Yenilikçi İlaçlar Ve Eşdeğer İlaç Sanayi Birbirine Muhtaç

Deloitte'un "Türkiye'de ve Dünyada İlaç Sanayi: Gelişme Potansiyelleri" başlıklı raporuna göre dünyanın en önemli 15 ilaç pazarından biri olan Türkiye ilaç sanayinin geleceği için ümit vaat ediyor.

  Deloitte ' un yayınladığı " Türkiye ' de ve Dünyada İlaç Sanayi : Gelişme Potansiyelleri " raporu , dünyada ve Türkiye ' de ilaç sanayinin durumunu değerlendirirken jenerik ( eşdeğer ) ilaç pazarının potansiyeli hakkında da önemli veriler sunuyor .
" Türkiye ' de ve Dünyada İlaç Sanayi : Gelişme Potansiyelleri " başlıklı rapora göre , geçmişe göre daha az oranda patentli ilaç üretilmesi ve giderek birçok ilacın patent sürelerinin dolması nedeniyle jenerik ilaç pazarı önümüzdeki yıllarda büyüme eğiliminde olacak . En büyük ilaç pazarı ABD ' de , reçeteli ilaçların kutu bazında yüzde 69 ' u , ciro bazında ise yüzde 16 ' sı jenerik ürünlerden oluşuyor . Türkiye ' de ise jenerik ürünlerin kutu bazında yüzde 80 , ciro bazında ise yüzde 50 civarında paya sahip olduğu
biliniyor .
Çin , Hindistan , Rusya , Brezilya , Meksika ve Güney Kore ile beraber ilaç sektörünün gelişmekte olan yedi ülkesinden biri olan Türkiye ' de ilaca yönelik iç talepte sosyoekonomik ve demografik gelişmeler ve güvenlik alanındaki reformların sonucunda belirgin bir artış gözlemleniyor .
İlaç sanayinde Ar-Ge ' nin önemine değinen uzmanlara göre bir ilacın araştırma ve geliştirme safhası 10-15 yılı ve 1 , 3 milyar dolarlara varan büyük harcamaları gerektirebiliyor . Harcanan rakamın büyüklüğü ve yatırım süreleri dikkate alındığında fikri mülkiyet hakları , sektör için yaşamsal bir önem taşıyor . Patent haklarını ve veri münhasıriyetini koruma altında bulunduran fikri mülkiyet hakları düzenlemeleri ile birçok sektörde olduğu gibi ilaç sektörü de mevcut yatırımlarını korumaya çalışıyor .
Fikri mülkiyet hakları sürelerinin yasal olarak sona ermesi ile ortaya çıkan jenerik ürünler ilacın daha makul fiyatlarıyla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak bu sektörde ikinci bir pazar yaratıyor .
Jenerik ilaçların Ar-Ge maliyetleri çok yüksek olmadığı için daha ekonomik fiyatlardan üretilebiliyor . Fikri mülkiyet haklarının sıkı kurallara bağlanması , orijinal ve jenerik ürünlerin birbirlerini beslemesini ve yenilikçi ürünlerin ortaya çıkmasını hızlandırıyor . Cirosuna oranla en yüksek ( yaklaşık yüzde 16 ) Ar-Ge harcamasını yapan sektör olan ilaç endüstrisi , yenilikçi ürünler geliştirmek için dünyadaki toplam Ar-Ge harcamalarının da yüzde 18 , 5 ' ini gerçekleştiriyor .
Yenilikçi ilaç sanayinin patent ve veri münhasırıyeti ile en uzun süre ( 8+2+1 yıl formülü ile ) sıkı bir şekilde korunduğu Avrupa ' da bir yandan da toplumun ilaca erişimini artırmak için jenerik ilaç çalışmalarına da büyük bir önem veriliyor .
Jenerik piyasayı orijinal ilaç üretiminin bir türevi olduğunu ifade eden uzmanlar , Türkiye ' de 1 Ocak 2005 ' de yasalaşmış olan veri münhasıriyeti uygulamasının AB standartlarına çekilmesi gerektiğini savunuyor . Rapora göre , bu çerçevede , halihazırda 6 yıllık bir süreyi kapsayan veri münhasırıyetinin AB uyum süreci çerçevesinde 8+2+1 formülü ile uzatılması yararlı olacak .

İLAÇ SEKTÖRÜNDE BİRLEŞME VE SATIN ALMALAR ARTTI
Jenerik ilaç piyasası günümüz dünyasında gelişen ve büyüyen bir iş alanını oluşturuyor . Bu alanda dünyadaki birleşme ve satın almalara paralel biçimde Türkiye ' deki jenerik ilaç firmalarında da benzer eğilimler görülüyor .
Eczacıbaşı ' nın eşdeğer ilaç bölümü 2007 yılında Çek Zentiva tarafından satın alınırken , bir yıl sonra Yeni İlaç , İtalyan Recordati tarafından alındı . Eşdeğer ilaç firması birleşmeleri konusunda daha önce de benzer girişimler yaşanmıştı . Örneğin , 1999 yılında Alman Hexal , İlsan İltaş ' ı ; 2000 yılında İtalyan Menarini , İbrahim Ethem ' i ; 2003 yılında İzlandalı Actavis , Fako İlaç ' ı ve 2006 ' da Citi Venture Capital , Biofarma İlaç ' ı satın aldılar .
İç pazarda gücünü koruyan yerli firmaların jenerik ürünlerin Ar-Ge ' sine yönelik yatırımlarına hız kazandırmaya başladığı gözlemlenirken , bu çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmasıyla birlikte yerli ilaç sanayi açısından dış pazarların geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi de olanaklı hale gelebilir .
( CY-CY-E )