Beyşehir Gölü'nde Av Yasağı 15 Mart'ta Başlıyor

Beyşehir Gölü'nde üreme mevsimi olması nedeniyle her yıl 3 ay süre ile uygulanan su ürünleri avlanma yasağı bu yıl da 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında uygulanacak.

Beyşehir Gölü'nde Av Yasağı 15 Mart'ta Başlıyor
Son yıllarda balık neslinin giderek azaldığını göz önünde bulunduran Konya'nın Beyşehir İlçe Tarım Müdürlüğü ve Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ekipleri koordineli olarak yürüteceği faaliyetlerde kaçak avlanmanın önüne geçebilmek için sıkı tedbirler uygulayacak.İlçe Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir Gölü'nde yasak dönem için artık geriye sayımın başladığını söyledi. Karşıyaka, yaptığı açıklamada, 15 Mart'tan itibaren 3 ay süreyle gölde su ürünleri avı yapılamayacağını, motorlu balıkçı teknelerinin bu tarihten itibaren karadaki limanlarına çekilerek avcılık faaliyetlerine son vereceğini bildirdi. Bu yıl Beyşehir Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ile hem göl içerisinde, hem de göl çevresinde koordineli olarak yürütecekleri kaçak avlanmaya karşı faaliyetler hakkında bilgi veren Karşıyaka, "Beyşehir Gölü'nde her yıl yasak dönemde kaçak avlanmanın önüne geçebilmek için sıkı bir denetim ve kontrol gerçekleştiriyoruz. Ama bu yılki denetim ve kontrollerimiz daha yoğun olarak gerçekleşecek. 3 aylık yasak dönemde 24 saat süreyle kaçak avın önüne geçmeye çalışacağız. Bunu yine balıkçılarımızın menfaati için yapacağız. Balık neslinin giderek azaldığından yakınıldığı son yıllarda yasak dönemde kaçak avlanmanın önüne geçebilirsek, yeni avlanma sezonunun balıkçılarımıza bereket getireceğini düşünüyoruz" dedi.
1 KİLO HAVYARDA 1 MİLYON YAVRU VAR
Karşıyaka, üreme mevsimi olması nedeniyle yasak getirilen dönemde balıkta bulunan 1 kilo havyarda 1 milyon hücre olduğunun göz önünde bulundurulmasının bu konuya hassasiyet gösterilmesi için yeterli bir neden olduğunu belirtirken, "Yasak dönemde 1 kilo havyarı bulunan bir balığın avlanması demek, yeni doğacak ve balık neslini zenginleştirecek 1 milyon yavru balığın yaşamına son vermek demektir. Avcılarımızın bu yaklaşımla hareket etmelerini istiyoruz. Bu arada, vatandaşlarımızın yine bu dönemde kaçak avlananları görmeleri halinde gerek Tarım İlçe Müdürlüğü, gerekse Jandarma yetkililerine haber vermelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Yasak dönemde geçen yıllarda olduğu gibi olta avcılığının serbest olup olmadığı konusunda da bilgi veren Nurettin Karşıyaka, bu yıl amatör olta belgesine sahip olmayan kişilerin olta avına müsaade edilmeyeceğini söyledi. Amatör olta tutkunlarının bir fotoğraf ve kimlik belgesi ile İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat ederek bu belgeyi temin edebileceğini vurgulayan Karşıyaka, şunları kaydetti: "Amatör olta belgesi olmayan avcılar üzerinde de bu yıl sıkı denetimler uygulanacak. Belgesi olmadan avlananlara idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, olta avına müsaade edilen yerler dışında avlanmaya da izin verilmeyecek. Beyşehir Eşrefoğlu Köprüsü (köprü üzeri dahil) ile Üstünler beldesindeki Dilayla mevkisi arasında olta ile amatör avcılığa müsaade edilecek. Beyşehir Gölü'nün Gölyaka ile Şarkikaraağaç yolu üzerinde bulunan Pereme ile Sulak (cennet mevkisi) arasındaki 3-4 kilometrelik bölümde olta ile avlanma yapılabilecek. Bunun dışındaki kısımlarda avlananlar takibe alınarak cezai işlem uygulanacak. Olta ile avlanmada yine boy ve sayı tahditlerine uyulması gerekecek."