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Danısman Saltzman, "Bölgedeki ilişkiler çok karmaşık. Azerbaycan'ı dahil etmeden Ermeni-Türkiye ilişkilerini konuşmak mümkün değil" dedi.
Saltzman, şöyle konuştu:
"Ancak Karabağ'ın işgali protokolün bir parçası değil. Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan kendi aralarındaki ilişkileri bu protokoller dışında düzeltmeye çalışabilir. Eğer Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini düzeltmeyi protokole bağlayacaklarsa, o zaman protokoller de bunun kurallarını ortaya koyuyor. Her iki ülkenin iç siyaseti bu protokollerin onaylanıp onaylanmayacağına karar verecek."
Saltzman iki ülke arasındaki ilişkilerde ABD'nin rolünün azaldığına inandığını belirterek, "Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin kendine has bir ilerleme süreci var. Bu tasarının geçmesinde Obama hükümetinin zayıf rolü aslında Amerika'nın arabulucu rolünü azaltmış oldu" şeklinde konuştu.
(SS-MFK-Y)