Gordon Brown: 'Irak Savaşı Haklı Bir Savaştı'

İngiltere'de devam eden Irak Savaşı Soruşturmasın'da ifade veren İngiltere Başbakanı Gordon Brown, 2003 savaşının 'haklı' bir savaş olduğunu söyledi.

Gordon Brown: 'Irak Savaşı Haklı Bir Savaştı'
Londra'da düzenlenen oturumda konuşan Brown, Irak savaşından çıkartılacak dersler olduğunu da sözlerine ekledi. Tony Blair'ın Başbakan olduğu dönemde alınan savaş kararı sırasında Gordon Brown kabinede maliye bakanı olarak yer alıyordu.

Saddam Hüseyin'in savaş öncesinde BM'nin 14 kararını çiğnediğini belirten Gordon Brown, bu dönemde istihbarat yetkililerinden beş kez kapsamlı brifing aldığını ve Saddam Hüseyin'in bir tehdit olduğu konusunda kendisine ikna edici sunumlarda bulunulduğunu anlattı. Brown, maliye bakanı olduğu bu dönemde, son dakikaya kadar diplomatik bir çözüm umudu taşıdığını belirtti. 2002 yılının başından itibaren konuyu Tony Blair ile ayrıntılı bir şekilde konuştuğunu anlatan Brown, 2002 yazında Blair'e ''Irak'a askeri müdahaleye bütçesel nedenlerle karşı çıkmayacağı'' güvencesi verdiğini söyledi. Gordon Brown'a, Tony Blair'in dönemin ABD Başkanı George Bush'a gönderdiği ve işgal konusunda İngiltere'nin desteğini vaat ettiği anlaşılan tartışmalı mektup da soruldu. Brown, böyle bir mektubu görmediğini ama herkesin Irak konusundaki tehlikenin farkında olduğunu belirtti.