Padişah Çiftliği'nin Fransızlara Satıldığı İddiası

Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever Çukurova'daki 'Abdülhamit Çiftliği'nin' yabancılara satıldığını iddia etti. Yurtsever, satış belgesi olduğunu iddia ettiği arşiv belgelerini Kadirli'de sergiliyor.

Yurtsever, iddiasını 2008 yılı Temmuz ayında İstanbul'daki Osmanlı Arşivinde yaptığı araştırmalara ve Hazım Efendi İsyanları hakkındaki şikayetler ile yönetimi uyaran raporlara dayandırıyor. Yurtsever, " "1878 yılı Eylül ayında Toros Dağlarında Kozanoğlu Ahmet Paşa'nın isyanına katılan Hazım Agah Efendi 'Çukurova'nın İngilizlere satılacağı' görüşlerini ileri sürmüştü. Kozanoğlu isyanından sonra Osmanlı Divanı Harbi tarafından cezalandırılan Hazım Efendi, kaçarak izini kaybettirmiş, ismini değiştirerek Musul-Kerkük, Bağdat yöresinde dolaşmış ve yabancıların petrol araştırmaları hakkında Osmanlı Padişahı'na raporlar göndermişti. O'nun ısrarlı ve uyarcı çalışmalarından sonra Padişah Abdülhamit, Musul-Kerkük petrolleri işletme imtiyazını üzerine almış, Çukurova'nın orta yerinde 1 milyon 100 bin dönümlük Mercimek-Anavarza devlet çiftliğini kurmuştu. Padişah Abdülhamit'in 1909 yılında İttihatçı darbe sonucu görevinden alınması üzerine önce Musul-Kerkük petrollerindeki Osmanlı mülkiyet tasarrufu ortadan kalktı. Yabancılara işletme imtiyaz hakları verildi. Arkasından da 1912 yılında Balkan savaşları sebebiyle Çukurova'daki Padişah çiftliği Fransız Leon Lesseps firmasına 75 yıl süreyle işletme ve mülkiyet hakları devredildi" dedi.
Yurtsever'in iddiasına göre, Fransız Lesseps firmasının elemanlarının Adana'daki Mercimek çiftliğini işletmek üzere gelmeleri ve köylülere arazileri terk etme ihtarı vermeli üzerine Adana yöresi halkından sert tepkiler geldi. Ve Adana'nın önde gelen din adamları, tüccarları, çiftçileri Padişaha ulaştırılmak üzere Adana Valisine Feryatname belgesi sundular. Feryatname'de uzun uzun sıkıntılarından bahseden vatandaş mektubun sonunda "Bizi hükümeti memnun etmeyecek, hükümete baş ağrısı verecek kötü hareketlere zorlamayınız" ifadelerini kullanmış.
Yurtsever, Kadirli'nin düşman işgalinden kurtuluş bayramı olan 7 Mart etkinlikleri çerçevesinde Adana'daki padişah çiftliğinin Fransızlara satılması iddiasını ve iddiasının dayanağı olan belge ve fotoğrafları sergiledi.
Tüm Kadirlileri sergiye davet eden Yurtsever, serginin 4-7 Mart 2010 tarihleri arasında halka açık olacağını söyledi