Dikili Belediye Başkanı'na 8 yıl hapis cezası

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan yargılandığı iki ayrı davada toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İhaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla iki ayrı davadan yargılanan Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven, her iki davadan da 4'er yıl 2'şer ay olmak üzere toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Özgüven'in İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması gündeme gelirken, Başkan Özgüven, kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, müştekiler eski Dikili Belediyesi Başkanı Yüksel Uçar ve meclis üyesi Halis Devecioğlu ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Canan Işık, Ahmet Karataş, Nuri Afacan, Bülent Karataş, Sedat Öcal hazır bulundu. 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı, tüzel kişiliği olmadığı ve ihale şartlarını yerine getirmediği halde Level One isimli şirkete eski otobüs garajının satışını yaptıkları iddia edilen sanıklara son sözlerini sordu. Sanıklar, suç kastı olmadığını ifade ederek, beraatlarını talep etti. Mahkeme heyeti ise kararında, söz konusu şirketin ihaleyi aldıktan sonra tüzel kişiliğinin oluştuğunu, ihaleye alınmaması gerektiğini belirterek, yapılan eylemin ihaleye fesat olarak kabul edildiğini belirtti. Yasa uyarınca susmanın bile hileli davranış olarak kabul edileceğini belirten mahkeme başkanı, sanıkları ilk olarak 5 yıl hapis cezasına çarptırdı; ancak duruşmadaki hallerini dikkate alarak cezayı 1/6 oranında indirerek 4 yıl 2 ay hapis cezasına çevirdi. Sanıklardan Nuri Afacan'ın ise suç tarihinde izinli olması nedeniyle beraatına karar verildi.

Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven, ilk duruşmadan aldığı 4 yıl 2 ay hapis cezasının ardından yine aynı suçtan bir başka davadan daha yargılandı. Özgüven bu duruşmaya da katılmazken, tutuksuz sanıklardan Erman Sezer, Reşat Akdoğan, Nuri Afacan, Cemal Gürsel Durmaz ve Halil İbrahim Tanık duruşmada hazır bulundu. Dikili Belediyesince 30 Haziran 2006 tarihinde yapılan ihaleyle Dikili Jeotermal A.Ş.'den ikinci el araç alımlarında ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla da yargılanan sanıkların avukatları son savunmalarını yaparak, olayda herhangi bir kastın olmadığını savundu. Mahkeme heyeti kararında savcının mütalaasına uyarken, Mahkeme Başkanı, eylemin ne amaçla yapıldığının önemi olmadığını ifade ederek, suçun cezasının yasada açık ve net bir şekilde yer aldığını kaydetti. Mahkeme, sanıkları ilk davada olduğu gibi 5'er yıl hapis cezasına çarptırırken, duruşmadaki iyi halleri göz önüne alınarak cezayı 4 yıl 2'şer ay hapis cezasına çevirdi.

Konuyla ilgili olarak konuşan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, kararı temyiz edeceklerini belirterek, "Ben duruşmalara katılmadım. İhale dosyasındaki bir hatadan kaynaklanan bir durum, kararı mutlak suretle temyiz edeceğiz. Konuyu değerlendirdikten sonra da detaylı bir açıklama yapacağız" dedi.